, ,

Ο εγκέφαλος, η μνήμη και οι πνευματικές δυνατότητες. Προστασία με εξάσκηση

Ο εγκέφαλος, η μνήμη και οι πνευματικές δυνατότητες επωφελούνται πολύ, από την άσκηση οποιασδήποτε μορφής. Να χρησιμοποιείτε και να ασκείτε τον εγκέφαλό σας, με

Ο εγκέφαλος, η μνήμη και οι πνευματικές δυνατότητες επωφελούνται πολύ, από την άσκηση οποιασδήποτε μορφής.

Να χρησιμοποιείτε και να ασκείτε τον εγκέφαλό σας, με διάφορους τρόπους. Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο.

Advertisment

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε με ποιους απλούς, αλλά αποτελεσματικούς τρόπους να καλλιεργείτε και να γυμνάζετε συνεχώς τις πνευματικές δυνατότητες και δεξιότητές σας.

Εκείνο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον εγκέφαλο, είναι το γεγονός, ότι όταν ασκείτε ένα μέρος του εγκεφάλου, τότε ασκούνται ταυτόχρονα και άλλα τμήματα. Αυτό οφείλεται στο ότι πολλές πνευματικές λειτουργίες εμπλέκουν διάφορα συστήματα του εγκεφάλου που αλληλεπιδρούν και συνεργούν.

Η μάθηση μιας ξένης γλώσσας ή ενός μουσικού οργάνου, είναι από τις κορυφαίες δραστηριότητες που ασκούν με τον καλύτερο τρόπο τον εγκέφαλο. Τα οφέλη δεν είναι μόνο για το γνωσιακό τομέα (οι νέες γνώσεις που θα αποκτήσετε), αλλά και για τη μνήμη ή την επικοινωνιακή σας ικανότητα.
Ενδιαφερθείτε για νέες τεχνολογίες. Εξερευνώντας νέες τεχνολογίες σε τομείς που σας ενδιαφέρουν (ψηφιακές, ηλεκτρονικές ή οποιασδήποτε άλλης μορφής), θα διεγείρετε μεγάλο αριθμό νευρωνικών κυκλωμάτων του εγκεφάλου σας. Στην εξερεύνηση αυτή θα δραστηριοποιούνται πολύ τα εγκεφαλικά συστήματα που ελέγχουν την όραση, την ακοή, την αφή, τη λογική και το συναίσθημα.

Advertisment

Μιλώντας, για αυτά που ανακαλύπτετε στον κόσμο των τεχνολογικών εξελίξεων, μαζί με τους φίλους σας που έχουν κοινά ενδιαφέροντα, επαυξάνετε μαζί τους τη θετική συναισθηματική ενέργεια που νιώθετε, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τον εγκέφαλο και το υπόλοιπο σώμα. Ακόμη και το αυτόνομο σύστημα του εγκεφαλικού στελέχους, που σας κρατά ξύπνιους, φαίνεται ότι διεγείρεται και ασκείται κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Το χιούμορ και το γέλιο αυξάνουν την οξυδέρκεια, βοηθούν την υγεία, βελτιώνουν το καρδιαγγειακό σύστημα και ισχυροποιούν την άμυνα του οργανισμού σας εναντίον μολύνσεων και καρκίνων. Έχοντας αυτά υπόψη, να προσπαθείτε να βλέπετε κωμωδίες, να διαβάζετε βιβλία που σας κάνουν να νιώθετε καλά και προκαλούν γέλιο, να ακούτε ανέκδοτα και να κάνετε παρέα με ανθρώπους που σας κάνουν να γελάτε και να αισθάνεστε ωραία. Και μην ξεχνάτε κάθε μέρα να γελάτε συχνότερα και περισσότερο.

Δώστε σημασία στα παιχνίδια. Τα παιχνίδια είναι από τους καλύτερους τρόπους για να γυμνάζετε το μυαλό σας.

Τι σας αρέσει περισσότερο, σκάκι, τάβλι, παζλ, μπιλιάρδο, μονόπολη, επιτραπέζια αντισφαίριση, χαρτιά ή άλλο παιχνίδι οποιασδήποτε μορφής; Η ακόμη σας αρέσει η προσποίηση, το θέατρο, το τραγούδι ή η παντομίμα; Μη διστάζετε να διασκεδάζετε και να ψυχαγωγείστε με παιχνίδια ή δραστηριότητες που σας ευχαριστούν.

Αφιερώνετε χρόνο για παιχνίδια, οποιαδήποτε και εάν είναι η ηλικία σας και οποιεσδήποτε και εάν είναι οι υποχρεώσεις σας. Τα οφέλη, που προσφέρει η άσκηση του εγκεφάλου κατά τα παιχνίδια, είναι μοναδικά και ιδιαίτερα σημαντικά για την καλή σας πνευματική κατάσταση.

Τα ταξίδια είναι ευκαιρίες εγκεφαλικής διέγερσης και αναζωογόνησης. Το διάβασμα ενός καλού βιβλίου στο αεροπλάνο κατά το ταξίδι, η επίσκεψη σε διάφορα αξιοθέατα, η παρατήρηση νέων ανθρώπων, η συνομιλία με καινούργιες γνωριμίες, είναι πηγές ενέργειας και νέων ιδεών για τον εγκέφαλο σας.

Προσέξετε, σε περίπτωση που δεν θα ταξιδεύσετε, μπορείτε να επωφεληθείτε με ανάλογο τρόπο, εάν φύγετε όταν είναι δυνατό από το γραφείο σας ή το συνήθη τόπο απασχόλησης σας και να περιπλανηθείτε σε άλλους χώρους του επαγγελματικού ή άλλου περιβάλλοντος σας. Επισκεφτείτε χώρους στους οποίους δεν πάτε, συνομιλήστε με διαφορετικούς ανθρώπους από αυτούς που συνήθως μιλάτε ή εάν είναι δυνατό και με άλλους που θα γνωρίσετε.

Η διαδικασία αυτή του περπατήματος, γνωριμιών, συνομιλιών και παρατήρησης, ενεργοποιεί πολλές πνευματικές δυνατότητες και τις γυμνάζει. Ταυτόχρονα είναι πηγή νέων ερεθισμών και ιδεών.

Μην ξεχνάτε να σημειώνετε νέες, ωραίες ιδέες και εμπνεύσεις που θα περάσουν ξαφνικά από το μυαλό σας. Έχει παρατηρηθεί ότι κατά τη διάρκεια διαφόρων ασκήσεων και δραστηριοτήτων που γυμνάζουν τον εγκέφαλο, εμφανίζονται λόγω της ενεργοποίησης ή και χαλάρωσης, εξαιρετικά καλές ιδέες.

Όταν θα σας συμβεί αυτό, φροντίστε κάπου να σημειώσετε την καλή ιδέα διότι πιθανό αργότερα να μη τη θυμάστε. Αφού τη σημειώσετε, πιο ύστερα και την κατάλληλη στιγμή, μπορείτε να τη διαβάσετε, να τη σκεφτείτε και εάν το θελήσετε να την κάνετε πραγματικότητα.

Ο εγκέφαλος σας εξαρτάται από το κυκλοφορικό σας σύστημα και από το τι συμβαίνει στο υπόλοιπο σώμα. Για αυτό λοιπόν, μην αμελείτε την τακτική σας σωματική άσκηση (τουλάχιστον 30 λεπτά γρήγορου περπατήματος κάθε μέρα), την υγιεινή διατροφή και τον καλό σας ύπνο σε ποιότητα και διάρκεια.

Η καλή ροή αίματος στις εγκεφαλικές αρτηρίες που μπορείτε έτσι να πετύχετε, σας διασφαλίζει σημαντική προφύλαξη από διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού συστήματος και μεγιστοποιεί τις δυνατότητες του εγκεφάλου σας.

Βλέπουμε λοιπόν ότι μερικοί απλοί τρόποι άσκησης του εγκεφάλου, μπορούν να σας προσφέρουν πολλά για την ανάπτυξη της προσωπικότητας και των πνευματικών σας δυνατοτήτων.

Και μη ξεχνάτε ότι όσο πιο καλά γυμνάζετε τον εγκέφαλο σας, τόσο πιο καλά θα μπορεί να σας εξυπηρετεί μέχρι τα βαθιά σας γεράματα.

medlook.net

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση