, ,

Δερματικά Προβλήματα: Ψυχοσωματικά αίτια

Απόσπασμα από το βιβλίο της Louise Hay “Όλα Καλά” Εκδόσεις Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Μήπως έχεις δερματικά προβλήματα όπως ψωρίαση, έκζεμα, κνίδωση ή ακμή;

Απόσπασμα από το βιβλίο της Louise Hay “Όλα Καλά” Εκδόσεις Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Μήπως έχεις δερματικά προβλήματα όπως ψωρίαση, έκζεμα, κνίδωση ή ακμή; Αν ναι, εστιάσου στη σχέση που έχεις με την ιδέα να νιώθεις ασφάλεια και σιγουριά μέσα στον κόσμο.

Advertisment

Παρόλο που οι άνθρωποι με δερματολογικά προβλήματα έχουν συνήθως μια φαινομενικά συγκροτημένη ζωή, το καταφέρνουν με υπερβολικό έλεγχο. Οι άνθρωποι αυτοί είναι βράχοι σταθερότητας και ιδιαίτερα αξιόπιστοι… αρκεί να μην αλλάξει κάτι. Η ζωή τους είναι εστιασμένη στη ρουτίνα και πάλι στη ρουτίνα, γιατί είναι οικεία, τους δημιουργεί ασφάλεια. Όμως η αληθινή ζωή δεν είναι πάντα ασφαλής και προβλέψιμη· εδώ αρχίζουν τα προβλήματα γι’ αυτούς. Η φυσική ροή της ζωής, με τα πήγαινε και έλα της, τους δημιουργεί μεγάλη ανησυχία, κι αυτό με τη σειρά του εκδηλώνεται με δερματολογικά προβλήματα. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές που συσχετίζονται με τα προβλήματα αυτά, όπως η έλλειψη ευελιξίας στη ζωή, έχουν να κάνουν επίσης και με τα προβλήματα στις αρθρώσεις. Οι άνθρωποι που εμφανίζουν κάτι από τη μία κατηγορία, συχνά παρουσιάζουν προβλήματα και από την άλλη.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η συνταγή μας για την υγεία εδώ: πρώτα απ’ όλα είναι η αναγνώριση των μηνυμάτων που σου στέλνει το σώμα σου. Στη συνέχεια, έρχονται οι δηλώσεις για να ενισχύσεις τα υγιή πρότυπα σκέψης που θα οδηγήσουν σε ένα δέρμα καθαρό, σε ένα δέρμα που λάμπει από υγεία.

Μια καλή γενική δήλωση για τα δερματικά προβλήματα που απορρέουν από το φόβο και την ανησυχία σε σχέση με τις αλλαγές είναι η εξής:

Advertisment

“Προστατεύω στοργικά τον εαυτό μου με σκέψεις χαράς και γαλήνης. Το παρελθόν έχει ξεχαστεί και συγχωρεθεί. Τώρα είμαι ελεύθερος”.

Τα προβλήματα του δέρματος παίρνουν διάφορες μορφές. Επομένως, οι δηλώσεις που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις κάποια από αυτές εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη διαταραχή. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

– Αν έχεις ακμή, τότε τα αρνητικά νοητικά πρότυπα σχετίζονται με τη μη αποδοχή του εαυτού σου. Επομένως, η κατάλληλη δήλωση είναι:

“Είμαιμια θεία έκφραση της ζωής. Αγαπώ και αποδέχομαι τον εαυτό μου όπως είναι αυτή τη στιγμή”.

– Το έκζεμα έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό και με τα καταπιεσμένα συναισθήματα που έρχονται στην επιφάνεια. Για να εξουδετερώσεις την επίδραση αυτών των συναισθημάτων, η θεραπευτική δήλωση είναι:

“Η αρμονία, η ειρήνη, η αγάπη και η χαρά, με περιβάλλουν και κυριαρχούν μέσα μου. Νιώθω ασφάλεια και σιγουριά στη ζωή μου”.

– Η κνίδωση έχει να κάνει με μικρούς, κρυμμένους φόβους και με την τάση να μετατρέπουμε τα μικροπροβλήματα σε βουνά. Η κατάλληλη θεραπευτική δήλωση εδώ είναι:

“Φέρνω τη γαλήνη σε κάθε γωνιά της ζωής μου”.

– Τα εξανθήματα σχετίζονται γενικά με την ενόχληση μας επειδή τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως ακριβώς τα έχουμε σχεδιάσει, και η ανάλογη δήλωση έχει να κάνει με την υπομονή:

“Αγαπώ και αποδέχομαι τον εαυτό μου. Είμαι σε αρμονία με την πορεία της ζωής”.

– Αν έχεις ψωρίαση, τότε φοβάσαι ότι θα πληγωθείς και ίσως αρνείσαι να αναλάβεις την ευθύνη για τα ίδια σου τα συναισθήματα. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποίησε τη δήλωση:

“Ανοίγομαι με ζωντάνια στις χαρές της ζωής. Αξίζω και δέχομαι το καλύτερο στη ζωή. Αγαπώ και αποδέχομαι τον εαυτό μου”.

Δοκίμασε κάποιες από τις δηλώσεις που αναφέρονται εδώ ή πήγαινε στο Κεφάλαιο 11 για να βρεις την κατάλληλη δήλωση για το πρόβλημα που σε απασχολεί.
Για να αντιμετωπίσεις κάποια άλλα συναισθηματικά ζητήματα που προκαλούν δερματολογικά προβλήματα, είναι απαραίτητο να δουλέψεις πάνω στην ικανότητα σου να χειρίζεσαι την αλλαγή. Όπως λένε, η αλλαγή είναι το μόνο σταθερό πράγμα στη ζωή.

Επομένως, τι μπορείς να κάνεις; Ίσως ο ευκολότερος τρόπος να προσεγγίσεις αυτό το θέμα είναι να σπάσεις μία μία τις ρουτίνες που έχεις δημιουργήσει. Παρόλο που αυτό που θα σου πω μοιάζει αντιφατικό, είναι πολύ αποτελεσματικό: βάλε στο πρόγραμμα σου λίγο αυθορμητισμό! Μια στο τόσο, προγραμμάτισε χρόνο για να πας εκεί που θα σε πάνε τα πράγματα. Για παράδειγμα, αφιέρωσε μία ώρα απλώς για να περπατήσεις. Δες τι θα συναντή-( σεις στο δρόμο σου. Έτσι βάζεις στη ζωή σου λίγη ποικιλία, για να καταλάβεις ότι ο κόσμος χωρίς αυστηρό πρόγραμμα δεν είναι δα και τόσο τρομερός. Ή, κάνε κάτι πιο δραστικό: ασχολήσου με μια δραστηριότητα που έχει μέσα της, από τη φύση της, λίγο χάος. Βάλε τον εαυτό σου σε μια κατάσταση όπου είναι αδύνατον να έχεις τον απόλυτο έλεγχο — γίνε εθελοντής σε ένα άσυλο ή σε ένα νηπιαγωγείο. Ποιος ξέρει τι μπορεί να συμβεί εκεί; Εξέτασε τους διάφορους τομείς της ζωής σου και εντόπισε κάποια σημεία στα οποία μπορείς να χαλαρώσεις λιγάκι τα γκέ-μια. Ίσως να μη θέλεις να παραδώσεις τον έλεγχο μέσα στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, αλλά ίσως η ώρα του παιχνιδιού με το παιδί σου θα μπορούσε να είναι πιο ελεύθερη. Ο στόχος όλων αυτών των προτάσεων είναι να αναπτύξεις ευελιξία. Όσο πιο ευέλικτος είσαι, τόσο καλύτερα χειρίζεσαι την αλλαγή. Η αυτοπεποίθηση που αποκτάς με την ικανότητα σου να δουλεύεις μαζί με τον κόσμο — και όχι εναντίον του — μειώνει την ανησυχία που νιώθεις στην καθημερινότητα σου.

Στο πρώτο συναισθηματικό κέντρο, όλα είναι καλά

Έχεις τη δύναμη να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό και το μυο-σκελετικό σου σύστημα, και να θεραπεύσεις τα δερματολογικά προβλήματα, με την ιατρική, με τη διαίσθηση (καθώς μαθαίνεις να ακούς τα μηνύματα που σου στέλνει το σώμα σου) και με τις δηλώσεις. Όταν αρχίσεις να αναγνωρίζεις τις αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές που βρίσκονται πίσω από τα σωματικά σου προβλήματα, όταν αρχίσεις να δίνεις προσοχή στα μηνύματα που σου στέλνει το σώμα σου με τη μορφή προβλημάτων στο πρώτο συναισθηματικό κέντρο, τότε μπαίνεις για τα καλά στο δρόμο της αληθινής θεραπείας.

Τα καινούρια πρότυπα σκέψης που θα εδραιώσεις με τις δηλώσεις της Λουίζας θα χτίσουν τα θεμέλια και θα σου δώσουν τη δύναμη να αλλάξεις τα πρότυπα συμπεριφοράς που συμβάλλουν στα προβλήματα υγείας αυτού του κέντρου. Θα μάθεις να εξισορροπείς τις δικές σου ανάγκες και τις ανάγκες των άλλων: των δικών σου, των φίλων σου, του κοινωνικού σου περίγυρου.

Ο κόσμος είναι ένα ασφαλές και φιλικό μέρος. Όλα είναι καλά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Embodied Relational Ways of Working with Psychosomatic Symptoms & Dis-ease in Psychotherapy
Η ψυχική υγεία δεν είναι το αντίθετο της ψυχικής ασθένειας...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση