Οι αναμνήσεις…ένας καλός και χρήσιμος σύμμαχος

Πόσες φορές δεν σκεφτήκαμε να ξυπνάγαμε ένα πρωινό και να είχαμε αδειάσει από μνήμες κακές, μνήμες που μας είχαν τόσο πληγώσει, λάθη του παρελθόντος.

Πόσες φορές δεν σκεφτήκαμε να ξυπνάγαμε ένα πρωινό και να είχαμε αδειάσει από μνήμες κακές, μνήμες που μας είχαν τόσο πληγώσει, λάθη του παρελθόντος. Να ξυπνάγαμε και απλά να ξεκινάγαμε από την αρχή, με την πεποίθηση, ότι όλα θα τα κάναμε τόσο διαφορετικά και τόσο καλύτερα.

Οι αναμνήσεις κάθε ανθρώπου, είναι οι αποσκευές στο δρόμο του στη ζωή. Κάθε άνθρωπος, λοιπόν, ξεκινά το ταξίδι του με όλα όσα είδε, άκουσε, έζησε, κατάλαβε και όσα δεν κατάλαβε. Ξεκινά, λοιπόν, το ταξίδι με το σακίδιο του και εκεί κρατά εικόνες που τον σχημάτισαν, λέξεις που τον μεγάλωσαν, βιώματα που τον στιγμάτισαν. Όλα αυτά μαζί, καλά και κακά, είναι οι αναμνήσεις του.

Advertisment

Οι αποσκευές για κάποιους μπορεί να είναι μικρές, μεγάλες, ελαφριές αλλά και αβάσταχτες. Το σίγουρο είναι ότι όλοι κάποια στιγμή θα προχωράμε στο ταξίδι της ζωής ανάλαφροι και χαλαροί και άλλες φορές με τόσο κόπο και δυσκολία. Άλλες φορές ο δρόμος θα είναι βατός και άλλες δύσκολος.

Ο δρόμος όμως υπάρχει για να τον προχωράμε και ο μόνος αληθινός δρόμος είναι μπροστά. Μπορούμε να πιστέψουμε ότι πετώντας τις αποσκευές μας και τις αναμνήσεις μας, όλα θα γίνουν πιο εύκολα και με την επιτυχία που ποθούμε. Οι μνήμες μας, όμως, δεν σβήνονται, οι στιγμές που ζήσαμε, όσα είπαμε και κάναμε, όσα νιώσαμε. Αν τα αφήσουμε στη μέση του δρόμου και υποκριθούμε ότι δεν είναι δικά μας, τότε θα ξαναγυρίσουμε πίσω κάποια στιγμή και θα είναι σαν να μην έχουμε κάνει βήμα.

Μπορούμε να φτιάξουμε τις αποσκευές μας, χωρίς να μας βαραίνουν. Οι αναμνήσεις μας είναι ο σπουδαιότερος δάσκαλός για τη ζωή μας, που θα μας συντροφεύει και ταυτόχρονα θα μας προστατεύει. Οι αναμνήσεις μας, είναι αυτές, που θα μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, αυτές που θα μας κάνουν σοφότερους και ωριμότερους. Είναι αυτές που θα μας βοηθήσουν σε ολοένα βαθύτερες σχέσεις και με τους γύρω μας, καθώς ξέρεις και έχεις μετρήσει τον πόνο. Όλα όσα έχουμε ζήσει και βιώσει είναι μοναδικά, γιατί είναι μόνο δικά μας και αυτό μας κάνει και εμάς μοναδικούς. Το να έχουμε αναμνήσεις αποτελεί θησαυρό για κάθε άνθρωπο, γιατί σημαίνει ότι είναι ζωντανός. Μέσα από τις αναμνήσεις γεννιέται ένα μέλλον!

Advertisment

Μαρία Μπαλάση

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω» | Καρλ Γιουνγκ
«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος
Οι πιο «τρομακτικές» μάσκες είναι εκείνες που δεν φαίνονται...
Η ζωή δεν φοράει φίλτρα, δεν στολίζεται για να πάρει like, δεν κάνει giveaway τον χρόνο της

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση