,

Ανεργία = Ευκαιρία

Θέμα που έχει απασχολήσει και θα απασχολεί τους νέους για όσα χρόνια και να περάσουν, όποια οικονομική κρίση και να φύγει κ περάσει ανεπιστρεπτί.

Θέμα που έχει απασχολήσει και θα απασχολεί τους νέους για όσα χρόνια και να περάσουν, όποια οικονομική κρίση και να φύγει κ περάσει ανεπιστρεπτί.

Η λέξη «ανεργία» για πολλούς φαντάζει στο μυαλό μας ως ένα θεόρατο, ανυπέρβλητο τέρας που δε μπορεί να ξεπεραστεί με τίποτα. Είναι και οι γονείς και οι θείοι που δε φτάνει που μπορεί να έχουμε εμείς τον καημό μας για το τι θα κάνουμε, έχουμε κάθε τόσο και την έννοια να τους δίνουμε ραπόρτο για τις επιλογές μας. Και πόσο καιρό θα μείνεις άνεργος; Και τι θα κάνεις βρε παιδί μου; Άτυχο είσαι, άτυχο κι άλλοι τέτοιοι χαρακτηρισμοί που μειώνουν τα όρια της αντοχής και θες να βρεθεί μία δουλειά έστω και αν αυτή είναι να μαζεύεις ρόγες…..

Advertisment

Όσο αστείο κι αν ακούγεται κάπου εκεί έρχονται κι οι λάθος επιλογές. Η πίεση του να βρεθεί κάτι ό, τι και να ναι αυτό, μας κάνει να ξεχνάμε την αξία μας, τις προσδοκίες μας και φυσικά τα όνειρα μας. Γιατί δεν υπάρχει νέος, χωρίς όνειρα. Κι αυτό είναι νόμος.

Και θα μου πεις: τι όνειρα να κάνω, έτσι που έχουν τα πράγματα αφού δεν μπορώ να ζήσω, να συντηρηθώ, κτλ κτλ. Και φυσικά συμφωνώ μαζί σου. Εγώ δεν είπα να μην μαζέψουμε και ρόγες αν χρειαστεί. Και πόσες φορές δεν έχουμε κάνει όλοι μας, πράγματα που δεν μας άρεσαν, που δε μας ικανοποιούσαν καθόλου μόνο και μόνο για να επιβιώσουμε ή για να βγούμε απ αυτήν την άθλια καθημερινότητα της ανεργίας; Πολλές φορές. Κι εγώ είμαι μία απ΄ αυτούς. Όμως ξέρεις τι σκέφτηκα; Πως δεν μπορώ να αφήνω τον εαυτό μου να βολεύεται. Σαν παιδάκι που του δίνουν ένα σκαμνάκι και του λένε κάτσε και μη μιλάς. Ούτε μπορώ να αισθάνομαι ότι δεν έχω επιλογές. Για αυτό το λόγο και είπα, θα μαζεύω τα λεφτά μου για να κάνω πράγματα που με ικανοποιούν. Και την ισορροπία στη ζωή μου θα την φέρω με τις δραστηριότητες μου, που τουλάχιστον αυτές θα είναι η επιλογή μου.

Ευκαιρία λοιπόν είναι είτε είμαι άνεργος, είτε κάνω μια δουλειά που δεν με εκπροσωπεί, να ανοίξω τον εαυτό μου σε νέες δραστηριότητες που μέχρι τώρα ήθελα και δεν το έκανα. Ας είναι hobbies, ας είναι συνεχιζόμενη εκπαίδευση, ας είναι η συγγραφή κάποιου βιβλίου. Πάντως δεν θα κάτσω να σκάσω. Υπάρχουν δωρεάν πράγματα αμέτρητα που μπορεί να κάνει κάποιος. Αρκεί να ψαχτεί. Σεμινάρια φωτογραφίας, σεμινάρια ψυχολογίας, σεμινάρια δημιουργικής γραφής, σεμινάρια χειροποίητων δημιουργιών με δωρεάν ή με ελάχιστα χρήματα. Επίσης, εκθέσεις, φεστιβάλ, μέρες μουσείων και ό, τι άλλο μπορείς να φανταστείς, που σε βοηθούν να ξεφύγεις από τις ατελέσφορες σκέψεις αλλά και να γεμίσεις τη μέρα σου εποικοδομητικά κι όταν πέσεις το βράδυ να κοιμηθείς, να πεις κάτι έμαθα και σήμερα…

Advertisment

Η ανεργία δίνει χρόνο πολύ. Αυτό το 8ωρο που θα σου «έπαιρνε» η δουλειά τώρα μένει ανεκμετάλλευτο. Γι αυτό η ανεργία είναι ευκαιρία. Ίσως ποτέ δεν είχες το χρόνο να ψάξεις τι σ αρέσει και σε τι είσαι πραγματικά καλός. Για αυτό σου λέω, «χρησιμοποίησε» την ανεργία προς όφελος σου. Μην αφήσεις μια περίοδο της ζωής σου να σου γίνει βραχνάς. Είμαι σίγουρη πως για πολλά πράγματα δεν είχες χρόνο όταν δούλευες. Πολλές φορές γυρνούσες πτώμα και αναρωτιόσουν πότε θα βρεις χρόνο να κάνεις φτιάξεις τα παλιά σου έπιπλα, να συναντήσεις ανθρώπους που δεν είχες δει πολύ καιρό τώρα, ή να πας εκείνη την βόλτα την μακρινή που τόσο πολύ ποθούσες?

Και τώρα που έχεις χρόνο, τον σπαταλάς για να σκέφτεσαι πότε θα βρεις δουλειά για να μην ξαναέχεις χρόνο να κάνεις πράγματα που σ αρέσουν… Γιατί οι άνθρωποι έτσι είμαστε προγραμματισμένοι. Να αναζητάμε αυτό που μας λείπει και να ξεχνάμε ό, τι έχουμε. Κι αυτό είναι σωστό, αρκεί να μην γίνεται βασανιστικό..

Κινητοποιήσου, και όσο η ζωή σε βλέπει δημιουργικό και ορεξάτο, σύντομα θα σε ανταμείψει με την πολυπόθητη εργασία. Γιατί πολύ απλά έτσι δουλεύει το «σύστημα». Κι αυτό είναι εγγύηση.

Χρήστου Αγγελική, Δημοσιογράφος – Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω» | Καρλ Γιουνγκ
«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος
Οι πιο «τρομακτικές» μάσκες είναι εκείνες που δεν φαίνονται...
Η ζωή δεν φοράει φίλτρα, δεν στολίζεται για να πάρει like, δεν κάνει giveaway τον χρόνο της

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση