,

Καρδιαγγειακές Παθήσεις: Προληπτική και Θεραπευτική Διατροφή

Άρθρο του ερευνητή και συγγραφέα Sayer Ji Μετάφραση/Επιμέλεια: Σωτηρία ΚακαγιάAdvertisment Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον ανεπτυγμένο κόσμο,

Άρθρο του ερευνητή και συγγραφέα Sayer Ji

Μετάφραση/Επιμέλεια: Σωτηρία Κακαγιά

Advertisment

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον ανεπτυγμένο κόσμο, οτιδήποτε μπορεί να την αποτρέψει ή να επιβραδύνει τη διαδικασία τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα το ευρύ κοινό.

Δυστυχώς, εκατομμύρια άνθρωποι αγνοούν την ύπαρξη της βιοϊατρικής βιβλιογραφίας που υποστηρίζει τη χρήση φυσικών μεθόδων για την πρόληψη ή ακόμα και την αντιστροφή των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αντιθέτως, ξοδεύουν δισεκατομμύρια αγοράζοντας εξαιρετικά τοξικά φαρμακευτικά προϊόντα που μειώνουν τη χοληστερίνη και τα οποία είναι γνωστά καρδιοτοξικά (1), εκτός του ότι περιλαμβάνουν και 300 άλλες αποδεδειγμένες (2) παρενέργειες, απλώς και μόνο επειδή έτσι τους συμβούλεψε ο γιατρός τους.

Advertisment

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στη βιοϊατρική βιβλιογραφία.

3 φυσικές ουσίες που μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: υπάρχουν παρά πολλές έρευνες που αποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου μειώνεται με την κατανάλωση περισσότερων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Το 2002, το περιοδικό New England Journal of Medicine δημοσίευσε μια μελέτη με τίτλο «Τα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων μακράς αλύσου και ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου», στην οποία αναφέρονταν τα εξής: «Τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια συνδέονται στενά με τον μειωμένο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου σε άντρες χωρίς προηγούμενη καρδιαγγειακή πάθηση». Σε μια άλλη μελέτη του 2002 η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation διαπιστώθηκε ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μειώνουν τη συνολική θνησιμότητα και τον αιφνίδιο θάνατο σε ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή (3). Διαβάστε περισσότερα για τα ωμέγα-3 εδώ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατηγορία φαρμάκων κατά της χοληστερίνης που είναι γνωστή ως στατίνες, μειώνει την αποτελεσματικότητα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην προστασία της καρδιάς. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι οι νεότερες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων δεν μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Βιταμίνη D: έχει βρεθεί ότι τα επίπεδα της συγκεκριμένη ουσίας σχετίζονται άμεσα με τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες. Το χαμηλό ποσοστό του 25% βιταμίνης D σχετίζεται με το αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας 26% από κάθε αιτία (4). Πιστεύεται ότι ο διπλασιασμός των επιπέδων βιταμίνης D θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη θνησιμότητα (5). Έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Clinical Endocrinology το 2009 επιβεβαίωσαν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένη θνησιμότητα από κάθε αιτία, αλλά κυρίως από καρδιαγγειακές παθήσεις(6).

Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώθηκε το ίδιο έτος από το περιοδικό Journal of the American Geriatric Society και ξανά το 2010 από το περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition (8).

Διαβάστε περισσότερα για τη σημασία της βιταμίνης D

Μαγνήσιο: σε έναν κόσμο που καταναλώνει μανιωδώς συμπληρώματα ασβεστίου για τεχνητές ασθένειες, όπως η οστεοπενία ή η οστεοπόρωση, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστή η συσχέτισή τους με τον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, ο ρόλος του μαγνησίου στην προστασία από τις καρδιαγγειακές παθήσεις δεν τονίζεται ιδιαίτερα. Γνωρίζουμε πλέον ότι ακόμη και η επιταχυνόμενη γήρανση του καρδιακού μυός που παρουσιάζεται σε όσους έχουν κάνει μεγάλες διαστημικές πτήσεις οφείλεται στην ανεπάρκεια μαγνησίου. Το 2010, το περιοδικό Journal of Biomedical Sciences ανέφερε ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων είναι σημαντικά χαμηλότερος σε άτομα με υψηλότερα επίπεδα μαγνησίου, αποδεικνύοντας τον προστατευτικό του ρόλο (8). Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Atherosclerosis το 2011 διαπιστώθηκε ότι το χαμηλό ποσοστό μαγνησίου οδηγεί στον θάνατο από καρδιαγγειακές και άλλες παθήσεις (9). Όταν ψάχνετε για συμπληρώματα μαγνησίου, θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο φυτικό. Η χλωροφύλλη είναι πράσινη επειδή διαθέτει ένα άτομο μαγνησίου στο κέντρο της. Το λαχανικό Kale, για παράδειγμα, αποτελεί πολύ καλύτερη πηγή από τα συμπληρώματα μαγνησίου. Πάντως, τα συμπληρώματα μαγνησίου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται σε δοσολογία που έχει θεραπευτική ή / και καρδιοπροστατευτική δράση.

Διαβάστε περισσότερα για τα οφέλη του μαγνησίου και που θα το βρείτε

4 φυσικές ενώσεις που αποφράσσουν τις αρτηρίες

Ρόδι: σε μια κλινική μελέτη βρέθηκε ότι αυτό το εξαιρετικό φρούτο αντιστρέφει το πάχος της καρωτιδικής αρτηρίας (δηλαδή αποφράσσει) σε ποσοστό ως και 29% μέσα σε 1 χρόνο (10,11). Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα μηχανισμών που είναι υπεύθυνοι για τον σκοπό αυτό, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται: 1) μείωση της αρτηριακής πίεσης 2) καταπολέμηση της λοίμωξης (η πλάκα στις αρτηρίες συχνά περιέχει βακτήρια και ιούς 3) αποτροπή οξείδωσης της χοληστερίνης 4) μείωση της φλεγμονής. (12)

Αργινίνη: προκλινικές και κλινικές έρευνες δείχνουν ότι αυτό το αμινοξύ όχι μόνο εμποδίζει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης, αλλά μπορεί να αντιστρέψει τη διαδικασία. Ένας από τους μηχανισμούς με τον οποίο επιτυγχάνεται αυτό είναι η αύξηση της παραγωγής νιτρικού οξειδίου που κανονικά μειώνεται όταν το ενδοθήλιο των αιμοφόρων αγγείων έχει καταστραφεί προκαλώντας δυσλειτουργία.

Σκόρδο: το σκόρδο έχει βρεθεί ότι μειώνει τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την αρτηριοσκλήρυνση, δηλαδή την πάχυνση και σκλήρυνση των αρτηριών, αλλά μειώνει επίσης σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου(13). Εργαστηριακές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι το σκόρδο αναστέλλει τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας(14). Το εκχύλισμα ώριμου σκόρδου έχει επίσης μελετηθεί για την αναστολή της ασβεστοποίησης των στεφανιαίων αρτηριών σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με στατίνες (15).

Και ας μην ξεχνάμε, το σκόρδο διαθέτει ένα τεράστιο φάσμα από οφέλη. Έχουν εντοπιστεί πάνω από 150 ασθένειες για τη θεραπεία των οποίων έχει επιβεβαιωθεί ότι συμβάλλει. Διαβάστε περισσότερα για το σκόρδο εδώ

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: πρόκειται για μια από τις λίγες κατηγορίες βιταμινών που έχει επιβεβαιωθεί σε μελέτες ότι όχι μόνο μειώνει τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, αλλά στην πραγματικότητα την αντιστρέφει. Σε μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stroke διαπιστώθηκε ότι η λήψη συμπληρωμάτων υψηλής δοσολογίας βιταμίνης Β μειώνει σημαντικά την εξέλιξη του πρώιμου σταδίου υποκλινικής αθηροσκλήρωσης σε υγιή άτομα (16). Ακόμα πιο αξιοσημείωτη είναι μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2005 στο περιοδικό Atherosclerosis, στην οποία βρέθηκε ότι ένας τύπος βιταμίνης Β μειώνει το πάχος της καρωτιδικής αρτηρίας σε ασθενείς με κίνδυνο εγκεφαλικής ισχαιμίας (17). Μια πιθανή εξήγηση για αυτά τα θετικά αποτελέσματα είναι ο ρόλος των βιταμινών Β στη μείωση της παραγωγής της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που τραυματίζει τις αρτηρίες (18).

Πηγές:

1) https://www.greenmedinfo.com/blog/confirmed-once-again-statins-likely-harm-heart

2) https://www.greenmedinfo.com/blog/consumer-alert-300-health-problems-linked-statin-drugs

3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11997274

4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18695076

5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21731036

6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19226272

7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20720256

8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20804596

9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21703623

10) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17014835

11) https://www.greenmedinfo.com/blog/can-pomegranate-keep-you-going-under-knife

12) https://www.greenmedinfo.com/substance/pomegranate

13) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10483684

14) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15638070

15) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15475033

16) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19118243

17) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15939064

18) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19485933

Πηγή πρωτότυπου άρθρου στα Αγγλικά  www.greenmedinfo.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση