,

12 σημάδια που δείχνουν προβλήματα με το σάκχαρό σας και τι να κάνετε

Άρθρο του φυσικοπαθητικού ιατρού Michael T. Murray Η γλυκόζη είναι ένα από τα πιο ωφέλιμα πράγματα που μας χάρισε η Μητέρα Φύση. Είναι ένα συστατικό

Άρθρο του φυσικοπαθητικού ιατρού Michael T. Murray

Η γλυκόζη είναι ένα από τα πιο ωφέλιμα πράγματα που μας χάρισε η Μητέρα Φύση. Είναι ένα συστατικό της χημείας του σώματός μας που μας βοηθά να νιώθουμε ζωντανοί και χαρούμενοι.

Advertisment

Όταν η γλυκόζη βρίσκεται στο σωστό επίπεδο, συνήθως το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ισχυρό, το στρες βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και δεν υπάρχουν προβλήματα ύπνου. Όταν όμως το σάκχαρο ανεβαίνει πολύ ή πέφτει πολύ χαμηλά, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές για τις λειτουργίες του σώματος.

Γι’ αυτό τον λόγο, το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με τη βοήθεια διαφόρων αδένων και ορμονών.

Τρόπος λειτουργίας του σακχάρου στο αίμα

Όταν τρώμε ένα γεύμα, η ζάχαρη σε κάθε μία από τις τροφές που καταναλώνουμε αυξάνει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Το σώμα αντιδρά εκκρίνοντας ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας. Η ινσουλίνη μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνοντας τον ρυθμό με τον οποίο η γλυκόζη λαμβάνεται από τα κύτταρα σε όλο το σώμα.

Advertisment

Αν μείνουμε πολλές ώρες χωρίς φαγητό ή δεν τρώμε σωστά (πχ γρήγορο και έτοιμο φαγητό) ή αν οι ορμόνες μας έχουν απορρυθμιστεί, το σάκχαρο στο αίμα μας θα πέσει πολύ χαμηλά. Όταν συμβαίνει αυτό, τα επινεφρίδια απελευθερώνουν αδρεναλίνη και κορτιζόλη με σκοπό να διορθωθεί η κατάσταση. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να καταναλώσουμε τρόφιμα που σιγά-σιγά και σταδιακά θα αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας ξανά.

Τις περισσότερες φορές, η κατανάλωση 3 μεγάλων γευμάτων μέσα στην ημέρα είναι αρκετή για να διατηρηθεί το σάκχαρό μας σε ισορροπία. Όταν όμως αυτή η διαδικασία διαταράσσεται, τότε μπορεί το σάκχαρο να βρεθεί στην κυριολεξία εκτός ελέγχου.

Πώς μπορείτε όμως να γνωρίζετε τι συμβαίνει με το σάκχαρό σας;

12 σημάδια που δείχνουν προβλήματα με το σάκχαρό σας

1. Η μέση σας είναι φαρδύτερη από τους γοφούς σας.

2. Δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος.

3. Έχετε έντονη επιθυμία για γλυκά.

4. Αισθάνεστε πολύ καλύτερα μετά το φαγητό.

5. Γίνεστε ευερέθιστοι αν παραλείψετε ένα γεύμα.

6. Κλαίτε χωρίς λόγο.

7. Νιώθετε σαν να βρίσκεστε χαμένοι στον δικό σας κόσμο.

8. Νιώθετε αγχωμένοι χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

9. Ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

10. Νιώθετε πεινασμένοι όλη την ώρα.

11. Νιώθετε έντονη υπνηλία το απόγευμα.

12. Οι εξετάσεις σας δείχνουν αυξημένα επίπεδα σακχάρου ή τριγλυκεριδίων.

Αν απαντήσατε θετικά στις περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε μάλλον πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Υπάρχουν διάφορες ιατρικές συνταγές, φάρμακα που δεν χρειάζονται συνταγή αλλά και φυσικές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα σας.

Εν τω μεταξύ, μπορείτε να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε το πρόβλημα με την αλλαγή της διατροφής σας. Οι απότομες διακυμάνσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι γενικά αποτέλεσμα της περισσότερο από μέτριας κατανάλωσης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα ή απλά σάκχαρα.

Φάτε σωστά για να ελέγξετε το σάκχαρο στο αίμα σας

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τροφές που προκαλούν ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ο γλυκαιμικός δείκτης αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο που μας δείχνει ποιά τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε ή να τρώμε με μέτρο. Ο δείκτης αυτός είναι μια αριθμητική κλίμακα που χρησιμοποιείται για να δείξει πόσο γρήγορα και σε τι ποσοστό ένα συγκεκριμένο τρόφιμο αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα συγκριτικά με τη γλυκόζη. Τα επεξεργασμένα σάκχαρα, τα προϊόντα που περιέχουν λευκό αλεύρι και άλλες πηγές απλών υδατανθράκων και σακχάρων απορροφώνται γρήγορα προκαλώντας ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα και διαταράσσουν τον έλεγχό του. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγετε το «πρόχειρο φαγητό» και να δίνετε προσοχή στον γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων που τρώτε.

Οι πιο κατάλληλες και ακατάλληλες τροφές που επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα

Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με τρόφιμα που πιθανώς ήδη καταναλώνετε και που επηρεάζουν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα με βάση τις βαθμολογίες του γλυκαιμικού δείκτη. Τα «φυσικά» σάκχαρα μπορούν επίσης να δημιουργήσουν προβλήματα αν δεν ξέρετε πώς να τα διαχειρίζεστε.

Τα τρόφιμα που έχουν πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη πρέπει να τα καταναλώνετε με μέτρο ή να τα αποφεύγετε. Αυτά περιλαμβάνουν την επεξεργασμένη ζάχαρη, τα κέικ ρυζιού και τη γκρανόλα.

Οι παρακάτω τροφές έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη: το λευκό ψωμί, τα καρότα, το καλαμπόκι, τα φασόλια, τα κεκάκια πίτουρου, οι πατάτες, το λευκό ρύζι, οι μπανάνες, οι σταφίδες και τα παντζάρια. Μην τις καταναλώνετε σε μεγάλη ποσότητα.

Τα τρόφιμα με μεσαίο γλυκαιμικό δείκτη περιλαμβάνουν τα γλυκά φρούτα, όπως τα σταφύλια, τα ροδάκινα, τον ανανά, τα πορτοκάλια και τα πεπόνια. Τα αμυλούχα τρόφιμα περιλαμβάνουν το καστανό ρύζι, τα ζυμαρικά, το αλεύρι βρώμης, τις γλυκοπατάτες και τα μπιζέλια. Μπορείτε να τα τρώτε όταν χρειάζεστε ενέργεια, αλλά μην το παρακάνετε.

Αν θέλετε να κρατήσετε το σάκχαρό σας σταθερό, καταναλώστε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: μήλα, βερίκοκα, κεράσια, γκρέιπφρουτ, σπαράγγια, μπρόκολο, σέλινο, φακές, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Για πρώτη φορά ειδική επέμβαση σε άτομο με αυτισμό
«Period Poverty»: Δωρεάν προϊόντα για την έμμηνο ρύση στα ελληνικά σχολεία
Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έκανε χρήση υπηρεσιών υγείας, το 2023, λόγω του κόστους
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση