Πώς η φωνή σας μπορεί να ξυπνήσει κάποιον αγαπημένο σας από κώμα

Αν κάποιος δικός σας άνθρωπος βρίσκεται σε κώμα, η επιστήμη σας έχει καλά νέα. Σε μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο

Αν κάποιος δικός σας άνθρωπος βρίσκεται σε κώμα, η επιστήμη σας έχει καλά νέα. Σε μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν στο Σικάγο διαπιστώθηκε ότι άτομα που βρίσκονταν σε κώμα και άκουγαν τη φωνή αγαπημένων τους προσώπων που τους διηγούνταν ιστορίες επανέρχονταν πιο γρήγορα.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τον όρο, υπάρχουν διάφοροι βαθμοί κώματος, που κυμαίνονται από την πλήρη απάθεια μέχρι το μειωμένο επίπεδο συνείδησης. Το κώμα προκύπτει όταν ο εγκέφαλος τραυματίζεται αρκετά σοβαρά και μπορεί να είναι πολύ απρόβλεπτο. Ορισμένοι ασθενείς ξυπνούν μέσα σε 1 ή 2 ημέρες, μερικοί χρειάζονται εβδομάδες και άλλοι παραμένουν σε κώμα για χρόνια.

Advertisment

Προκειμένου να ελέγξουν αν τα άτομα που βρίσκονταν σε κωματώδη κατάσταση μπορούσαν να ακούσουν και να απαντήσουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα, η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε τη μελέτη σε 15 άτομα (με μέσο όρο ηλικίας τα 35) που ήταν είτε «φυτά» είτε είχαν «ελάχιστη συνείδηση». Η δραστηριότητα του εγκέφαλου τους μετρήθηκε και καταγράφηκε.

Στη συνέχεια, οι οικογένειες των ατόμων αυτών έλαβαν οδηγίες από τους θεραπευτές με σκοπό να τους διηγηθούν σημαντικές γι’ αυτά ιστορίες – κάποιες δηλαδή που θα περιελάμβαναν την αλληλεπίδραση όλης της οικογένειας. Οι ιστορίες ηχογραφήθηκαν και έγινε αναπαραγωγή της ηχογράφησης στα άτομα που ήταν σε κώμα για 6 εβδομάδες 4 φορές κάθε μέρα. Ορισμένοι από την ομάδα δεν είχαν ακούσει τις ιστορίες και λειτουργούσαν ως ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεραπευτική μέθοδος ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματική και βοήθησε τα άτομα να ανακτήσουν τη συνείδησή τους. Βρέθηκε ότι ο εγκέφαλός τους ανταποκρινόταν στις ιστορίες καθώς και σε άλλα τεστ ερεθίσματος, όπως ο ήχος ενός κουδουνιού. Διαπιστώθηκε επίσης ότι είχαν περισσότερη συναίσθηση, μεγαλύτερη ανταπόκριση και ξύπνησαν πιο εύκολα σε σύγκριση με τους ασθενείς της ομάδας ελέγχου.

Advertisment

Η Theresa Pape, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, έγραψε τα εξής: «Πιστεύουμε ότι το άκουσμα αυτών των ιστοριών με τη φωνή των γονιών και των αδελφών διήγειρε τα κυκλώματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Αυτή η διέγερση βοήθησε να γίνει το πρώτο βήμα στην επανάκτηση της συνείδησης».

Και προσθέτει: «Μετά τη θεραπεία, τους χτυπούσα ελαφρά στον ώμο και γύριζαν να με κοιτάξουν. Πριν από τη θεραπεία δεν αντιδρούσαν έτσι».

Έτσι, αν κάποιος δικός σας βρίσκεται σε κώμα και ήδη κάνετε ό,τι μπορείτε για να τον βοηθήσετε, αν είναι σε θέση να σας ακούσει (έρευνες δείχνουν ότι συνήθως μπορεί) χρησιμοποιήστε τη φωνή σας και πείτε του ευχάριστες ιστορίες για όσα περάσατε μαζί. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει το καλύτερο φάρμακο!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση