,

Η φυσική και η λεκτική βία… καταστρέφουν τα δόντια

Η λεκτική αλλά και φυσική βία και κακοποίηση συνδέονται με την υγεία των δοντιών ενός ατόμου, αφού -σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική

Η λεκτική αλλά και φυσική βία και κακοποίηση συνδέονται με την υγεία των δοντιών ενός ατόμου, αφού -σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Dental Association- οι άνθρωποι που έχουν κακή στοματική υγιεινή ζουν κατά κανόνα μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον στο σπίτι.
Αρνητικές συμπεριφορές, όπως το χτύπημα, η εξύβριση και η απειλή, καταστρέφουν τις καθημερινές ρουτίνες της οικογένειας, όπως το βούρτσισμα των δοντιών.
Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Michael Lorber από το Κολλέγιο Οδοντοιατρικής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, μαζί με τους συνεργάτες της εξέτασαν τις περιπτώσεις 135 παντρεμένων ζευγαριών με παιδιά που ήταν σε σχολική ηλικία.

Διαπίστωσαν ότι όσο περισσότεροι καυγάδες/αντιπαραθέσεις υπήρχαν σε μια οικογένεια τόσο πιο πιθανό ήταν τα μέλη της οικογένειας να αγνοούν την στοματική τους υγιεινή.

Advertisment

Μάλιστα, αποδείχτηκε ότι -κατά μέσο όρο- οι γυναίκες είχαν 3,5 και οι άνδρες 5,3 περισσότερες κοιλότητες από ό, τι ο μέσος όρος των ανθρώπων και ήταν πιο πιθανό να εκδηλώσουν επιθετική συμπεριφορά στο σπίτι (λεκτικής ή σωματική κακοποίηση). Επίσης, ήταν πιο πιθανό να τρώνε ελάχιστα, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη φθορά των δοντιών.

www.onmed.gr

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Embodied Relational Ways of Working with Psychosomatic Symptoms & Dis-ease in Psychotherapy
Η ψυχική υγεία δεν είναι το αντίθετο της ψυχικής ασθένειας...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση