4 τρόποι για να βελτιώσετε τη λειτουργία του ήπατος

Ο κόσμος μας είναι πλέον γεμάτος με πολλές τοξίνες που επιβαρύνουν τη λειτουργία του συκωτιού μας. Καθημερινά υπάρχουν τοξίνες στο φαγητό μας, τον αέρα,

Ο κόσμος μας είναι πλέον γεμάτος με πολλές τοξίνες που επιβαρύνουν τη λειτουργία του συκωτιού μας. Καθημερινά υπάρχουν τοξίνες στο φαγητό μας, τον αέρα, το νερό και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και οικιακής χρήσης, οι οποίες επιβαρύνουν το συγκεκριμένο όργανο μειώνοντας έτσι την ικανότητά μας να αποτοξινωθούμε σωστά.

Προκειμένου να αντιστρέψετε αυτές τις συνέπειες και να βελτιστοποιήσετε την ηπατική λειτουργία, έχετε υπόψη τους παρακάτω 4 παράγοντες.

Advertisment

Διαμορφώστε υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Για να ξεκινήσετε με ασφάλεια την αποτοξίνωση του ήπατος, δεν χρειάζεται να αγοράσετε ένα ισχυρό φυτικό αποτοξινωτικό. Αντιθέτως, είναι προτιμότερο να επικεντρωθείτε πρώτα στις σωστές διατροφικές συνήθειες.

Είναι αναγκαίο να ξεκουράσετε το πεπτικό σας σύστημα καταναλώνοντας μικρότερα και ελαφρύτερα γεύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που αφομοιώνονται εύκολα και να σταματάτε να τρώτε όταν αισθάνεστε χορτασμένοι περίπου κατά 80%. Μερικές καλές λύσεις είναι τα φρουτοποτά με λίγη ζάχαρη, οι χυμοί, οι σαλάτες, οι σούπες και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το ξινολάχανο και το κεφίρ καρύδας. Προτιμήστε ωμά τρόφιμα με λίγη ζάχαρη όσο το δυνατόν περισσότερο, έτσι ώστε να ξεκουράσετε το ήπαρ και να του παρέχετε τα απαραίτητα ένζυμα για σωστή αποτοξίνωση.

Αφαιρέστε από τη διατροφή σας τρόφιμα, προϊόντα και καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν το συκώτι σας

Είναι χρήσιμο να εξαλείψετε ή να αποφύγετε σε μεγάλο βαθμό τα τρόφιμα και τις συνήθειες που θα επιβραδύνουν ή θα θέσουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του ήπατος. Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση λιπαρών από ζωικό κρέας, το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά και τα φυτικά έλαια. Τα επεξεργασμένα προϊόντα από αλεύρι, η ζάχαρη, το αλκοόλ και η καφεΐνη αποδυναμώνουν το ήπαρ κυρίως λόγω της επιβάρυνσης του πεπτικού συστήματος και της υπερβολικής ζάχαρης και αμύλου που απαιτούνται. Αποφύγετε επίσης τις τροφές με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Advertisment

Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε τα χημικά στα τρόφιμα κάνοντας σωστότερες επιλογές και φιλτράροντας με τον κατάλληλο τρόπο το νερό και τον αέρα σας. Δώστε προσοχή στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και οικιακής χρήσης που περιέχουν άγνωστα συστατικά και αντικαταστήστε τα με φυσικά προϊόντα.

Τέλος, έχετε υπόψη σας ότι τα φάρμακα είναι ιδιαίτερα βλαβερά για το ήπαρ και θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του. Η έλλειψη ύπνου και οι αρνητικές σκέψεις συμβάλλουν επίσης στην αποδυνάμωσή του, γι’ αυτό πρέπει να βελτιώσετε τις συνήθειες του ύπνου αλλά και τη νοοτροπία σας.

Καταναλώστε αποτοξινωτικά τρόφιμα και βότανα

Για να αυξήσετε περισσότερο την αποτοξίνωση του ήπατος, καταναλώστε τρόφιμα και βότανα, όπως:

• μπρόκολο
• λάχανο
• παντζάρια
• σκόρδο
• κρεμμύδια
• καρύδια
• αβοκάντο
• μήλα
• γκρέιπφρουτ
• πράσινα φυλλώδη λαχανικά
• ξινολάχανο
• κεφίρ

Βότανα γνωστά για την καθαριστική τους δράση στο ήπαρ είναι τα εξής:

• γαϊδουράγκαθο
• πικραλίδα
• ρίζα κολλιτσίδας
• αγκινάρα
• κουρκούμη

Η κατανάλωση αυτών των τροφών και βοτάνων σε συχνή βάση θα συμβάλει στην τόνωση και αποτοξίνωση του συκωτιού σας, ώστε να γίνει και πάλι υγιές και να απομακρύνει σιγά σιγά τις τοξίνες.

Βελτιώστε την πέψη

Το γαστρεντερικό σύστημα αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας όταν οι τοξίνες εισέρχονται στο σώμα. Αν αυτό αποκτήσει πρόβλημα, οι νοσογόνοι παράγοντες αναπτύσσονται σε σημείο που μπορεί να διαπεράσουν την εντερική μεμβράνη και να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Αν το πεπτικό σύστημα γεμίσει τοξίνες, το ίδιο θα συμβεί σύντομα και στο υπόλοιπο σώμα. Αν οι τοξίνες συνεχίσουν να συσσωρεύονται, το συκώτι επιβαρύνεται περισσότερο στην προσπάθειά του να τις εξαλείψει φιλτράροντάς τις και καθιστώντας τις αβλαβείς ώστε στη συνέχεια να αποβληθούν μέσω των ούρων και των κοπράνων. Αυτός είναι ο λόγος που η βελτίωση της πέψης έχει ζωτική σημασία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει υπερβολική συσσώρευση τοξινών στο συκώτι, γεγονός που θα το θέσει σε σοβαρό κίνδυνο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση