Γιατί πρέπει να καταναλώνετε περισσότερους ξηρούς καρπούς και σπόρους

Άρθρο του δρος Joel Kahn Προσωπικά, συμβουλεύω τους ασθενείς μου να καταναλώνουν συχνά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Για ποιό

Άρθρο του δρος Joel Kahn

Προσωπικά, συμβουλεύω τους ασθενείς μου να καταναλώνουν συχνά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Για ποιό λόγο; Γιατί τη συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων τη συστήνουν τόσο πολύ οι επιστήμονες; Γιατί διατηρώ στο ψυγείο μου ένα δοχείο με ξηρούς καρπούς και σπόρους τους οποίους βάζω σε σούπες, σαλάτες και ψητά κατσαρόλας; Η απάντηση είναι ότι προσφέρουν υγεία και μακροζωία. Παρακάτω παραθέτω 10 σημαντικές πληροφορίες που θα πρέπει να λάβετε υπόψη όσον αφορά τη διατροφή σας.

Advertisment

1. Οι ξηροί καρποί βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Στην προοπτική μελέτη «Adventist Health Study», στην οποία εξετάστηκαν η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο σε περισσότερα από 800 άτομα, βρέθηκε ισχυρή αντίστροφη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση ξηρών καρπών και την ανάπτυξη αυτών των παθήσεων. Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών δεν οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους ενώ η υψηλή συγκέντρωση ινών και θρεπτικών ουσιών αντισταθμίζει τις θερμίδες που περιέχουν.

2. Οι ξηροί καρποί μειώνουν τον θάνατο από καρδιαγγειακές παθήσεις στους ηλικιωμένους.

Advertisment

Σε μια μεγαλύτερη ανάλυση της «Adventist Health Study», στην οποία εξετάστηκαν οι αιτίες θανάτου ατόμων ηλικίας άνω των 84 ετών, βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωναν ξηρούς καρπούς περισσότερες από 5 φορές την εβδομάδα είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου γενικά σχεδόν κατά 20% και θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις μειωμένο κατά 40%. Κάτι άλλο που έχει ενδιαφέρον είναι η διαπίστωση ότι οι ηλικιωμένοι που έτρωγαν ντόνατς είχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές ασθένειες! Φαίνεται λοιπόν ότι έχετε έναν πολύ καλό λόγο για να τρώτε ξηρούς καρπούς (εκτός κι αν είστε αλλεργικοί) και κανέναν για να τρώτε ντόνατς!

3. Οι ξηροί καρποί μειώνουν τη χοληστερίνη.

Σε μια μελέτη που περιελάμβανε 40 άτομα έγινε σύγκριση της διατροφής εμπλουτισμένης σε ξηρούς καρπούς και της διατροφής ελέγχου για περισσότερες από 8 εβδομάδες και διαπιστώθηκε ότι στην πρώτη η ολική χοληστερίνη και η απολιποπρωτεΐνη Β (Apo B) μειώθηκαν. Οι δείκτες φλεγμονής και σακχάρου στο αίμα δεν επηρεάστηκαν.

4. Οι σπόροι λιναριού μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Σε μια αξιοσημείωτη τυχαιοποιημένη μελέτη διάρκειας 6 μηνών που αφορούσε την αποτελεσματικότητα της λήψης 30 γραμμαρίων αλεσμένου λιναρόσπορου ημερησίως στην πίεση του αίματος, βρέθηκε ότι η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά μέσο όρο 10 mg Hg και η διαστολική κατά 7 mmHg. Τα αποτελέσματα αυτά ουσιαστικά ισοδυναμούν με εκείνα της φαρμακευτικής αγωγής. Στην υποομάδα που ξεκίνησε την κατανάλωση λιναρόσπορου έχοντας ήδη αυξημένη αρτηριακή πίεση, η μέσος όρος μείωσης της συστολικής πίεσης ήταν 15 mmHg, δηλαδή περισσότερο από το αναμενόμενο από ένα καινούριο συνταγογραφούμενο φάρμακο.

5. Οι σπόροι λιναριού βελτιώνουν την κατάσταση των φραγμένων αρτηριών.

Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε κουνέλια, η προσθήκη 10% λιναρόσπορου σε τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη οδήγησε σε μείωση της πλάκας κατά 40% και βελτιωμένη λειτουργία των αρτηριών. Αν αυτό ισχύσει και στους ανθρώπους, θα αποτελέσει ένα καταπληκτικό πλεονέκτημα.

6. Οι σπόροι λιναριού μειώνουν το σάκχαρο του αίματος και τη χοληστερίνη.

Σε μια ανοιχτή μελέτη (δηλαδή στην οποία και οι ερευνητές και οι συμμετέχοντες γνωρίζουν το είδος θεραπείας που χορηγείται) που πραγματοποιήθηκε σε διαβητικούς, η προσθήκη 10 γραμμαρίων σκόνης λιναριού για 1 μήνα μείωσε το σάκχαρο και τη χοληστερίνη περίπου κατά 15%.

7. Οι σπόροι Chia αυξάνουν τα επίπεδα εικοσαπεντανοϊκού οξέως (EPA) στο αίμα.

Το EPA αποτελεί ένα από τα πιο απαραίτητα λιπαρά οξέα στη διατροφή μας και πολλοί το αναζητούν σε πηγές ζωικής προέλευσης, όπως το ιχθυέλαιο ή το έλαιο κριλ. Η προσθήκη 25 γραμμάριων σπόρων Chia καθημερινά στη διατροφή των μεταεμμηνοπαυσιακών γυναικών αύξησε τα επίπεδα EPA κατά 30% ενώ το DHA (ένα άλλο ουσιαστικό λιπαρό οξύ) δεν παρουσίασε άνοδο.

8. Οι σπόροι Chia μειώνουν τους δείκτες του διαβήτη και της φλεγμονής.

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 20 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, η προσθήκη 37 γραμμαρίων σπόρων Chia ημερησίως μείωσε τους δείκτες του διαβήτη, της αρτηριακής πίεσης, της πήξης του αίματος και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης.

9. Οι σπόροι Chia βοηθούν στη μείωση του σωματικού βάρους.

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 30 ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο, η προσθήκη ενός μείγματος θρεπτικών ουσιών συμπεριλαμβανομένων των σπόρων Chia οδήγησε σε απώλεια βάρους και σε αύξηση της αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που βοηθά στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

10. Οι σπόροι Sacha inchi συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης.

Σε μια μελέτη σχετικά με το έλαιο αυτών των Νοτιοαφρικανικών σπόρων με την υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες, βρέθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση μείωσε την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερίνη και την LDL χοληστερίνη ενώ αύξησε την HDL χοληστερίνη.

Όταν ο Ιπποκράτης έλεγε «η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου», είχε προβλέψει ότι οι ολοκληρωμένες φυτικές τροφές μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας και τη χημική ισορροπία στο σώμα μας και θα μας προσθέσουν περισσότερα χρόνια ζωής. Εκτός λοιπόν κι αν έχετε προβλήματα με διάφορες αλλεργίες, καλό θα ήταν να περιλαμβάνετε τακτικά ξηρούς καρπούς και σπόρους στη διατροφή σας προκειμένου να βελτιώσετε την υγεία σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση