Είναι εντάξει να μην είσαι συνέχεια εντάξει

Γράφει η Ψυχολόγος Γεωργία Κανελλοπούλου Φανταστείτε για μια στιγμή ότι έχετε την τέλεια ζωή. Κλείστε τα μάτια και απλά φανταστείτε το. Έχετε ένα ισχυρό

Γράφει η Ψυχολόγος Γεωργία Κανελλοπούλου

Φανταστείτε για μια στιγμή ότι έχετε την τέλεια ζωή. Κλείστε τα μάτια και απλά φανταστείτε το. Έχετε ένα ισχυρό και ελκυστικό σώμα, έχετε αρκετά χρήματα για να κάνετε ό,τι θέλετε,ζείτε σε ένα όμορφο σπίτι σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου επιθυμείτε. Ο όμορφος σύντροφός σας είναι ζεστός γενναιόδωρος, τρυφερός και ευγενικός και λατρεύει το έδαφος που πατάτε. Τα παιδιά σας (αν έχετε παιδιά) είναι υγιή, λαμπερά, τα πηγαίνουν καλά στο σχολείο, στις σχέσεις τους και έχουν μία λαμπρή σταδιοδρομία. Έχετε μία εργασία που αξίζει τον κόπο, σας ικανοποιεί και σας κάνει ευτυχισμένους.Ξέρω ότι αυτή μπορεί να μην είναι η τέλεια ζωή του καθενός, αλλά κάπως έτσι φαντάζομαι την δική μου.

Advertisment

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, νομίζετε ότι μπορείτε να πάθετε ακόμα κατάθλιψη από καιρό σε καιρό;

Λοιπόν, τα στατιστικά στοιχεία τείνουν να δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν όλα τα παραπάνω, υποφέρουν από κατάθλιψη με τις ίδιες ακριβώς αναλογίες όπως όλους τους άλλους πάσχοντες.

Δεν είναι άραγε μία τροφή για σκέψη αυτό;

Advertisment

Συνήθως, έχουμε το εξής σενάριο στο μυαλό μας που λέει: ‘’Αν θα μπορούσα να διευθετήσω όλα αυτά τα προβλήματά μου σίγουρα θα αισθανόμουν καλύτερα και δεν θα σκεφτόμουν μ’αυτόν τον αρνητικό τρόπο, εάν μόνο….’’ Αλλά ας μην ξεχνάμε την πιο ύπουλη φωνούλα μέσα μας που λέει: ”Έχεις ήδη όσο ονειρεύεσαι για μία τέλεια ζωή. Δεν πρέπει να είσαι καταθλιπτικός!”

Αυτό το τελευταίο είναι ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο μικρό θηρίο μέσα μας. Ειδικεύεται σε καταθλίψεις, όπως για παράδειγμα μετά τον τοκετό, αλλά μπορεί να εμφανιστεί στον οποιοδήποτε ανά πάσα στιγμή. Είναι σαν να σου δίνει στο χέρι ένα ρόπαλο με καρφιά και σε προκαλεί να χτυπήσεις τον εαυτό σου. Και είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι πολλοί από εμάς αναλαμβάνουμε αυτή την πρόκληση με μεγάλη προθυμία.

Σκέψεις όπως : ‘’Δεν θα έπρεπε να αισθάνομαι με αυτόν τον τρόπο’’, αλλά από την άλλη ‘’Αγαπώ να αισθάνομαι κατά αυτόν τον τρόπο’’ αλλά ‘’θα μπορούσα να είχα κάνει και το άλλο και μία φωνή μέσα μου μου λέει να χτυπήσω τον εαυτό μου μ’αυτό το ρόπαλο, ενώ ταυτόχρονα προσπαθώ να το αποφύγω και να φύγω μακριά του. Αρκετά ανόητο αυτό, έτσι;

Οπότε ναι, πολλές φορές στην ζωή μας θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει τα πράγματα διαφορετικά και να αισθανόμασταν διαφορετικά. Αλλά δεν το κάναμε! Με μία φράση: ‘’Δεν είμαστε τέλειοι.’’ Ακόμα και αν έχουμε την τέλεια ζωή, είμαστε απλοί συνηθισμένοι, ατελείς άνθρωποι. Και πρέπει να είμαστε και να νιώθουμε εντάξει με αυτό. Μπορούμε να νιώσουμε κατάθλιψη ανά πάσα στιγμή. Μπορούμε να είμαστε καταθλιπτικοί στον ‘’Παράδεισο’’, μπορούμε επίσης να είμαστε καταθλιπτικοί σε ένα ταξίδι μας στο εξωτερικό που περιμέναμε τόσο καιρό με χαρά. Γιατί πολύ απλά η κατάθλιψη μπορεί να σε βρεί πάντα και παντού και αυτό δεν είναι κακό ούτε και παράξενο.

Μερικές φορές απλά πρέπει να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να σταματήσουμε το δράμα. Έχουμε κατάθλιψη. Δεν τρέχει τίποτα. Άλλωστε είναι κάτι που μπορεί να θεραπευτεί. Είναι απλά μία πληγή. Θα θέλαμε να είμαστε καλά, αλλά δεν είμαστε και αυτό είναι εντάξει. Ας μην χτυπάμε και ας μην κατακρίνουμε τους εαυτούς μας γι’αυτό, γιατί δεν είναι διασκεδαστικό για κανέναν. Και όποιος το βρίσκει αυτό διασκεδαστικό, σίγουρα έχει πολλά περισσότερα προβλήματα.

Και να θυμάστε: It’s ΟΚ not to be ΟΚ!’’

Γεωργία Κανελλοπούλου – Ψυχολόγος (Blog: thepsytrap.blogspot.gr)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση