,

Αντώνης Καλογήρου: Το Θάρρος είναι μια πράξη ενάντια στο φόβο

Απόσπασμα από το βιβλίο του Αντώνη Καλογήρου “Η Δυναμική της Επιτυχίας“ Για ποιο λόγο οι ζωές των περισσότερων ανθρώπων να κυβερνιούνται από μικρά και

Απόσπασμα από το βιβλίο του Αντώνη Καλογήρου “Η Δυναμική της Επιτυχίας

Για ποιο λόγο οι ζωές των περισσότερων ανθρώπων να κυβερνιούνται από μικρά και ασήμαντα γεγονότα;

Advertisment

Λυπάμαι όταν βλέπω τους ανθρώπους να χάνουν τα όμορφα και μεγάλα πράγματα, ενώ θα μπορούσαν να τα έχουν “μοναχά με λίγο θάρρος”.
Αναφέρομαι στον “κοινό”, στο “μέτριο άνθρωπο”.

Είναι εκείνος ο οποίος έχει τόσο λίγη πίστη στον εαυτό του, ώστε δεν πιστεύει στις σκέψεις και στις αποφάσεις του και πρέπει να βασίζεται σε εξωτερικούς παράγοντες και σε παροτρύνσεις για να αποφασίσει.

Είναι εκείνος που έχει λίγη επιτυχία όταν παρασύρεται από τους λίγους εξαιρετικούς και αυτοδύναμους.

Advertisment

Είναι ο άνθρωπος που σκέφτεται θετικά όταν βρίσκεται με θετικούς ανθρώπους, αλλά όταν τον αφήσεις μόνο του “πέφτει στα αρνητικά τον γόνατα”.

Είναι εκείνος που ξεχνά τα δικαιώματα του από το φόβο του για το τι μπορεί να πει ο γείτονας.

Είναι ο άνθρωπος που στέκεται ψηλά όταν υποστηρίζεται από τις πράξεις του πλήθους, αλλά φοβάται τη σιωπή της δικής του παρουσίας.

Είναι εκείνος που ακολουθεί και φοβάται να ηγηθεί.

Είναι ο άνθρωπος που κρύβει τους φόβους του πίσω από το κάλυμμα μιας ψεύτικης αρχοντιάς, επειδή η ανειλικρίνεια του δεν του επιτρέπει να αντιμετωπίσει την αλήθεια και την πραγματικότητα.

Είναι εκείνος που φωνάζει “άδικο” όταν η ζωή τον αφήσει πίσω.

Είναι δηλαδή ο άνθρωπος εκείνος που κυβερνιέται από τις περιστάσεις.

Οι δυνατοί δημιουργούν τις περιστάσεις που εξυπηρετούν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους.
Αν είσαι ο άνθρωπος που κυβερνιέται από τις περιστάσεις, το μόνο φάρμακο είναι το θάρρος.

Το θάρρος, όπως το βλέπω εγώ, είναι μια πράξη ενάντια στο φόβο. Θάρρος χρειαζόμαστε μόνον όταν φοβόμαστε, που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε θάρρος πάντοτε, γιατί πάντα υπάρχει κάτι που μας φοβίζει.

Ανακάλυψα ότι ο φόβος δειλιάζει όταν αντιμετωπίσει λίγο θάρρος και ότι το θάρρος μεγαλώνει και δυναμώνει με τη συνεχή χρήση.
Η συμβουλή προς τον εαυτό μου είναι: “Κάνε τα πράγματα που φοβάσαι περισσότερο και συνέχισε να τα κάνεις μέχρι να μην τα φοβάσαι πια και τότε θα είσαι κύριος της τύχης σου”.

Θάρρος είναι εκείνο που ξεχωρίζει τους αδύναμους από τους δυνατούς, τους αποτυχημένους από τους επιτυχημένους, τους “μέτριους” από τους “μεγάλους”.
Όλα αυτά που επιθυμούμε στη ζωή έχουν κάτι κοινό: είναι φτιαγμένα για ανθρώπους με θάρρος.

Το να φοβάσαι είναι ανθρώπινο. Το να δουλέψεις ενάντια στο φόβο δείχνει ότι έχεις τον έλεγχο. Κανείς μας δεν πρέπει να ξεχνάει ότι “είναι προτιμότερο να πεθάνουμε όρθιοι παρά να ζήσουμε γονατιστοί”.

Αντώνης ΚαλογήρουΟ Αντώνης Καλογήρου είναι δημιουργός και εμπνευστής της Μεθόδου Καλογήρου και βασικός ομιλητής των σεμιναρίων του ΑποφασίΖω, διδάσκει επί 40 χρόνια τις στρατηγικές της αυτογνωσίας, της αυτοβελτίωσης και της επιτυχίας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση