,

Το Βιοενεργειακό Μοντέλο

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το βιβλίο του ιατρού Θανάση Σεφερλή “Καρκίνος –  Δάσκαλος και Φίλος” Εκδόσεις Ψυχογιός Σύμφωνα με το βιοενεργειακό μοντέλο, το σώμα

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το βιβλίο του ιατρού Θανάση Σεφερλή “Καρκίνος –  Δάσκαλος και Φίλος” Εκδόσεις Ψυχογιός

Σύμφωνα με το βιοενεργειακό μοντέλο, το σώμα θεωρείται ότι είναι ένα τέλειο παράδειγμα οργάνωσης, πληροφορίας και ανάλυσης. Η πληροφορία είναι αναγκαία για να περιγράψει και να κατευθύνει την οργάνωση· γιατί χωρίς την πληροφορία η ενέργεια θα κινούνταν χαοτικά.

Advertisment

Η βιοενεργειακή θεωρία ασχολείται με το πώς η ενέργεια και η πληροφορία ρέουν στο σώμα. Μέχρι πρόσφατα το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στην ενέργεια, αλλά τώρα πολλοί ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μεταφορά της πληροφορίας είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική, ή ίσως σημαντικότερη. Δηλαδή η ενέργεια και η πληροφορία δημιουργούν το σώμα μας, την πραγματικότητα μας, είναι μια απλή εξίσωση:

ενέργεια + πληροφορία = πραγματικότητα.

Αυτό αποκαλύπτουν πολλοί ερευνητές σε αυτό τον τομέα, ότι δηλαδή το σώμα είναι ένα δομημένο δίκτυο πληροφορίας και ενεργειακών πεδίων και όλες οι διαδικασίες εξαρτώνται από τον κωδικό πληροφορίας του σώματος, που γνωρίζει τι θα δουλέψει και τι όχι.

Advertisment

Η Βάλερι Χαντ (Valerie V. Hunt), στο βιβλίο της Infinite Mind The science of human vibrations of consciousness (Άπειρος νους: Η επιστήμη των ανθρώπινων δονήσεων της συνειδητότητας), γράφει: Ως αποτέλεσμα της εργασίας μου, δεν μπορώ πια να θεωρώ το σώμα σαν ένα σύνολο από οργανικά συστήματα ή ιστούς. Το υγιές σώμα αποτελεί ένα ρέον, αλληλεπιδραστικό ηλεκτροδυναμικό ενεργειακό πεδίο. Η κίνηση είναι πιο φυσική για τη ζωή από τη μη κίνηση, εκείνα που ρέουν συνεχώς είναι εγγενώς καλά. Ό,τι παρεμβαίνει στη ροή έχει επιβλαβές αποτέλεσμα.

Οτιδήποτε βλέπουμε είναι φτιαγμένο από άτομα. Εάν κάποιος μπορούσε να δει το ανθρώπινο σώμα με τα μάτια ενός κβαντικού φυσικού, όπως πράγματι είναι, χωρίς τις ψευδαισθήσεις των αισθητηριακών αντιλήψεων, θα το έβλεπε σαν ένα κύμα (με τις αναλογίες του) στον χώρο μεταξύ των γαλαξιών. Θα το έβλεπε σαν μικρά ενεργειακά κύματα με μικρές κηλίδες εδώ κι εκεί. Τι είναι αυτό το κύμα; Είναι ένα κύμα ενέργειας ή ένα κύμα πληροφορίας; Αν είναι αυτό που δημιουργεί όλα όσα ξέρουμε σαν νου και ύλη, τι είναι η φύση αυτού του κύματος;

Ο ΝτίπακΤσόπρα μας λέει ότι οι μεγάλοι σοφοί της αγιουρβέδα περιγράφουν το σώμα σαν έναν ποταμό έξυπνης ενέργειας. Ο φιλόσοφος Ηράκλειτος μιλούσε επίσης για το μυστήριο του ποταμού, τη μη επιστροφή στον χρόνο. Υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην αγιουρβέδα που το λένε maya: είναι κάτι που σου δίνει την εμπειρία από στιγμή σε στιγμή, χωρίς αλλαγή, αλλά στην πραγματικότητα αλλάζει πολύ γρήγορα. Και αυτό συμβαίνει όντως και στο ανθρώπινο σώμα. Είναι ένα πεδίο ενέργειας που αλλάζει γρήγορα και βρίσκεται σε δυναμική, αμοιβαία αλλαγή με το υπόλοιπο σύμπαν, που είναι επίσης ένα πεδίο ενέργειας. Και κάνει αμοιβαίες αλλαγές με το σύμπαν μέσω της τροφής, της αναπνοής και του μεταβολισμού.

Στην πραγματικότητα το σώμα που έχεις όταν ξυπνάς δεν είναι το ίδιο σώμα με αυτό που έχεις το μεσημέρι. Αν το δούμε καθαρά στο υλικό πεδίο και παρατηρήσουμε οποιαδήποτε από τις λειτουργίες, για παράδειγμα την αναπνοή, σε κάθε εισπνοή εισπνέουμε οξυγόνο που θα μετατραπεί σε κύτταρα των ιστών των οργάνων, της καρδιάς, του εγκεφάλου, των μυών· σε κάθε εκπνοή εκπνέουμε κάποια άτομα από κύτταρα οργάνων όπως της καρδιάς, των μυών, του εγκεφάλου, του δέρματος. Στην πραγματικότητα κάνουμε αμοιβαίες αλλαγές συνεχώς.

Είμαστε ένα μέρος του κοσμικού σώματος που διαρκώς μεταβάλλεται. 98% από όλα τα άτομα στο σώμα μας έχουν αντικατασταθεί μέσα σε έναν χρόνο. Φτιάχνουμε ένα συκώτι κάθε έξι εβδομάδες, νέο δέρμα σε έναν μήνα, καινούργιο στομάχι κάθε πέντε ημέρες. Ακόμα και τα κύτταρα του εγκεφάλου που έχει κανείς σήμερα δεν υπήρχαν πριν από έναν χρόνο. Ακόμα και το DΝΑ αντικαθίσταται κάθε έξι εβδομάδες. Σε λιγότερο δε από δύο χρόνια έχουμε αντικαταστήσει όλα τα άτομα του σώματος μας. Εάν λοιπόν πιστεύουμε ότι είμαστε μόνο το σώμα, θα πρέπει να ξέρουμε για ποιο μοντέλο μιλάμε: το μοντέλο του 2008 ή του 2010 ή του 2012;

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση