,

Έρευνα: Το έλαιο καρύδας αδυνατίζει

Οι ερευνητές γνωρίζουν πλέον ότι η απώλεια βάρους που οφείλεται στο έλαιο καρύδας σχετίζεται με το μήκος της αλυσίδας λιπαρών οξέων που περιέχονται σε

Οι ερευνητές γνωρίζουν πλέον ότι η απώλεια βάρους που οφείλεται στο έλαιο καρύδας σχετίζεται με το μήκος της αλυσίδας λιπαρών οξέων που περιέχονται σε αυτό. Το έλαιο καρύδας περιέχει τα λεγόμενα λιπαρά οξέα μέσης αλύσου ή τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (MCT για συντομία).

Αυτά τα λιπαρά οξέα μέσης αλύσου είναι διαφορετικά από τα κοινά λιπαρά οξέα μακρύτερης αλυσίδας που βρίσκονται σε άλλα φυτικά έλαια. Τα περισσότερα φυτικά έλαια αποτελούνται από λιπαρά οξέα μακρύτερης αλυσίδας ή τριγλυκερίδια μακρύτερης αλυσίδας (LCT). Τα LCT συνήθως αποθηκεύονται στο σώμα ως λίπος, ενώ τα MCT καίγονται με τη μορφή ενέργειας. ΤΑ MCT καίγονται γρήγορα στο σώμα.

Advertisment

Το έλαιο καρύδας είναι η πλουσιότερη πηγή MCT στη Φύση που αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Τα MCT ενισχύουν τη θερμογένεση, η οποία αυξάνει τον μεταβολισμό του σώματος παράγοντας ενέργεια. Ερευνητές στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ότι όταν καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε MCT, όπως το έλαιο καρύδας, τα MCT απορροφώνται και μεταφέρονται απευθείας στο ήπαρ μέσω της πυλαίας φλέβας.

Όταν τα MCT αντικαθιστούνται με LCT στη διατροφή, το σώμα έχει πολύ μικρότερη τάση να αποθηκεύει λίπος. Επιπλέον, όταν καταναλώνουμε λογικές ποσότητες φαγητού, μια διατροφή που περιέχει MCT είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση του αποθηκευμένου λίπους από μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους, οι ερευνητές συνέκριναν τις μεταβολικές επιδράσεις των MCT και των LCT σε γεύματα των 400 θερμίδων μετρώντας τον μεταβολικό ρυθμό πριν τα γεύματα και 6 ώρες μετά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα γεύματα που περιείχαν MCT προκάλεσαν κατά μέσο όρο 12% αύξηση στον βασικό μεταβολικό ρυθμό σε σύγκριση με το ποσοστό αύξησης 4% που προκάλεσαν τα γεύματα με LCT. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση των διαιτητικών λιπών με MCT θα μπορούσε «μακροπρόθεσμα να συμβάλλει στην απώλεια βάρους ακόμη και χωρίς μείωση της θερμιδικής πρόσληψης». (Μελέτη)

Advertisment

Το έλαιο καρύδας είναι η πλουσιότερη πηγή MCT στη Φύση. Τα MCT όχι μόνο αυξάνουν τον μεταβολισμό του σώματος οδηγώντας σε απώλεια βάρους, αλλά διαθέτουν ιδιαίτερα οφέλη γα την υγεία. Για παράδειγμα, το βασικό MCT στο έλαιο καρύδας είναι το λαυρικό οξύ. Ο ερευνητής δρ Jon Kabara αναφέρει ότι ποτέ πριν στην ιστορία του ανθρώπου δεν ήταν τόσο σημαντικό να τονιστεί η αξία της λαυρικού ελαίου. Τα λίπη μεσαίας αλυσίδας στο έλαιο καρύδας είναι παρόμοια με τα λίπη που υπάρχουν στο μητρικό γάλα και έχουν παρόμοια φαρμακευτικά και θρεπτικά αποτελέσματα. Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι αναγνωρισμένες εδώ και αιώνες στην Αγιουρβεδική ιατρική. Σύγχρονες έρευνες ανακάλυψαν σύνδεση ανάμεσα σε αυτά τα 2 φυσικά προϊόντα – το λίπος ή το περιεχόµενο των λιπιδίων. Εκτός από το μητρικό γάλα, το έλαιο καρύδας είναι η καλύτερη πηγή σε λαυρικό οξύ και λιπαρά οξέα μέσης αλύσου.

Έτσι, για όσους εξακολουθούν να επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το έλαιο καρύδας οδηγεί σε απώλεια βάρους, τώρα υπάρχουν αποδείξεις για το αντίθετο!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση