, ,

Διαζύγιο και Παιδιά

Στη σημερινή εποχή αρκετά παντρεμένα ζευγάρια καταλήγουν σε διαζύγιο για διάφορους λόγους. Μερικοί από αυτούς, μπορεί να είναι η απιστία, η έλλειψη εμπιστοσύνης λόγω

Στη σημερινή εποχή αρκετά παντρεμένα ζευγάρια καταλήγουν σε διαζύγιο για διάφορους λόγους. Μερικοί από αυτούς, μπορεί να είναι η απιστία, η έλλειψη εμπιστοσύνης λόγω τρίτου ατόμου, η ρουτίνα, η βία, οι συνεχείς διαφωνίες και τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω οικονομικής κρίσης.

Βάση στατιστικών στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το 1991 τα διαζύγια ανέρχονταν στα 6.351 με αυξάνουσα πορεία έως το 2011 στα 12.705.

Advertisment

Παλαιότερα, το ζευγάρι μπορεί να έμενε μαζί, σε ένα προβληματικό γάμο, με πολλούς καβγάδες και λογομαχίες, υπομένοντας όλα τα παραπάνω, λόγω κοινωνικών συνθηκών. Οι εποχές άλλαξαν και σήμερα ελεύθερα, μπορούν οι σύζυγοι να επιλέξουν εάν θα είναι μαζί ή όχι, με περισσότερη στήριξη από το κοινωνικό περίγυρο για την όποια επιλογή τους.

Θυμός, θλίψη, φόβος, τύψεις, ματαίωση, ενοχές, είναι μερικά από τα συναισθήματα που βιώνει το ζευγάρι στη φάση του διαζυγίου. Δεν είναι εύκολη διαδικασία ένα διαζύγιο, πράγματα και συνήθειες που έκανε το ζευγάρι καθημερινά για χρόνια, από εδώ και πέρα καλείται όλα αυτά να τα αλλάξει.

Μπορεί το ζευγάρι να έχει αποκτήσει παιδιά μέσα στο γάμο ή το αντίθετο. Όταν υπάρχουν παιδιά, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μπορεί να αποφάσισαν να μην πορευτούν από εδώ και πέρα μαζί σαν ζευγάρι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάνε πως έχουν παιδιά και τα παιδιά έχουν ανάγκη και από τους δύο γονείς, καθώς πρέπει να φροντίσουν για αυτά.

Advertisment

Τι χρειάζονται τα παιδιά την περίοδο του διαζυγίου και τι πρέπει να κάνετε σαν γονείς;

Τα παιδιά χρειάζονται σταθερότητα και ασφάλεια. Προσπαθείστε στις εντάσεις που θα υπάρξουν μεταξύ σας, να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από αυτές. Μείνετε όσο μπορείτε ήρεμοι και φροντίστε να έχετε καλή επικοινωνία με τον σύντροφό σας καθώς και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Τα παιδιά, την περίοδο του διαζυγίου, μπορεί να παρουσιάσουν αντικοινωνική συμπεριφορά, να γίνουν ευερέθιστα και να θυμώνουν εύκολα. Επίσης υπάρχει περίπτωση να παρουσιάσουν αλλαγή στην όρεξη και το φαγητό, να νιώθουν φόβο, ανασφάλεια, άγχος και να έχουν αλλαγές στη διάθεση καθώς και διαταραχές στον ύπνο. Ακόμη, να παραμελούν τα μαθήματα τους και να παρουσιάσουν αδυναμία συγκέντρωσης.

Ωστόσο, τα παραπάνω ποικίλουν ανάλογα με το χαρακτήρα και την ηλικία του παιδιού. Χρειάζεται να στηρίξετε το παιδί και να δείξετε κατανόηση για τη συμπεριφορά και τις ανησυχίες του, έχοντας κατά νου, πως είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους. Σημαντικό είναι να δώσετε σημασία στη διάρκεια των συμπτωμάτων.

Σαν γονείς από την πλευρά σας όταν αποφασίσετε για το διαζύγιο, χρειάζεται να είστε σύμμαχοι.

-Μιλήσετε στο παιδί και οι δύο γονείς.
-Να είστε ειλικρινείς, χωρίς υπεκφυγές.
-Δώστε τις απαραίτητες εξηγήσεις και πείτε τους λόγους για τους οποίους αποφασίσατε να χωρίσετε με τρόπο κατανοητό (ανάλογα την ηλικία του παιδιού).
-Εξωτερικεύστε τις σκέψεις και εκφράστε τα συναισθήματα σας .
-Μιλήστε για τις αλλαγές που θα γίνουν (αλλαγή κατοικίας, σχολείου κλπ)
-Πείτε στο παιδί πως ό,τι και να χρειαστεί θα είστε και οι δύο κοντά του.
-Εξηγήστε του πως δεν έχει ευθύνη για αυτή σας την απόφαση .
-Ενθαρρύνετε το παιδί να εκφράσει τα δικά του συναισθήματα και τις απορίες του και σε τυχόν ερωτήματά του, δώστε όσο μπορείτε σαφείς απαντήσεις .
-Όσο είναι δυνατό, προσπαθήστε να έχετε καλή επικοινωνία, για να μπορέσετε να χειριστείτε τα θέματα που προκύπτουν.

Μην ξεχνάτε πως χρειάζεται χρόνος τόσο για εσάς όσο και για όλη την οικογένεια, μέχρι να μπορέσετε να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα που θα επέλθουν μετά το διαζύγιο. Μπορεί μέσα στα τόσα προβλήματα που υπάρχουν,να σας φαίνονται όλα τα παραπάνω δύσκολα στην εφαρμογή και τη διαχείρισή τους. Όταν δυσκολεύεστε πολύ, σκεφτείτε πώς όλα θέλουν το χρόνο τους. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στη παρούσα φάση θα περάσουν με τον καιρό και όλα θα είναι καλύτερα!!

Ευαγγελία Πατερδή
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση