, ,

Πως θα βοηθήσετε τον έφηβο να αποκτήσει μια υγιή εικόνα σώματος

Η εφηβεία αποτελεί μια πολύ σημαντική περίοδο στη ζωή των παιδιών, κατά την οποία βιώνουν σημαντικές σωματικές αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογία

Η εφηβεία αποτελεί μια πολύ σημαντική περίοδο στη ζωή των παιδιών, κατά την οποία βιώνουν σημαντικές σωματικές αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογία τους σε μεγάλο βαθμό.

Οι μεταβολές αυτές, οδηγούν συχνά τους εφήβους στο να αποκτήσουν διαταρραγμένη εικόνα σώματος, κάτι στο οποίο συμβάλλουν καταλυτικά και τα προβαλλόμενα πρότυπα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και η επιρροή του κοινωνικού περιβάλλοντος.

Advertisment

Οι έφηβοι που αναπτύσσουν αρνητική εικόνα σώματος έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, βιώνουν μεγαλύτερο άγχος και κοινωνική απομόνωση ενώ παράλληλα διαθέτουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν λανθασμένες συμπεριφορές σχετικά με το φαγητό ή να εμφανίσουν διατροφικές διαταρραχές. Εδώ, ο ρόλος του οικογενειακού περιβάλλοντος είναι πολύ σημαντικός, καθώς οι γονείς μπορούν με τους κατάλληλους «χειρισμούς» να βοηθήσουν το παιδί τους να αποκτήσει θετική εικόνα σώματος.
Παρακάτω θα δείτε με ποιους τρόπους μπορεί να επιτευχθεί αυτό:

Γίνετε πρότυπο: Η δική σας εικόνα σώματος επηρεάζει σημαντικά το πως αισθάνεται το παιδί σας με το σώμα του. Επομένως, αποφύγετε αρνητικά σχόλια για το βάρος σας και συζητήσεις για δίαιτες αδυνατίσματος ή «κάψιμο» θερμίδων στο γυμναστήριο και δείξτε ότι έχετε αυτοεκτίμηση και αποδέχεστε την εικόνα σας.

Επικεντρωθείτε στην υγεία και όχι στο βάρος: Δείξτε στο παιδί σας ότι η ισορροπημένη διατροφή και η φυσική δραστηριότητα παίζουν μεγάλο ρόλο για την υγεία του και μη ρίχνετε το βάρος στην εμφάνιση. Τα παιδιά δε θα πρέπει να μετρούν θερμίδες ή να ακολουθούν περιοριστικές δίαιτες, αλλά να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες διατροφής και άσκησης με βασικό κίνητρο την απόκτηση υγείας και ευεξίας.

Advertisment

Ενθαρρύνετε τη φυσική δραστηριότητα: Βοηθήστε το παιδί σας να επιλέξει και να ακολουθήσει ένα άθλημα που του αρέσει. Η άσκηση, πέραν από τα πολλαπλά οφέλη στην υγεία και το σωματικό του βάρος, θα κάνει το παιδί σας να αισθάνεται υγεία, ευεξία και δύναμη, κάτι που θα ενισχύσει τα θετικά συναισθήματα για την εμφάνιση και το σώμα του.

Προσοχή στον «εκφοβισμό»: Το «πείραγμα» στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον των παιδιών αποτελεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα των ημερών, το οποίο παίρνει σταδιακά μεγάλες διαστάσεις. Εάν έχετε αντιληφθεί ότι το παιδί σας υφίσταται κριτική σχετικά με την εμφάνιση ή το βάρος του, συζητήστε το με τους δασκάλους/καθηγητές στο σχολείο, ώστε να σας βοηθήσουν στη διαχείριση της κατάστασης.

Καταρρίψτε τα πρότυπα των media: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αποκτήσει κριτική σκέψη απέναντι στα προβαλλόμενα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πρότυπα. Βοηθήστε το να καταλάβει ότι οι εικόνες που προβάλλονται είναι πολύ συχνά αποτέλεσμα ψηφιακής επεξεργασίας και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και διδάξτε του ότι η εξωτερική εμφάνιση δεν αποτελεί κριτήριο για την επαγγελματική ή προσωπική επιτυχία και την αποδοχή των ανθρώπων.

neadiatrofis.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση