,

34 τρόποι χρήσης του οξυζενέ (Υπεροξείδιο του Υδρογόνου)

Ο χημικός τύπος του υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ) είναι H2O2 και αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα οικιακά απολυμαντικά στον κόσμο. Γνωρίζατε ότι το

Ο χημικός τύπος του υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ) είναι H2O2 και αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα οικιακά απολυμαντικά στον κόσμο.

Γνωρίζατε ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι η μόνη μικροβιοκτόνος ουσία που αποτελείται μόνο από νερό και οξυγόνο; Είναι πολύ πιθανό να διαθέτετε ήδη ένα μπουκάλι στο φαρμακείο σας ή στην κουζίνα σας. Συνήθως χρησιμοποιείται για την απολύμανση μικρών πληγών και ως λευκαντικό για ευαίσθητα ρούχα, ωστόσο είναι πολύ πιο χρήσιμο απ’ όσο νομίζουμε οι περισσότεροι.

Advertisment

Έπειτα από μια εκτεταμένη έρευνα στο διαδίκτυο, η Εναλλακτική Δράση βρήκε και δημοσιεύει όλες τις χρήσεις που προτείνονται. Διαβάστε τους πολλούς λόγους για τους οποίους αξίζει να το έχετε στο σπίτι σας.

Φαρμακευτικό Υπεροξείδιο του Υδρογόνου και το απλό οξυζενέ που έχουμε στα σπίτια μας

Η κύρια διαφορά μεταξύ του φαρμακευτικού υπεροξειδίου του υδρογόνου και της εκδοχής που ίσως έχετε στο σπίτι είναι η συγκέντρωση του ενεργού συστατικού. Το φαρμακευτικό υπεροξείδιο του υδρογόνου συχνά πωλείται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, μερικές φορές ακόμα και πάνω από 30%. Αυτές οι υψηλές συγκεντρώσεις το καθιστούν κατάλληλο για ιατρικές εφαρμογές, όπως η απολύμανση επιφανειών και εργαλείων σε χειρουργικά περιβάλλοντα. Από την άλλη πλευρά, το υπεροξείδιο του υδρογόνου που βρίσκετε σε καταστήματα λιανικής συνήθως έχει πολύ χαμηλότερη συγκέντρωση, γύρω στο 3% ή λιγότερο, και είναι πιο κατάλληλο για οικιακή χρήση, όπως η απολύμανση πληγών ή καθαρισμός επιφανειών. Επιπλέον, τα φαρμακευτικά προϊόντα πρέπει να περάσουν από αυστηρότερους ελέγχους ποιότητας και καθαριότητας, συνεπώς είναι πιο αξιόπιστα για κρίσιμες εφαρμογές.

1. Απολυμάνετε μικρές πληγές με οξυζενέ

Το οξυζενέ είναι ένα φυσικό αντισηπτικό κι έτσι μια από τις πιο συνηθισμένες χρήσεις του είναι να καθαρίζετε τις πληγές για να εμποδίσετε τη λοίμωξη.

Advertisment

2. Ανοίξτε το χρώμα των μαλλιών σας

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ήπιο και μπορεί να χρησιμεύσει στο ξάνθυσμα των μαλλιών.

3. Τονίστε το χρώμα των μαλλιών σας

Προκειμένου να αποκτήσετε φυσικά ξανοιγμένα μαλλιά από τον ήλιο, απλώς ψεκάστε οξυζενέ πάνω σε υγρά μαλλιά και αφήστε τα να μουλιάσουν για 10 – 15 λεπτά πριν τα ξεπλύνετε.

4. Οδοντόκρεμα με οξυζενέ για λεύκανση δοντιών

Ανακατέψτε σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για να φτιάξετε μια σπιτική οδοντόκρεμα που θα χρησιμοποιείτε για μικρό μόνο διάστημα (μέχρι 5 ημέρες) για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα δόντια σας.

5. Αντισηπτικό για το στόμα

Χρησιμοποιήστε ένα καπάκι γεμάτο υπεροξείδιο του υδρογόνου για να ξεπλύνετε το στόμα σας, να λευκάνετε τα δόντια σας και να σκοτώσετε τα μικρόβια που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή.

6. Απολυμάνετε τις οδοντόβουρτσες

Βουτήξτε τις οδοντόβουρτσες σε υπεροξείδιο του υδρογόνου για να σκοτώσετε τα βακτήρια σταφυλόκοκκου και άλλα μικρόβια που υπάρχουν συνήθως μέσα στο μπάνιο.

7. Λευκάνετε τα νύχια σας

Βυθίστε τις άκρες των δακτύλων των χεριών και των ποδιών σας σε υπεροξείδιο του υδρογόνου για να λευκάνετε φυσικά τα νύχια σας.

8. Απαλλαγείτε από την ακμή

Χρησιμοποιήστε υπεροξείδιο του υδρογόνου για να ξεπλύνετε το πρόσωπό σας και να σκοτώσετε τα βακτήρια που προκαλούν ακμή βοηθώντας να καθαρίσει η επιδερμίδα σας.

9. Θεραπεύστε τους καλόγερους στο δέρμα με υπεροξείδιο του υδρογόνου

Ρίξτε μισό μπουκάλι (περίπου 230 ml) υπεροξείδιο του υδρογόνου σε ζεστό νερό και μουσκέψτε το σημείο για να θεραπεύσετε τους καλόγερους.

10. Οξυζενέ για την αντιμετώπιση των κάλων των ποδιών

Ανακατέψτε ίσες ποσότητες από υπεροξείδιο του υδρογόνου και ζεστό νερό για να ενυδατώσετε τα πόδια σας και να μαλακώσετε φυσικά τους κάλους.

11. Αφαιρέστε το κερί από τα αυτιά σας 

Βάλτε μερικές σταγόνες υπεροξειδίου του υδρογόνου στα αυτιά σας για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια βάλτε 1-2 σταγόνες ελαιόλαδο. Περιμένετε άλλο 1 λεπτό και αδειάστε το υγρό από τα αυτιά σας για να αφαιρέσετε το κερί.

12. Εμποδίστε το «αυτί του κολυμβητή» (εξωτερική ωτίτιδα)

Αναμείξτε ίσα μέρη από οξυζενέ και ξύδι σε ένα μικρό σταγονόμετρο. Βάλτε μερικές σταγόνες σε κάθε αυτί μετά το κολύμπι προκειμένου να εμποδίσετε τη λοίμωξη.

13. Ανακουφιστείτε από την ωτίτιδα

Βάλτε 6-8 σταγόνες σε κάθε αυτί για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα και να αντιμετωπίσετε τη μόλυνση.

14. Απαλλαγείτε από τα υποδόρια παράσιτα

Απλώστε οξυζενέ στο δέρμα που έχει προσβληθεί από ακάρεα ή άλλα παράσιτα για να τα εξολοθρεύσετε με φυσικό τρόπο.

15. Θεραπεύστε τους μύκητες των ποδιών με οξυζενέ

Βάλτε ίσα μέρη οξυζενέ και νερό σε ένα σκουρόχρωμο μπουκάλι ψεκασμού (η έκθεση στο φως το εξασθενεί) και απλώστε το κάθε βράδυ στην περιοχή του δέρματος που έχει προσβληθεί από μύκητες για να σταματήσετε την ανάπτυξή τους.

16. Καθαρίστε τις επιφάνειες των πλακιδίων με οξυζενέ

Ψεκάστε οξυζενέ απευθείας πάνω στα πλακίδια για να απομακρύνετε τη βρωμιά και τους λεκέδες.

17. Λευκάνετε τον αρμόστοκο

Αναμίξτε υπεροξείδιο του υδρογόνου με λευκό αλεύρι για να φτιάξετε ένα πηχτό μείγμα. Απλώστε το στον αρμόστοκο και καλύψτε τον με πλαστικό κάλυμμα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Την επόμενη μέρα, απλώς ξεπλύνετέ τον με νερό.

18. Καθαρίστε τη λεκάνη της τουαλέτας

Ρίξτε περίπου μισό φλιτζάνι υπεροξείδιο του υδρογόνου στη λεκάνη της τουαλέτας και αφήστε το να μουλιάσει για τουλάχιστον 30 λεπτά προκειμένου να καθαρίσετε και να αφαιρέσετε τους λεκέδες.

19. Αφαιρέστε τη βρωμιά από την μπανιέρα

Ψεκάστε υπεροξείδιο του υδρογόνου στα υπολείμματα σαπουνιού, τη βρωμιά και τους λεκέδες στην μπανιέρα. Αφήστε το για τουλάχιστον 30 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε για να μαλακώσει η βρωμιά και να κάνει πιο εύκολο τον καθαρισμό.

20. Απαλλαγείτε από τη μούχλα & το ωίδιο

Ψεκάστε υπεροξείδιο του υδρογόνου στις περιοχές με μούχλα & ωίδιο για να σταματήσετε την ανάπτυξη των μυκήτων και να αφαιρέσετε τον αποχρωματισμό.

21. Καθαρίστε τις γυάλινες επιφάνειες

Ψεκάστε πάνω σε βρώμικους καθρέφτες και άλλες γυάλινες επιφάνειες για να μαλακώσει η βρωμιά. Σκουπίστε με ένα καθαρό πανί που δεν αφήνει χνούδι.

22. Απολυμάνετε τα ράφια

Ψεκάστε υπεροξείδιο του υδρογόνου στα ράφια της κουζίνας και του μπάνιου για καθαρισμό και απολύμανση.

23. Καθαρίστε τα σφουγγαράκια των πιάτων

Βουτήξτε τα σφουγγαράκια σε υπεροξείδιο του υδρογόνου και αφήστε τα να μουλιάσουν για 15 – 30 λεπτά προκειμένου να απολυμανθούν.

24. Απολύμανση των επιφανειών κοπής τροφίμων

Ψεκάστε υπεροξείδιο του υδρογόνου σε αυτές τις επιφάνειες για να εξολοθρεύσετε τα μικρόβια και τα βακτήρια από το ωμό κρέας και άλλα τρόφιμα που μπορεί να έχουν παραμείνει στο εσωτερικό των επιφανειών.

25. Πλύνετε φρούτα & λαχανικά με οξυζενέ

Ψεκάστε τα φρούτα και τα λαχανικά με οξυζενέ και αφήστε τα να μουλιάσουν για 1-2 λεπτά πριν τα ξεπλύνετε με καθαρό νερό για να αφαιρέσετε τη βρωμιά, το κερί και άλλους ρύπους.

26. Καθαρίστε το ψυγείο σας

Ψεκάστε υπεροξείδιο του υδρογόνου στο εσωτερικό του ψυγείου σας και αφήστε το να μουλιάσει για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια σκουπίστε το με ένα καθαρό πανί για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα τροφίμων και να απολυμάνετε.

27. Λεύκανση ρούχων

Ρίξτε περίπου ένα φλιτζάνι υπεροξείδιο του υδρογόνου στο νερό πλύσης και αφήστε τα υφάσματα για 15-30 λεπτά προκειμένου να φωτίσετε τα σκούρα ή τα κιτρινισμένα λευκά.

28. Απομακρύνετε τους οργανικούς λεκέδες

Ανακατέψτε 2 μέρη υπεροξειδίου του υδρογόνου με 1 μέρος απορρυπαντικού πιάτων και βάλτε το πάνω στους οργανικούς λεκέδες (καφές, κρασί, αίμα, ιδρώτας, κλπ) προκειμένου να τους αφαιρέσετε.
Θυμηθείτε, το υπεροξείδιο του υδρογόνου ασπρίζει τα πιο σκούρα υφάσματα. Γι’ αυτό χρησιμοποιήστε αυτή τη μέθοδο με μέτρο!

29. Ανανεώστε τα μουχλιασμένα υφάσματα

Αναμίξτε υπεροξείδιο του υδρογόνου με λευκό ξύδι και μουσκέψτε τα μουχλιασμένα υφάσματα προκειμένου να απομακρύνετε τις ανεπιθύμητες οσμές.

30. Καθαρίστε χαλιά & μοκέτες

Ψεκάστε υπεροξείδιο του υδρογόνου σε ανοιχτόχρωμα χαλιά και κιλίμια για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από λάσπη, τρόφιμα, κλπ. Να θυμάστε όμως ότι λευκαίνει ορισμένα υφάσματα. Ίσως θα ήταν προτιμότερο να δοκιμάσετε αυτή την τεχνική πρώτα σε μια δυσδιάκριτη περιοχή.

31. Ανανεώστε τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες

Ψεκάστε υπεροξείδιο του υδρογόνου μέσα στις επαναχρησιμοποιούμενες πάνινες τσάντες για τα ψώνια σας για να τις καθαρίσετε, να τις απολυμάνετε και να αφαιρέσετε τις οσμές από τα τρόφιμα.

32. Απολυμάνετε τα δοχεία τροφίμων

Ψεκάστε υπεροξείδιο του υδρογόνου στα δοχεία τροφίμων, το ψυγείο και τις τσάντες ψυγειάκια. Αφήστε το για λίγα λεπτά και στη συνέχεια σκουπίστε για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε.

33. Καθαρίστε τους αφυγραντήρες

Προσθέστε 470 ml οξυζενέ σε 4 λίτρα νερού και περάστε το διάλυμα μέσα από τους αφυγραντήρες για να απολυμάνετε και να αφαιρέστε τυχόν μούχλα που μπορεί να υπάρχει στο εσωτερικό τους.

34. Βελτιώστε τη βλάστηση των σπόρων

Μουλιάστε τους σπόρους σε υπεροξείδιο του υδρογόνου για να αφαιρέσετε τα σπόρια μυκήτων και να αυξήσετε τις πιθανότητες βλάστησης.

Προφυλάξεις:

Αυτό το χημικό έχει πολλές χρήσεις, από αντισηπτικό έως λευκαντικό, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, καθώς μπορεί να προκαλέσει διάφορες παρενέργειες.

Ερεθισμός του Δέρματος: Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή ακόμα και εγκαύματα σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Ερεθισμός των Αναπνευστικών Οδών: Η εισπνοή των ατμών μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στους πνεύμονες και το αναπνευστικό σύστημα.

Επικίνδυνο για τα Μάτια: Επαφή με τα μάτια μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, κόκκινα μάτια, ή σοβαρές βλάβες στα μάτια.

Δηλητηρίαση εάν το καταπιείτε: Η κατάποση μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, και σοβαρές εσωτερικές βλάβες.

Επιπτώσεις στο Περιβάλλον: Υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να είναι τοξικές για το περιβάλλον.

Πηγές:

National Center for Biotechnology Information. “Hydrogen Peroxide” (Υπεροξείδιο του Υδρογόνου), PubChem Compound Database.

U.S. Food and Drug Administration. “Hydrogen Peroxide: Topical Solution” 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φλούδες λεμονιού: Πώς μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε zero waste μπαχαρικό
Φασκόμηλο: Πώς να το καλλιεργήσετε μόνοι σας στο σπίτι
Πώς να καλλιεργήσετε τη δική σας ρίγανη και τι χρειάζεται να προσέξετε
Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε φύτρα στην κουζίνα μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση