Πώς αντιμετωπίζουν την απόρριψη οι ευτυχισμένοι άνθρωποι

Άρθρο της συγγραφέως Shannon Kaiser Όλοι κάποτε στη ζωή μας περνάμε την εμπειρία της άρνησης από τους άλλους ανθρώπους: προσδοκίες που μένουν ανεκπλήρωτες, εγκατάλειψη

Άρθρο της συγγραφέως Shannon Kaiser

Όλοι κάποτε στη ζωή μας περνάμε την εμπειρία της άρνησης από τους άλλους ανθρώπους: προσδοκίες που μένουν ανεκπλήρωτες, εγκατάλειψη από τον/την σύντροφο, ένας παλιός φίλος που σταματάει να μας μιλάει, κάποιο μέλος της οικογένειας που κόβει κάθε σχέση μαζί μας, η τράπεζα που δεν εγκρίνει το δάνειο που θέλουμε να πάρουμε, ο εκδότης που αρνείται να δημοσιεύσει το βιβλίο μας, ο/η πρώην μας που μόλις ξαναπαντρεύτηκε, μια δουλειά που επιδιώκαμε αλλά τελικά δεν πήραμε ή μια απόλυση…Ο κατάλογος με τις απορρίψεις είναι τεράστιος.

Advertisment

Όταν καταφέρετε να πιστέψετε ότι τα πάντα στη ζωή αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου, θα δείτε ότι η απόρριψη στην πραγματικότητα σας προστατεύει.

Τριάντα λογοτεχνικά πρακτορεία με απέρριψαν πριν καταφέρω να υπογράψω μια σύμβαση για το επόμενο βιβλίο μου. Σαράντα εκδότες απέρριψαν το ίδιο το βιβλίο μου. Αλλά τελικά κατάφερα να συνεργαστώ με τον «Penguin Random House», έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους στον κόσμο.

Θα μπορούσα να έχω αφήσει όλη αυτή την απόρριψη να πληγώσει το εγώ μου ή θα μπορούσα να καταλάβω ότι τα πάντα γίνονται σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο. Επέλεξα λοιπόν το δεύτερο.

Advertisment

Οι πιο ευτυχισμένοι και πιο υγιείς άνθρωποι στον κόσμο εκλαμβάνουν την απόρριψη με μια δόση σκεπτικισμού. Και παραθέτω ορισμένα παραδείγματα:

Ο Walt Disney απολύθηκε από την εφημερίδα «Kansas City Star» το 1919 γιατί «του έλειπε η φαντασία και δεν είχε καλές ιδέες». Η Oprah Winfrey απολύθηκε από το βραδινό δελτίο ειδήσεων του καναλιού «WJZ-TV» της Βαλτιμόρης, επειδή δεν μπορούσε να διαχωρίσει τα δικά της συναισθήματα από τις ειδήσεις.

Όταν η Marilyn Monroe ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο και ηθοποιός, της είπαν ότι θα ήταν προτιμότερο να γίνει γραμματέας. Ο μάνατζερ του Elvis Presley ύστερα από μια συναυλία του στο Νάσβιλ στις αρχές της καριέρας του, του είπε ότι θα ήταν καλύτερο να επιστρέψει στην προηγούμενη δουλειά του ως οδηγός φορτηγών στο Μέμφις.

Η απόρριψη αποτελεί μέρος της ζωής. Μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε την απόρριψη με αξιοπρέπεια και ευκολία, να παραμείνετε ανεπηρέαστοι και να προχωρήσετε μπροστά με αυτοπεποίθηση.

Παρακάτω περιγράφονται 3 αλήθειες που οι χαρούμενοι άνθρωποι εφαρμόζουν όταν βιώνουν την απόρριψη.

1. Η ζωή παραμένει ίδια.

O Jack Canfield μιλά για την απόρριψη στο βιβλίο του «The Success Principles». Τίποτα δεν αλλάζει όταν κάποιος σας απορρίπτει. Σκεφτείτε το: αν το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σας απορρίψει, θα περάσετε ολόκληρη τη ζωή σας χωρίς να σπουδάσετε στο Χάρβαρντ. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζετε πώς να το χειριστείτε. Οι προσδοκίες που έχουμε είναι εκείνες που μας πληγώνουν. Μπορείτε να χειριστείτε την απόρριψη πιο αποτελεσματικά διαχωρίζοντας τις προσδοκίες σας από το αποτέλεσμα. Και όταν ακούτε το «όχι», να ξέρετε ότι τίποτα δεν αλλάζει πραγματικά στη ζωή σας.

2. Η απόρριψη αποτελεί προστασία.

Κάθε φορά που μου λεν «όχι», εγώ η ίδια υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι είμαι προστατευμένη. Το σύμπαν καταστρώνει ένα σχέδιο μεγαλύτερο από το δικό σας και ξέρει τι είναι καλύτερο για σας. Μπορεί εσείς να θεωρείτε ότι η συγκεκριμένη δουλειά ήταν η τέλεια λύση, αλλά το να μην προσληφθείτε τελικά ίσως είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να σας συμβεί. Ο μελλοντικός σας εαυτός θα σας καθοδηγήσει. Εμπιστευτείτε τη διαδικασία και μην λαμβάνετε κάθε απόρριψη προσωπικά. Αντιθέτως, πιστέψτε ότι είστε προστατευμένοι.

3. Υιοθετήστε την αντίληψη «αν δεν μου συμβεί αυτό, θα μου συμβεί κάτι καλύτερο».

Επαναλαμβάνω συνεχώς αυτή τη φράση κάθε φορά που δέχομαι μια απόρριψη. Η μαγεία του να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη ζωή έγκειται στο να γνωρίζετε ότι το σωστό πράγμα γίνεται στη σωστή στιγμή. Η τέλεια σχέση, η σωστή δουλειά, τα χρήματα που θέλετε, όλα βρίσκονται καθ’ οδόν. Έτσι, αν έχετε λάβει ορισμένες αρνητικές απαντήσεις, όταν τα πράγματα γίνουν όπως τα θέλετε να ξέρετε ότι αξίζει τον κόπο. Το καλύτερο θα έρθει σε σας σύντομα.

Στη δική σας περίπτωση λοιπόν, πότε η απόρριψη αποδείχτηκε ότι τελικά σας βγήκε σε καλό;

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος που είναι υποχρεωμένος να καλύψει τις ανάγκες μου, είμαι εγώ!
Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση