,

5 λόγοι για να παραλείψετε το πρωινό γεύμα

Όλοι έχουμε ακούσει και διαβάσει πόσο απαραίτητο είναι το πρωινό για την υγεία μας. Εντούτοις, επειδή κανένας κανόνας δεν είναι καθολικός και δεν μπορεί

Όλοι έχουμε ακούσει και διαβάσει πόσο απαραίτητο είναι το πρωινό για την υγεία μας. Εντούτοις, επειδή κανένας κανόνας δεν είναι καθολικός και δεν μπορεί να αφορά τους πάντες, σας παραθέτουμε παρακάτω και τον αντίλογο. Τελικά, σε μεγάλο βαθμό, το μυστικό της σωστής διατροφής βρίσκεται στα μηνύματα που στέλνει το σώμα σας όπως πολύ σωστά λέει ο διατροφολόγος Dr John Berardi.

Άρθρο της Wendy Schmid

Advertisment

Η θεωρία ότι το πρωινό γεύμα αποτελεί το θεμέλιο της υγιεινής διατροφής αρχίζει να καταρρίπτεται.

Η πεποίθηση ότι πρέπει να αδειάσουμε όλο το πιάτο με τα δημητριακά μας το πρωί προτού φύγουμε από το σπίτι και ξεκινήσουμε τις δραστηριότητές μας έχει μετατρέψει την έννοια της κατανάλωσης σε διατροφικό κανόνα. Έρευνες για το αν το πρωινό γεύμα έχει αντίκτυπο στην υγεία έδειξαν ότι όντως οι υγιέστεροι άνθρωποι έτρωγαν πρωινό. Αλλά τα δεδομένα, όπως γνωρίζουμε, δεν μας αποκαλύπτουν πάντα όλες τις πτυχές του θέματος.

Ο δρ John Berardi, συνιδρυτής της εταιρείας Precision Nutrition δηλώνει τα εξής: «Πολλοί άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό ή κάνουν περιοδική νηστεία είναι εξίσου υγιείς. Περίπου το 85% των πελατών μας τρώνε πρωινό και συνήθως ακολουθούν ένα πρόγραμμα τρώγοντας μικρά και συχνά γεύματα όλη την ημέρα, αλλά αυτό γίνεται σε μεγάλο βαθμό για να υιοθετήσουν υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες. Αν είστε άτομο που κάνει σωστές διατροφικές επιλογές, τότε η κατανάλωση πρωινού τίθεται υπό συζήτηση».

Advertisment

Στην πραγματικότητα, η παράκαμψη αυτού του γεύματος μπορεί να οδηγήσει σε κάποια πραγματικά οφέλη – από την απώλεια μερικών κιλών μέχρι την αύξηση του επιπέδου της αντιγηραντικής αυξητικής ορμόνης. Πάντως μην ανησυχείτε, ο μεταβολισμός σας δεν θα παρουσιάσει πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Berardi, ο οποίος συνέγραψε μια εκτεταμένη αναθεώρηση της μελέτης σχετικά με τη συχνότητα γευμάτων για την εταιρεία International Society of Sports Nutrition, η κατανάλωση μικρών γευμάτων όλη την ημέρα ξεκινώντας από το πρωινό δεν τονώνει απαραίτητα τον μεταβολισμό.

Η αναθεώρηση που προτείνει σχετικά με την υπάρχουσα πεποίθηση είναι η εξής: το πρωινό γεύμα είναι προαιρετικό. Οι γρήγοροι και άκαμπτοι κανόνες δεν αφήνουν περιθώρια για πολλή σκέψη ούτως ή άλλως κι αυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε διατροφικής προσέγγισης. Αν λοιπόν θεωρείτε ότι το πρωινό γεύμα σας κάνει καλό, μην διστάσετε να το βάλετε στο πρόγραμμά σας, αλλά και στην αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν το παραλείψετε.

Διαβάστε επίσης: 10 διατροφικοί μύθοι που θα σας εκπλήξουν

Οι 5 λόγοι του John Berardi για να παραλείψετε το πρωινό γεύμα:

1. Δεν είναι απαραίτητο για την τόνωση του μεταβολισμού. Η πεποίθηση ότι ο μεταβολισμός επιβραδύνεται όταν δεν τρώμε συγκεκριμένα γεύματα την ημέρα δεν είναι σωστή. Η ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε και το είδος τους – πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και έλαια – επηρεάζει πραγματικά τον μεταβολισμό.

2. Μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερο γενικώς. Αν παραλείψετε το πρωινό, μπορείτε να τρώτε λιγότερα και μεγαλύτερα γεύματα ξεκινώντας αργότερα μέσα στην ημέρα, αντί να τρώτε 6 μικρότερα γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που μπορεί να σας ικανοποιεί λιγότερο. Αυτό μπορεί να μειώσει τη συνολική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη και να σας οδηγήσει στην απώλεια βάρους.

3. Υπάρχουν θετικά αποτελέσματα ακόμη κι αν παραλείπετε το πρωινό γεύμα περιστασιακά. Η περιοδική νηστεία μειώνει τα επίπεδα της ινσουλίνης, πράγμα που αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Ταυτόχρονα το σώμα σας απελευθερώνει περισσότερη αυξητική ορμόνη, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και την καύση λίπους.

4. Σας βοηθά να μειώσετε τη συνολική πρόσληψη υδατανθράκων ανά ημέρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες υδατανθράκων. Η διατροφή μας αποτελείται από πάρα πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες, πολύ λίγες πρωτεΐνες και πάρα πολύ λίπος. Έτσι, η παράλειψη του πρωινού γεύματος θα σας εμποδίσει από το να καταναλώσετε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, όπως τοστ, κουάκερ, δημητριακά και τηγανίτες, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αύξηση ινσουλίνης εμποδίζοντας έτσι την καύση λίπους.

5. Μπορεί να σας βοηθήσει να βρίσκεστε σε αρμονία με το σώμα σας. Είναι πιθανό να αισθάνεστε καλύτερα πίνοντας νερό με λεμόνι ή έναν χυμό λαχανικών αντί να αναγκάζεστε να τρώτε το πρωί. Ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν ναυτία και δεν θέλουν να φάνε μόλις ξυπνήσουν. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερο να δίνετε σημασία στα μηνύματα που στέλνει το σώμα σας. Το ιδανικό θα ήταν να κατανοήσετε τι ωφελεί περισσότερο τον οργανισμό σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση