,

Ο Διαλογισμός μας προστατεύει από τα τραύματα της παιδικής ηλικίας

Μετάφραση: Ευάγγελος Δήμας Οι ενήλικοι που κακοποιήθηκαν ή παραμελήθηκαν ως παιδιά είναι γνωστό ότι έχουν χειρότερη υγεία, αλλά οι ενήλικοι που τείνουν να εστιάζουν

Μετάφραση: Ευάγγελος Δήμας

Οι ενήλικοι που κακοποιήθηκαν ή παραμελήθηκαν ως παιδιά είναι γνωστό ότι έχουν χειρότερη υγεία, αλλά οι ενήλικοι που τείνουν να εστιάζουν και να αποδέχονται τις αντιδράσεις τους την, παρούσα στιγμή – ή αλλιώς να διαλογίζονται – αναφέρουν πως έχουν καλύτερη υγεία, ανεξάρτητα από τις αντιξοότητες της παιδικής τους ηλικίας. Αυτά τα ευρήματα, που θα δημοσιευτούν στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού Preventive Medicine (Προληπτική Ιατρική), βασίζονται στην πρώτη μελέτη που διενεργήθηκε στην εξέταση της σχέσης μεταξύ των αντιξοοτήτων της παιδικής ηλικίας, του διαλογισμού και της υγείας.

Advertisment

Με επικεφαλής τον Robert Whitaker, καθηγητή δημόσιας υγείας και παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Temple (Temple University), οι ερευνητές εξέτασαν 2.160 ενηλίκους εργαζόμενους στην Head Start, το μεγαλύτερο εθνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρώιμης παιδικής ηλικίας που χρηματοδοτείται από το ομοσπονδιακό κράτος.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, που εργάζονταν σε 66 προγράμματα της Head Start στην Πενσυλβάνια, ερωτήθηκαν αν βίωσαν κάποια από τα οχτώ είδη «αντιξοοτήτων» της παιδικής ηλικίας, όπως κακοποίηση ή γονιό με αλκοολισμό ή εθισμό στα ναρκωτικά. Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της υγείας τους, καθώς και για το αν διαλογίζονταν , εννοώντας την τάση τους στην καθημερινή ζωή να δίνουν προσχή στο τι γίνεται στο παρόν και να αντιλαμβάνονται και να αποδέχονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι, σχεδόν το ένα τέταρτο από τους ερωτηθέντες ανέφερε τρεις ή περισσότερους τύπους δυσμενών παιδικών εμπειριών και σχεδόν το 30% ανέφερε ότι έχει τρεις ή περισσότερες παθήσεις που σχετίζονται με το άγχος όπως κατάθλιψη, πονοκεφάλους ή πόνο στην πλάτη. Ωστόσο, ο κίνδυνος πολλαπλών παθήσεων ήταν σχεδόν 50% μικρότερος μεταξύ αυτών με τα υψηλότερα επίπεδα διαλογισμού σε σύγκριση με αυτούς με τα χαμηλότερα. Αυτό ήταν αληθές ακόμα και για αυτούς που βίωσαν πολλαπλούς τύπους δυσμενούς παιδικής ηλικίας.

Advertisment

Ανεξάρτητα από το μέγεθος των παιδικών αντιξοοτήτων, αυτοί που διαλογίζονταν ανέφεραν επίσης σημαντικά καλύτερη συμπεριφορά σχετικά με την υγεία, όπως το να κοιμούνται επαρκώς, και καλύτερες λειτουργίες, όπως το να αισθάνονται άσχημα λιγότερες ημέρες τον μήνα – είτε πνευματικά είτε σωματικά, είπε ο Whitaker.

«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να παρέχει κάποια ανθεκτικότητα κατά των επιπτώσεων της κακής υγείας των ενηλίκων που συχνά είναι αποτέλεσμα παιδικού τραύματος», είπε. «Η εκπαίδευση στον διαλογισμό μπορεί να βοηθήσει τους ενηλίκους, συμπεριλαμβανομένων αυτών με ιστορικό παιδικού τραύματος, να βελτιώσουν την ευεξία τους και να είναι πιο αποτελεσματικοί με τα παιδιά».

Ενώ πολλές μικρότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η εκμάθηση πρακτικών διαλογισμού μπορεί να βελτιώσει ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα όπως η κατάθλιψη και ο πόνος, χρειάζεται περισσότερη έρευνα ώστε να δούμε εάν ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει την υγεία και λειτουργία αυτών που είχαν δυσμενείς εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία, είπε ο Whitaker.

Με σχεδόν τα δύο τρίτα των Αμερικανών ενηλίκων να αναφέρουν ένα ή περισσότερους τύπους δυσμενών εμπειριών κατά την παιδική ηλικία, ο Whitaker σημείωσε ότι «Οι πρακτικές του διαλογισμού μπορεί να είναι ένας υποσχόμενος τρόπος να μειωθούν τα υψηλά κόστη στην κοινωνία μας που είναι αποτέλεσμα τραύματος που βίωσαν οι ενήλικοι κατά την παιδική ηλικία.»

Τα ευρήματα είναι η συνέχεια της προηγούμενης μελέτης των ερευνητών, η οποία αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που εργάζονταν σε προγράμματα της Head Start ανέφεραν υψηλότερα του αναμενόμενου επίπεδα προβλημάτων σωματικής και πνευματικής υγείας. Αυτή η μέλέτη δημοσιεύτηκε το 2013 στο περιοδικό Preventing Chronic Disease.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση