Έψαξα και ξαναέψαξα στο ξύλινο μπαούλο να βρω το θησαυρό. Όλα τα μπαούλα κρύβουν θησαυρούς. Και βρήκα ένα σημείωμα…του παππού Θανάση. Παραλήπτης η αγαπημένη του Μαριώ. Μικρότερος ο παππούς απ την γιαγιά!!!άλα της η γιαγιά !!!η χοντρούλα, η κοντούλα, η δουλευταρού!!! Εκείνος …λεβεντιααααααά!!! ψηλός , λεπτός ,κοινωνικός, αέρινος …με ένα μάτσο πεντοχίλιαρα στην τσέπη! Ιδιοκτήτης χασαποταβέρνας- πολυχώρου. Φιλοξένησε όλες τις φίρμες της εποχής. Τσαούσης, Πυργάκη και τα πιο διάσημα κλαρίνα παρέλασαν απ΄την αυλή του!

– Όποιος δεν κερνά, το κλείνει το μαγαζί ! έλεγε και ξανάλεγε !
Για τα αγαπημένα του εγγόνια ο καλύτερος μεζές. Τα εγγόνια απο τον γιο, που έμεναν δίπλα του, γύρω του, στην αγκαλιά του. Τα άλλα… από τις θυγατέρες του ήταν απλά ΄΄τα άλλα εγγόνια΄΄. Έτρωγαν και αυτά κοκορέτσι αλλά όχι το καλύτερο.
– Ελάτε μαναράκια μου!!έλεγε με τους μεζέδες αχνιστούς, καρφωμένους στα πηρούνια βγαίνοντας από την ψησταριά.

Και είχε αγάπη ο παππούς για την Κωνστάντω, το στερνοπαίδι, το τέταρτο παιδί που τον απάλλαξε απ τα τουφέκια! Μα η γιαγιά είχε λαχτάρα για το τρίτο της παιδί που ήταν αγόρι και έφθασε για χάρη του με το μουλάρι μέχρι την Πετρομαγούλα να πάρει πούδρα. Τα τρία θηλυκά μεγάλωσαν συγκαμένα…!!!άλλες εποχές. Ήμουν τυχερή και εγώ που είχα Πατέρα πουδραρισμένο και λουσμένο στην αγάπη. Πήρα και εγώ απο δαύτη! Σαν τη θυμάμαι τη γιαγιά ….να ξεροσταλιάζει έξω από την πόρτα με τα μάτια ορθάνοιχτα! Όχι για ν΄ακούσει τίποτες στο δρόμο, αλλά για να δει με τα ίδια της τα μάτια να γυρίζουμε ένας ένας στο σπίτι…απ΄το χωράφι, απ΄τη βόλτα, απ΄το σχολειό…βράδυ, πρωί ! η αγάπη δεν έχει ώρες, δεν υπακούει στο χρόνο!

Και αφού μας μέτραγε, όπως η καρδιά ξέρει να μετράει …«ο γιός, η νύφη, η Μαριγούλα ,η Θανασούλα, ο Νασούλης και ο γέρος στα τσόλια«, έμπαινε μέσα να κουρνιάσει και εκείνη! Ήρεμη!
Α ναι !! με τις συστάσεις ξέχασα το σημείωμα!! Έγραφε, λοιπόν, ο Θανάσης στη Μαριώ, τότες ..που ήταν νέος και ήταν μακριά της …
Όλα τα φύλλα της καρδιάς τα έχω μοιρασμένα , μα της καρδιάς μου την καρδιά την κράτησα για σένα !!!
Αφιερωμένο στους ερωτευμένους!!!

Αθανασία Γκριτζάπη
Θεολόγος, MSc στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού

Δείτε όλες τις εκδηλώσεις του μήνα

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε