, ,

Παχυσαρκία και Βιταμίνη D

Μεγάλη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές των Η.Π.Α και ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό ίδρυμα καρδιάς και το συμβούλιο ιατρικής

Μεγάλη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές των Η.Π.Α και ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό ίδρυμα καρδιάς και το συμβούλιο ιατρικής έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξε ότι τα άτομα που είναι παχύσαρκα έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και όχι το αντίστροφο.

Η μελέτη συνδύασε τα υπάρχοντα στοιχεία από γενετικές μελέτες για να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D και το Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI).

Advertisment

Στα αποτελέσματα βρέθηκαν τα εξής:

Αύξηση μίας μονάδας Δ.Μ.Σ (BMI)συσχετίστηκε με μείωση 1,15% στα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας.
Όχι όμως το αντίθετο δηλαδή ότι χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D προκαλούν αύξηση του Δ.Μ.Σ.
Αυτό το ενδιαφέρον εύρημα υπογραμμίζει ένα πιθανό πρόσθετο όφελος από τη μείωση της παχυσαρκίας δεδομένου ότι έτσι μπορεί να αυξηθούν τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας.

Η έρευνα έδειξε ότι η βιταμίνη D αποθηκεύεται στο λιπώδη ιστό. Έτσι η πιο πιθανή εξήγηση για τη σύνδεση με τη παχυσαρκία είναι ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι αποθηκεύουν περισσότερη βιταμίνη D στο λίπος τους οπότε έχουν λιγότερη βιταμίνη D που κυκλοφορεί ελεύθερη στο αίμα τους.

Advertisment

Η βιταμίνη D έχει σημαντικές λειτουργίες, είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό του ασβεστίου, του φωσφόρου καθώς επίσης και για δυνατά , υγιή οστά. Η βιταμίνη D υπάρχει σε διάφορα φαγητά, όπως λιπαρά ψάρια, μουρουνέλαιο, αυγά, ενισχυμένο με βιταμίνες γάλα και δημητριακά. Όμως η πρόσληψη της βιταμίνης D από τις τροφές δεν είναι αρκετή αφού για να μετατραπεί σε ενεργό μορφή χρειάζεται την έκθεση του δέρματος στον ήλιο.

Έτσι 10-15 λεπτά την ημέρα έκθεσης του δέρματος στον ήλιο είναι αρκετή για να υπάρχουν απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης D στον οργανισμό μας.

Έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ραχίτιδα στα παιδιά και οστεομαλακία στους ενήλικες.

Διαβάστε: Η έλλειψη της βιταμίνης D σχετίζεται με όλες τις αιτίες θνησιμότητας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση