Άρθρο της Melissa Melton

Ομολογία γιατρού: «Ο κόσμος δεν είναι αρκετά πανικοβλημένος, άρα δεν έχουμε αρκετούς πελάτες για να φτιάξουμε ένα εμβόλιο κατά του ιού του Έμπολα»

Ένα σύντομο βίντεο διάρκειας 2 λεπτών που ανέβασε η ιστοσελίδα «Bloomberg News» στο YouTube προσπαθεί να εξηγήσει γιατί δεν υπάρχει ήδη ένα ευρέως διαθέσιμο εμβόλιο κατά του Έμπολα.

(Το αν θα πιστέψετε τα όσα αναφέρονται ή όχι είναι άλλο θέμα, αλλά αφιερώστε λίγο χρόνο.)

Το πιο συναρπαστικό βρίσκεται στα λόγια του δρος Ben Neuman από το Πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ προς το τέλος του βίντεο.

Ο Neuman εξηγεί ότι επειδή οι ιοί μεταλλάσσονται εύκολα «δεν φτάνει μόνο ένα φάρμακο για την καταπολέμηση του Έμπολα. Χρειαζόμαστε ένα κοκτέιλ φαρμάκων και ίσως ένα εμβόλιο».

Μάλιστα. Αυτό φαίνεται να αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών, σωστά;

Ο δρ Ben εξηγεί επίσης γιατί οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες δεν βιάζονται να παράγουν αυτό το κοκτέιλ φαρμάκων και εμβολίων – το οποίο σίγουρα θα μεταφραζόταν σε πάρα πολλά έσοδα.

[text_styles type=»mark» link=»http://themefuse.com/» target=»_blank»]«Για όλα αυτά χρειάζονται πολλά χρήματα και προς το παρόν, απ’ όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε, λιγότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό του Έμπολα. Ακούγεται τρομακτικό, αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει αρκετός… εμ… πανικός ή αρκετοί άνθρωποι που μπορούν να γίνουν δυνητικοί αγοραστές αυτών των φαρμάκων ώστε να δικαιολογήσει μια εταιρεία – ιδιωτική ούτως ή άλλως – τα έξοδα που θα κάνει γι’ αυτό τον σκοπό».[/text_styles]

Το προσέξατε αυτό, σωστά; (φυσικά και το προσέξατε).

Δείτε το βίντεο. Αυτός ο γιατρός αγωνίζεται ακόμα να βρει τα λόγια του, πριν ο ίδιος πει ότι δεν είναι σίγουρος ότι υπάρχει αρκετός πανικός και αρκετοί πελάτες ώστε να δικαιολογηθεί η παραγωγή ενός εμβολίου.

Παρ’ όλα αυτά όμως, δεν υπάρχει αρκετός πανικός για να ασχοληθούμε περαιτέρω με το συγκεκριμένο ζήτημα; Λοιπόν, αγαπητέ Ben, από πού μπορούμε να προμηθευτούμε λίγο παραπάνω πανικό;

Αυτό το βίντεο αποκαλύπτει 2 θεμελιώδεις αλήθειες.

Πρώτον: τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα εμβόλια δεν φτιάχνονται για να σώζουν ζωές. Φυσικά και όχι, πρώτα απ’ όλα φτιάχνονται με σκοπό κάποιοι να κερδίσουν χρήματα.

Δεύτερον: πρέπει να υπάρχει αρκετός πανικός ώστε να ξεσηκωθούν οι πιθανοί αγοραστές-πελάτες, γεγονός που θα προωθήσει τη δημιουργία των εν λόγω φαρμακευτικών προϊόντων και εμβολίων. Απλώς λοιπόν δεν υπάρχει αρκετός πανικός σχετικά με τον ιό Έμπολα ώστε όλο αυτό το εγχείρημα να αξίζει τον κόπο.

Πάντως υπάρχει σίγουρα αρκετός πανικός τώρα πλέον, σωστά;

Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια. Πολλοί άνθρωποι από τη βιομηχανική βάση της ιατρικής και των μέσων μαζικής ενημέρωσης περιμένουν να βγάλουν ένα σωρό χρήματα από αυτόν τον ιό.

Και, ακριβώς πάνω στην ώρα, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι πρόκειται να φτιαχτεί με γοργούς ρυθμούς ένα νέο εμβόλιο κατά του Έμπολα και να ξεκινήσουν δοκιμές σε ανθρώπους ασθενείς άμεσα. Αυτός είναι πράγματι γοργός ρυθμός!

Η εγελιανή διαλεκτική αποτελεί μια διαχρονική στρατηγική. Γιατί; Επειδή λειτουργεί. Έτσι, απλώς συνεχίζουν να τη χρησιμοποιούν ξανά και ξανά.

Πρόβλημα: δεν υπάρχει αρκετός πανικός για τον ιό Έμπολα, γεγονός που θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλα κέρδη.

Αντίδραση: δημιουργία πανικού, γεγονός που θα αποφέρει μεγάλα κέρδη.

Λύση: το πρόβλημα λύθηκε.

Βασικά πρόκειται για την ίδια στρατηγική που χρησιμοποιήθηκε για τη γρήγορη παραγωγή πειραματικών εμβολίων κατά του ιού H1N1 μόλις πριν από λίγα χρόνια, μόνο που αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ πιο τρομακτικό ιό προκειμένου να προκληθεί ακόμα μεγαλύτερος φόβος. Στην πραγματικότητα, την επόμενη φορά που θα δείτε στην εφημερίδα μια επικεφαλίδα τύπου «Ο φόβος για τον ιό Έμπολα είναι μεταδοτικός», μην διστάσετε να το λάβετε αυτό σοβαρά υπόψη σας.

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Δείτε όλες τις εκδηλώσεις του μήνα

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε