, , ,

Η επιρροή της φυλάκισης στα παιδιά των κρατουμένων

Με περισσότερα από 2 εκατομμύρια ανθρώπους στη φυλακή, οι ΗΠΑ έχουν το υψηλότερο ποσοστό φυλακισμένων στον κόσμο. Σύμφωνα με μια καινούρια μελέτη του Πανεπιστημίου

Με περισσότερα από 2 εκατομμύρια ανθρώπους στη φυλακή, οι ΗΠΑ έχουν το υψηλότερο ποσοστό φυλακισμένων στον κόσμο. Σύμφωνα με μια καινούρια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν, το γεγονός αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στους ίδιους τους κρατούμενους, αλλά και στα παιδιά τους. Στη μελέτη διαπιστώθηκε η ύπαρξη σημαντικών προβλημάτων υγείας συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων συμπεριφοράς στα παιδιά των γονέων που ήταν στη φυλακή. Επίσης, βρέθηκε ότι για ορισμένα θέματα υγείας η γονική φυλάκιση μπορεί να είναι πιο βλαβερή για το παιδί συγκριτικά με το διαζύγιο ή τον θάνατο του ενός γονέα.

Η συγγραφέας της μελέτης Kristin Turney, επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ίρβαϊν, δηλώνει τα εξής: «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που ανήκουν στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις και οι φυλετικές μειονότητες φυλακίζονται σε υψηλότερα ποσοστά συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό και αυτό επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις».

Advertisment

Συγκρίνοντας παιδιά με παρόμοια δημογραφικά, κοινωνικοοικονομικά και οικογενειακά χαρακτηριστικά, διαπιστώθηκε ότι όσα έχουν έναν γονέα στη φυλακή εμφάνιζαν συχνότερα διαταραχή ελλειμματικής προσοχής / διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, προβλήματα συμπεριφοράς ή ελέγχου, μαθησιακές δυσκολίες, γλωσσικά προβλήματα ή δυσκολία στην ομιλία και καθυστερημένη ανάπτυξη.

Η Kristin Turney αναφέρει τα παρακάτω: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα θέματα σχετικά με την υγεία των παιδιών παραβλέπονται και αποτελούν ακούσια συνέπεια των μαζικών φυλακίσεων. Επιπλέον, δεδομένης της άνισης κατανομής της στον πληθυσμό, η φυλάκιση μπορεί να ενοχοποιείται για φυλετικές και κοινωνικές ανισότητες».

Η Turney παρουσίασε τη μελέτη στην 109η Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας, ενώ η έρευνα θα εμφανιστεί στο περιοδικό «Journal of Health and Social Behavior».

Advertisment

Η Turney αναφέρει ότι περίπου 2,6 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ έχουν έναν γονέα στη φυλακή και συνεχίζει λέγοντας ότι στη γνωστή παιδική εκπομπή «Sesame Street» πρόσφατα ενσωματώθηκε ένα Muppet που ονομάζεται Alex και του οποίου ο πατέρας είναι φυλακισμένος. Αυτό έγινε προκειμένου να αντιμετωπιστεί το στίγμα που συνδέεται με τον φυλακισμένο γονέα.

Η πιθανότητα να υπάρχει ένας φυλακισμένος γονέας είναι ιδιαίτερα υψηλός σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες. Τα παιδιά που ανήκουν στη μαύρη φυλή και ο πατέρας τους δεν διαθέτει απολυτήριο λυκείου έχουν 50% πιθανότητες να βιώσουν τη φυλάκιση γονέα σε ηλικία 14 ετών συγκριτικά με το 7% των παιδιών που ανήκουν στη λευκή φυλή κι έχουν πατέρα με παρόμοιο μορφωτικό επίπεδο.

Σε σύγκριση με το διαζύγιο, η γονική φυλάκιση σχετίζεται πιο έντονα τόσο με τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής όσο και με τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας καθώς και με προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά. Το ίδιο ισχύει και συγκριτικά με τον θάνατο του ενός γονέα.

«Τα ευρήματα αυτά έχουν μεγάλη σημασία για τους επαγγελματίες υγείας», λέει η Turney. «Οι γιατροί που υπηρετούν στις οικονομικά ασθενέστερες περιοχές όπου η φυλάκιση είναι κάτι συνηθισμένο, ίσως πρέπει να εξετάζουν τα συγκεκριμένα παιδιά δεδομένου ότι η φυλάκιση του γονέα αποτελεί παράγοντα κινδύνου ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σοβαρότερος από άλλες μορφές γονικής απουσίας, όπως το διαζύγιο».

Στη μελέτη της Turney χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Υγείας του Παιδιού που πραγματοποιήθηκε το 2011-2012, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα βασισμένο στον πληθυσμό και αφορούσε παιδιά ηλικίας από 0 ως 17 ετών.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση