Πως να γίνετε πιο υγιείς, πιο ευτυχισμένοι, πιο γαλήνιοι

Άρθρο της διαιτολόγου και προπονήτριας ευεξίας Corinne Dobbas Παλαιότερα, είχα διαρκώς την ανάγκη επιβεβαίωσης από τους άλλους. Επιβεβαίωση για το αν ήμουν αρκετά καλή,

Άρθρο της διαιτολόγου και προπονήτριας ευεξίας Corinne Dobbas

Παλαιότερα, είχα διαρκώς την ανάγκη επιβεβαίωσης από τους άλλους. Επιβεβαίωση για το αν ήμουν αρκετά καλή, αρκετά όμορφη, αρκετά αδύνατη, αρκετά ικανή και ούτω καθεξής.

Advertisment

Παράλληλα με τη διαρκή ανάγκη μου για επιβεβαίωση, είχα την κακή νοοτροπία του «θα γίνω ευτυχισμένη όταν…», το οποίο σήμαινε όταν αποκτήσω την τάδε δουλειά, όταν κάνω περισσότερους φίλους (ή περισσότερα χρήματα), όταν αποκτήσω ένα τέλειο σώμα, όταν βρω τον σύντροφο των ονείρων μου…ο κατάλογος ήταν ατελείωτος.

Έψαχνα απεγνωσμένα στον έξω κόσμο με σκοπό να γεμίσω τον εσωτερικό μου κόσμο. Δυστυχώς δεν είχε αποτέλεσμα. Αποτελέσματα είδα όταν κοίταξα βαθιά μέσα μου και άνοιξα την ψυχή και την καρδιά μου στην αγάπη, το φως και την καλοσύνη.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έμαθα πολλά και εξακολουθώ να μαθαίνω, όπως άλλωστε όλοι μας. Όταν όμως αποφάσισα να γράψω αυτά που με βοήθησαν να γίνω πιο υγιής, πιο ευτυχισμένη και πιο ήρεμη, ξεχώρισα τις παρακάτω 11 συμβουλές.

Advertisment

1. Μην παίρνετε προσωπικά την αρνητική στάση των άλλων ανθρώπων

Όλοι έχουμε τα δικά μας προβλήματα τα οποία δουλεύουμε εσωτερικά, οπότε είναι καλό να θυμόμαστε ότι η αρνητική στάση από τους άλλους δεν έχει απολύτως τίποτα να κάνει με εμάς. Φταίει απλώς το γεγονός ότι το άλλο πρόσωπο προσπαθεί να λύσει τα δικά του προβλήματα. Χρησιμοποιήστε το σαν μια ευκαιρία για να μείνετε συγκεντρωμένοι στα δικά σας, να δείξετε συμπόνια και, το σημαντικότερο, να εξελιχτείτε.

2. Μάθετε να εκτιμάτε τον αγώνα που δίνετε

Αλλάζουμε, μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε μερικά από τα πιο σημαντικά μαθήματα όταν αντιμετωπίζουμε προκλήσεις. Όλα αυτά διαμορφώνουν το ποιοί είμαστε και μας κάνουν πιο ανθρώπινους. Αν όλα ήταν πάντα τέλεια, η ζωή θα ήταν πολύ βαρετή.

3. Βγείτε έξω στη φύση

Η φύση συνδέει την ψυχή μας με το σύμπαν σε ένα εντελώς καινούριο επίπεδο. Νιώθουμε ήρεμοι, αναπνέουμε καθαρό αέρα και κινούμαστε μέσα στη φύση. Δεν υπάρχει άλλο συναίσθημα όμοιο με αυτό. Ανοίξτε την ψυχή σας και συνειδητοποιείστε ότι υπάρχει κάτι πολύ μεγαλύτερο εκεί έξω κι ότι αυτό είναι πολύ παρήγορο και καθησυχαστικό.

4. Βρείτε ένα είδος κίνησης που σας ταιριάζει και εφαρμόστε την τακτικά

Το σώμα μας δεν είναι προγραμματισμένο να υποφέρει από την άσκηση, αλλά να αισθάνεται πιο δυνατό μέσω αυτής. Είμαστε προγραμματισμένοι να νιώθουμε συνδεδεμένοι με το σώμα μας (με ένα είδος αγάπης) μέσα από την κίνηση. Μια πελάτισσα μου είπε κάποτε το εξής: «Αν έπρεπε να πω κάτι στον εαυτό μου όπως ήταν πριν, θα ήθελα να τον ρωτήσω τι μου άρεσε να κάνω ως παιδί. Ποιά δραστηριότητα με έκανε χαρούμενη; Μόλις έπαιρνα την απάντηση, θα έκανα πολύ περισσότερα από αυτό. Η κίνηση είναι η θεραπεία για την ψυχή, αν σας αρέσει αυτό που κάνετε».

5. Ανοίξτε την καρδιά σας στους άλλους και μοιραστείτε τα πραγματικά σας συναισθήματα

Το να αφήσετε τους ανθρώπους που υπάρχουν στη ζωή σας να ξέρουν πώς αισθάνεστε, είναι πολύ σημαντικό. Είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί μια σχέση (όποια κι αν είναι αυτή) να εμβαθύνει, να εξελιχτεί και να αναπτυχθεί. Μπορεί να αισθάνεστε ευάλωτοι (και λίγο άσχημα στην αρχή), αλλά η ειλικρίνεια θα ανοίξει την καρδιά σας με έναν εντελώς καινούριο τρόπο που δεν έχετε ξανανιώσει. Ίσως ακούγεται κοινότοπο, αλλά η αλήθεια πράγματι απελευθερώνει.

6. Δημιουργείστε όρια σε λογικά πλαίσια

Δεν γίνεται να είστε απόλυτα ανοιχτοί απέναντι στους άλλους όταν αισθάνεστε ότι σας υποτιμούν. Και σας υπόσχομαι (ακόμα κι αν ίσως νιώθετε άβολα στην αρχή) ότι οι άνθρωποι που είναι γραφτό να μείνουν στη ζωή σας, θα σας καταλάβουν.

7. Κάντε καθημερινά πράγματα που σας αρέσουν

Υπάρχουν μικρές καθημερινές ενέργειες που αποτελούν βάλσαμο για την ψυχή σας. Ίσως σας αρέσει να πηγαίνετε βόλτα, να κάνετε διαλογισμό, να κρατάτε ημερολόγιο, να λέτε προσευχές μάντρα, να τηλεφωνείτε στην αδελφή ψυχή σας, να θέτετε τον στόχο της ημέρας, να κάνετε γιόγκα, να κρατάτε ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, να διαβάζετε ή να κάθεστε ήσυχα πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι. Αυτά τα μικρά αλλά σημαντικά πράγματα μας βοηθούν να απολαμβάνουμε τη στιγμή, να αισθανόμαστε συγκεντρωμένοι και να αποκτήσουμε ευγενικές και συμπονετικές ψυχές, αλλά και πολύτιμο χρόνο αφιερωμένο μόνο στον εαυτό μας.

8. Προχωρήστε μπροστά και ξεχάστε την αρνητική ενέργεια των άλλων

Συγχωρέστε τους άλλους (αλλά και τον εαυτό σας) έτσι ώστε να προχωρήσετε και να μην παραμείνετε κολλημένοι. Αν διατηρήσετε αυτή την οδυνηρή ενέργεια, στο τέλος θα σας καταστρέψει. Η συγχώρεση δεν σημαίνει ότι συμφωνείτε με κάποιον, αλλά ότι είστε πρόθυμοι να αποδεχθείτε ό,τι έχει συμβεί, να μάθετε και να προχωρήσετε μπροστά.

9. Εξασκηθείτε στο να ζείτε το παρόν

Εστιάστε στο πώς να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό ανεξαρτήτως με το πού βρίσκεστε (ακόμα κι αν δεν σας αρέσει) ή με το τι καταπιάνεστε. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξελιχθείτε.

10. Όταν αποτυγχάνετε, να θυμάστε τα θετικά σας στοιχεία

Όταν νιώθετε αποτυχημένοι, είναι επίσης πολύ εύκολο να χαρακτηρίσετε αναλόγως τον εαυτό σας. Αναγνωρίστε ότι πρόκειται απλώς για ένα συναίσθημα το οποίο θα φύγει. Θυμηθείτε όλα τα καταπληκτικά πράγματα που έχετε καταφέρει να φέρετε εις πέρας, επειδή σίγουρα έχετε κάνει πολλά! Αντισταθείτε σε εκείνη την αρνητική εσωτερική φωνή και να θυμάστε ότι έχετε νιώσει έτσι και παλιότερα. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας για να αποκαταστήσετε την ισορροπία.

Να θυμάστε το εξής: οι αγώνες είναι δοκιμασίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ικανότητές σας (αλλά και να αποκτήσετε νέες) με σκοπό να κατανοήσετε πόσο έχετε ωριμάσει. Ακόμη, να έχετε υπόψη σας ότι ποτέ δεν θα σας δοθούν περισσότερες δοκιμασίες από όσες μπορείτε να αντέξετε.

11. Κατανοήστε τα μηνύματα που στέλνει το σώμα σας

Υπάρχει κάτι τόσο εκπληκτικά απλό αλλά και σημαντικό που συμβαίνει όταν αρχίσετε να ακούτε το σώμα σας. Σταματήστε να εργάζεστε και κοιμηθείτε νωρίς όταν το σώμα σας έχει ανάγκη από ύπνο. Ή αποφασίστε να πάτε μια βόλτα γιατί αυτό ακριβώς χρειάζεται το σώμα σας τη συγκεκριμένη ημέρα. Γίνετε πιο ανοιχτοί σε αυτά που έχει ανάγκη πραγματικά το σώμα σας και δείτε πώς αυτή η απόφαση θα ενδυναμώσει τη σύνδεση ανάμεσα στον νου, το σώμα και την ψυχή σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση