,

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αντιστρέψει το μεταβολικό σύνδρομο

Την θεωρία ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αναστρέψει το μεταβολικό σύνδρομο διατυπώνουν Ισπανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Canadian

Την θεωρία ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αναστρέψει το μεταβολικό σύνδρομο διατυπώνουν Ισπανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Canadian Medical Association Journal.

Η επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ροβίρα ι Βιργίλι, με επικεφαλής τον Δρ Ζόρντι Σάλας-Σαλβάδο, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 5.800 άτομα, ηλικίας 55 έως 80 ετών, το 64% των οποίων έπασχε από μεταβολικό σύνδρομο στην αρχή της μελέτης, που διήρκεσε περίπου πέντε χρόνια.

Advertisment

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, κάθε μία από τις οποίες ακολούθησε διαφορετική διατροφή: Μεσογειακή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μεσογειακή διατροφή με αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών ή δίαιτα με χαμηλά λιπαρά.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν τα δύο διαφορετικά είδη μεσογειακής διατροφής (και ιδίως τη δίαιτα με επιπλέον ελαιόλαδο), μείωσαν περισσότερο το κοιλιακό λίπος και το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα τους. Τελικά μετά την πενταετία, το 28,2% των ατόμων δεν πληρούσαν πλέον τα κριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, περίπου το ένα τέταρτο των ενηλίκων παγκοσμίως πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο χαρακτηρίζεται από κοιλιακή παχυσαρκία, υπέρταση, μειωμένη HDL χοληστερόλη, υψηλό ποσοστό τριγλυκεριδίων και σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσοι έχουν τρεις εκ τις προαναφερόμενες παραμέτρους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, καρδιοπάθειας και πρόωρης θνησιμότητας.

Advertisment

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή – health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση