, ,

Πως οι συγκρούσεις στη Γάζα τραυματίζουν μια ολόκληρη γενιά εφήβων

Σε μια καινούρια έρευνα μελετήθηκαν οι έφηβοι – θύματα των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας και διαπιστώθηκε ότι η έκθεση σε περιβάλλον πολέμου έχει

Σε μια καινούρια έρευνα μελετήθηκαν οι έφηβοι – θύματα των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας και διαπιστώθηκε ότι η έκθεση σε περιβάλλον πολέμου έχει μακροχρόνια και καταστροφική επίδραση στην ψυχολογία των νέων ανθρώπων.

Η έρευνα είχε τίτλο «Τραύμα, διαταραχή μετατραυματικού στρες, άγχος και στρατηγικές αντιμετώπισης των Παλαιστινίων εφήβων που είναι εκτεθειμένοι στον πόλεμο στη Γάζα» και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Arab Journal of Psychiatry». Μεταξύ των συγγραφέων ήταν ο καθηγητής Πάνος Βοστάνης από το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού Γκρίνγουντ του Πανεπιστημίου του Λέστερ, ο καθηγητής Abdelaziz Thabet από το Πανεπιστήμιο Αλ Κουντς και ο Omar EL-Buhaisi από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

Advertisment

Στη μελέτη ερευνήθηκαν τα είδη των τραυματικών γεγονότων που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι έφηβοι οι οποίοι εκτίθενται στον πόλεμο της Γάζας σε σχέση με τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), το άγχος και τις στρατηγικές αντιμετώπισης και βρέθηκε ότι ένας σημαντικός αριθμός νέων αναπτύσσει μια σειρά από μακροχρόνια συναισθηματικά προβλήματα καθώς και προβλήματα συμπεριφοράς.

Ο καθηγητής Π. Βοστάνης δήλωσε τα εξής: «Τα τελευταία 15 χρόνια, το Πανεπιστήμιο του Λέστερ έχει συνεργαστεί με συναδέλφους από τη Γάζα. Όλες οι μελέτες έδειξαν σαφώς τον αντίκτυπο των τραυμάτων του πολέμου και τον τρόπο που επηρεάζουν περισσότερο από τη φτώχεια και τη στέρηση. Κάθε κύκλος βίας έχει αθροιστική επίδραση στα παιδιά και τους νέους».

Το δείγμα περιελάμβανε 358 εφήβους ηλικίας από 15 ως 18 ετών, 158 αγόρια (44,1%) και 200 κορίτσια (55,9%). Από τους εφήβους που μελετήθηκαν, η πλειοψηφία είχε δει ακρωτηριασμένα σώματα στην τηλεόραση, είχε εκτεθεί σε βαριά πυρά, υπήρξε μάρτυρας βομβαρδισμών και είχε ακούσει τον ήχο των μαχητικών αεροσκαφών. Ως αποτέλεσμα, πολλοί έφηβοι ανέπτυξαν αγχώδεις διαταραχές, με τις γυναίκες να εμφανίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες σε σύγκριση με τους άντρες.

Advertisment

Ο καθηγητής Π. Βοστάνης προσθέτει τα ακόλουθα: «Η αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία αυτών των νέων ανθρώπων χειροτερεύει ακόμα περισσότερο από τη φτώχεια που υπάρχει στη Γάζα. Το πρόβλημα είναι διπλό για πολλούς από αυτούς. Εκτός από τις ίδιες τις συγκρούσεις, επηρεάζονται επίσης κι από τον τρόπο που αντιδρούν οι γονείς τους, την παροχή των βασικών αναγκών καθώς και από την ύπαρξη αισθήματος αδυναμίας».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση