, ,

5 ολιστικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας και κλινικής υπνοθεραπεύτριας Pettina Stanghon Τα συμπεράσματα σχετικά με την κατάθλιψη είναι απογοητευτικά: αποτελεί την κύρια αιτία αναπηρίας στον κόσμο, ενώ

Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας και κλινικής υπνοθεραπεύτριας Pettina Stanghon

Τα συμπεράσματα σχετικά με την κατάθλιψη είναι απογοητευτικά: αποτελεί την κύρια αιτία αναπηρίας στον κόσμο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι στη εποχή μας υποφέρουν πάνω από 350 εκατομμύρια άνθρωποι. Επίσης, έχει επιπτώσεις σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Advertisment

Ορισμένοι άνθρωποι δεν είναι απαραίτητο να λάβουν φαρμακευτική αγωγή, αφού η αιτία της κατάθλιψης μπορεί να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί με άλλους τρόπους. Επιπλέον, υπάρχουν κίνδυνοι από τις πιθανές παρενέργειες και τον πιθανό εθισμό σε ορισμένα φάρμακα. Πρέπει επίσης να έχετε υπόψη ότι η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων μπορεί να αλλάξει τη χημεία του εγκεφάλου και συνεπώς να είναι δύσκολο να διακόψετε τη φαρμακευτική αγωγή.

Παρακάτω περιγράφονται 5 ολιστικές θεραπευτικές μέθοδοι που αξίζει να διαβάσετε αν πάσχετε από κατάθλιψη. Είναι πιθανό να φέρουν αποτελέσματα είτε από μόνες τους είτε σε συνδυασμό με επιπλέον θεραπείες, πάντα σε συνεργασία με τον ειδικό.

1. Φροντίστε την υγεία του εντέρου σας.

Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι το έντερο είναι το κλειδί για την καλύτερη ψυχική υγεία; Μια φλεγμονή στο έντερο μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση κατάθλιψης λόγω της στενής σχέσης ανάμεσα στο πεπτικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Μελέτες (1) έχουν δείξει ότι είναι δυνατόν να υπάρξει βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης λύνοντας τα προβλήματα του εντέρου με ορισμένα είδη προβιοτικών (2).

Advertisment

Προσπαθήστε να ενισχύσετε τα βακτήρια του εντέρου σας με τους εξής τρόπους:

• πάρτε βιταμίνη Β
• καταναλώστε τροφές με ανθεκτικό άμυλο (υπάρχει στους σπόρους, τα
όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως)
• καταναλώστε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

2. Η τροφή σας είναι το φάρμακό σας.

Ορισμένα τρόφιμα έχουν ισχυρή επίδραση στον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και χημικές αντιδράσεις που οδηγούν σε φλεγμονή, η οποία δυσκολεύει τη θεραπεία της κατάθλιψης. Καλό θα ήταν να αφαιρέσετε την επεξεργασμένη ζάχαρη, τα δημητριακά και τα τονωτικά τρόφιμα από τη διατροφή σας. Έχετε υπόψη ότι τα επεξεργασμένα σάκχαρα προστίθενται σχεδόν σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα και η αποφυγή τους μπορεί να σας δυσκολέψει, αλλά αξίζει τον κόπο.

Υπάρχουν πολλά νόστιμα φαγητά που έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Για παράδειγμα, γνωρίζατε ότι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι η κουρκούμη αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη(3);

3. Ελέγξτε τις ορμόνες σας.

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι μια απλή, μη επεμβατική εξέταση σάλιου μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα σχετικά με τις ορμόνες σας συγκριτικά με τις συμβατικές εξετάσεις αίματος. Ο έλεγχος των επιπέδων κορτιζόλης, οιστρογόνων, προγεστερόνης, η λειτουργία των επινεφριδίων και η μελατονίνη παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες που θα βοηθήσουν τον γιατρό σας στην εύρεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας.

4. Αφιερώστε λίγο χρόνο καθημερινά για στοχασμό.

Επειδή καταπιανόμαστε συνεχώς με διάφορες προτεραιότητες, μπορεί να δυσκολευόμαστε να επικεντρωθούμε στην παρούσα στιγμή. Μαθαίνοντας πώς να δίνουμε προσοχή στο παρόν μέσω του διαλογισμού ή άλλων πρακτικών στοχασμού, και ενσωματώνουμε αυτή τη συνήθεια στη ζωή μας θα μειώσουμε το άγχος, τη διάσπαση της προσοχής μας και τα συναισθήματα απελπισίας.

Συχνά κυριαρχεί η διαστρεβλωμένη πεποίθηση ότι πρέπει να είμαστε συνεχώς απασχολημένοι προκειμένου να έχουμε αξία, αλλά μερικές φορές θα πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στους ίδιους τους ανθρώπους κι όχι μόνο στο πράττειν.

Όταν αφιερώσετε χρόνο στα συναισθήματά σας και μάθετε να τα κατανοείτε, θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι πάντα αναγκαίο να σας καθορίζουν οι σκέψεις σας ή η κάθε φευγαλέα αίσθηση. Θα αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας ξέροντας ότι δεν αντικατοπτρίζουν πάντα με ακρίβεια την παρούσα στιγμή. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε να κινείστε σε ένα αρνητικό πεδίο.

5. Αναπτύξτε την ευγνωμοσύνη σας

Έχει αποδειχτεί ότι αν νιώθετε κι εκφράζετε συναισθήματα ευγνωμοσύνης καθημερινά, μπορείτε να μειώσετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης (4). Όταν εστιάζουμε συχνά σε αυτά που έχουμε κι όχι σε ό,τι δεν έχουμε, η νοοτροπία μας αμέσως αρχίζει να αλλάζει. Αυτό μπορείτε να το καταφέρετε μέσα από πράξεις καλοσύνης, ευχαριστώντας τους ανθρώπους γύρω σας και κρατώντας ένα ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφετε όλα τα πράγματα για τα οποία αξίζει να νιώθετε ευγνώμονες.

Αναφορές:

1) https://www.medscape.com/viewarticle/814672

2) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022395608000745

3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23832433

4) https://personalpages.manchester.ac.uk/staff/alex.wood/gratitudereview.pdf

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση