, ,

Είναι η διατροφή χωρίς γλουτένη υγιεινή;

Σύμφωνα με μια καινούρια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από διατροφολόγους του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, ο όρος «χωρίς γλουτένη» μπορεί να οδηγήσει ορισμένους καταναλωτές στο συμπέρασμα

Σύμφωνα με μια καινούρια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από διατροφολόγους του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, ο όρος «χωρίς γλουτένη» μπορεί να οδηγήσει ορισμένους καταναλωτές στο συμπέρασμα ότι ακολουθούν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Η συγγραφέας της μελέτης Karla Shelnutt, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις επιστήμες οικογένειας και νεότητας, αναφέρει ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις γυναίκες που προσπαθούν να χάσουν βάρος, αλλά ίσως να μην αποτελεί και την καλύτερη επιλογή αν δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη, η οποία επηρεάζει μόνο το 1% του πληθυσμού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η εξάρτηση από τα επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και είναι πλούσια σε τοξίνες.

Advertisment

Τα ραφιναρισμένα τρόφιμα χωρίς γλουτένη συχνά δεν είναι εμπλουτισμένα με τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα και όσοι είναι απαραίτητο να ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη θα πρέπει να εξισορροπούν τη διατροφή τους ή να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών.

Η Shelnutt συνεχίζει λέγοντας ότι πολλές υγιείς γυναίκες επιλέγουν να υιοθετήσουν μια διατροφή χωρίς γλουτένη διότι πιστεύουν ότι είναι πιο υγιεινό και επιπλέον θα τις βοηθήσει να χάσουν βάρος και να αποκτήσουν υγιέστερο δέρμα.

Για παράδειγμα, αρχίζουν να αποφεύγουν τρόφιμα όπως δημητριακά εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ, το οποίο είναι γνωστό ότι είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας των γυναικών.

Advertisment

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς Mintel, η βιομηχανία των 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προωθεί τρόφιμα και ποτά χωρίς γλουτένη παρουσίασε αύξηση κατά 44% μεταξύ 2011 – 2013. Εκτιμά επίσης ότι οι πωλήσεις θα ανέβουν στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2016.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας ημέρας και είχε στόχο να αξιολογήσει τη γνώμη των ανθρώπων για τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη καθώς και τις αντιλήψεις τους για τη διατροφή χωρίς γλουτένη μέσω δοκιμών γεύσης και της συμπλήρωσης ενός ερωτηματολογίου.

Το ένα τρίτο από τους 97 άντρες και γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη δήλωσε ότι πιστεύει πως τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι πιο υγιεινά, γεγονός που εξέπληξε τη Shelnutt και την ομάδα της, οι οποίοι περίμεναν ότι το ποσοστό θα ήταν χαμηλότερο.

Σχεδόν το 60% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θεωρεί πως με μια διατροφή χωρίς γλουτένη μπορούν να θεραπευτούν διάφορες παθήσεις ενώ το 35% πίστευε ότι μπορεί να βελτιωθεί η υγεία του πεπτικού συστήματος.

Όσον αφορά τη γενικότερη υγεία, το 31% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι η αποφυγή της γλουτένης θα τους έκανε «πιο υγιείς» και το 32% ότι οι γιατροί συστήνουν διατροφή χωρίς γλουτένη με σκοπό την απώλεια βάρους. Σε γενικές γραμμές, θεωρούν ότι αυτό βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής τους.

Σύμφωνα με τη Shelnutt, μια διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε απώλεια βάρους διότι μειώνεται η πρόσληψη υδατανθράκων, αν και αυτό είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί και αλλιώς.

Η Shelnutt παραδέχεται ότι μια ομάδα από 97 συμμετέχοντες δεν είναι αρκετά μεγάλη ώστε να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική της γνώμης του κοινού, παρέχει όμως σημαντικά στοιχεία.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Nutrition Education and Behavior».

Σημείωση Εναλλακτικής Δράσης:

Εάν ψάξετε στο Ελληνικό Διαδίκτυο “Διατροφή Χωρίς Γλουτένη”, θα παρατηρήσετε αναρίθμητα άρθρα που την προτείνουν ως μέσο απώλειας βάρους ή τη συστήνουν ως μια υγιεινή διατροφή. Η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι κατάλληλη μόνο γι αυτούς δυσανεξία σε αυτή. Προσοχή λοιπόν στις διατροφικές μόδες…

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση