, ,

7 ερωτήσεις που αξίζει να κάνετε στον εαυτό σας πριν ξεκινήσετε μια νέα σχέση

Άρθρο της δρος Suzanne Gelb Η επιθυμία να δώσουν και να λάβουν αγάπη αποτελεί μια από τις πιο θεμελιώδεις επιθυμίες που έχουν όλοι οι

Άρθρο της δρος Suzanne Gelb

Η επιθυμία να δώσουν και να λάβουν αγάπη αποτελεί μια από τις πιο θεμελιώδεις επιθυμίες που έχουν όλοι οι άνθρωποι. Όλοι επιθυμούμε και χρειαζόμαστε αγάπη. Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε και σεξ, και ρομαντισμό, και κουβέντα, και στοργή, και αγκαλιές, και χάδια και κάποιον να στέλνουμε μηνύματα στο κινητό κάθε μέρα ρωτώντας «Πώς πέρασες την ημέρα σου;» βάζοντας δίπλα κι ένα χαμογελαστό εμότικον.

Advertisment

Έτσι, όταν τελειώνει μια σχέση, είναι ευνόητο ότι θα προσπαθήσουμε αμέσως να βρούμε κάποια άλλη. Μερικές φορές δεν υπάρχει πρόβλημα. Άλλες όμως, το να αποφασίσετε άμεσα να δημιουργήσετε μια καινούρια σχέση μπορεί να επιφέρει προβλήματα. Φυσικά, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει «κατάλληλο» χρονικό διάστημα που πρέπει να περιμένουμε προτού ξεκινήσουμε μια καινούρια σχέση αφότου λήξει η προηγούμενη. Κάθε σχέση είναι διαφορετική, όπως και κάθε άνθρωπος.

Σε περίπτωση όμως που αναρωτιέστε «Μήπως είμαι βιαστικός/ή;», «Είναι άραγε αυτή η καινούρια σχέση καλή επιλογή;» ή «Μήπως προσπαθώ απλώς να ξεπεράσω την παλιά μου σχέση;», ξεκινήστε κάνοντας στον εαυτό σας τις παρακάτω 7 ερωτήσεις. Μπορεί να βρείτε τις ξεκάθαρες απαντήσεις που ψάχνετε και συνεπώς να έχετε περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσετε με σαφείς προθέσεις και να αποφύγετε περιττές στενοχώριες (για τον εαυτό σας και για το άτομο με το οποίο βγαίνετε).

1. Έχω πραγματικά ξεπεράσει τον/την πρώην μου;

Advertisment

Αν είστε ακόμα γεμάτοι με έντονα αρνητικά συναισθήματα για την προηγούμενη σχέση σας – θυμό, ενοχή, ντροπή, προδοσία – πιθανότατα να είναι δύσκολο να επενδύσετε με όλο σας το είναι σε μια καινούρια σχέση ανεξαρτήτως από το πόσο πολύ σας αρέσει ο/η καινούριος/α σας σύντροφος. Είναι σημαντικό να αποβάλλετε πρώτα τα αρνητικά συναισθήματα που σας κρατούν δεμένους με την προηγούμενη σχέση σας (ενδεχομένως με τη βοήθεια ενός συμβούλου ή θεραπευτή). Τότε μόνο η καρδιά σας θα είναι πραγματικά ανοιχτή για να αγαπήσετε έναν άλλο άνθρωπο.

Γρήγορος έλεγχος: Μπορείτε να μιλήσετε για τον/την πρώην σας ήρεμα και με συμπάθεια χωρίς να νιώθετε σφίξιμο στο στήθος, την καρδιά σας να χτυπά γρήγορα ή να έρχονται δάκρυα στα μάτια σας; Αν όχι, τότε μάλλον έχετε ακόμα κάποια συναισθήματα που πρέπει να ξεκαθαρίσετε.

2. Μήπως αποφεύγω κάτι που δεν θέλω να αισθάνομαι;

Όταν αγωνίζεστε να ξεπεράσετε τη μοναξιά, τη συναισθηματική εξάρτηση, την απογοήτευση και τη θλίψη και στη συνέχεια κανονίζετε ραντεβού μέσω διαδικτύου και γεμίζετε όλες τις μέρες σας με εξόδους για καφέ, φαγητό και ταινίες (αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα) ίσως ψάχνετε έναν γρήγορο τρόπο για να αποσπάσετε τον εαυτό σας απ’ ό,τι νιώθει πραγματικά. Αυτό όμως δεν είναι δίκαιο ούτε για σας ούτε για το άτομο με το οποίο βγαίνετε ραντεβού. Έτσι, αντί να ξεκινήσετε μια καινούρια σχέση ενώ βρίσκεστε ακόμα σε μια τέτοια κατάσταση είναι προτιμότερο να διευθετήσετε πρώτα τα αρνητικά συναισθήματά σας.

3. Ποια είναι τα πραγματικά μου κίνητρα για να κάνω μια καινούρια σχέση;

Πρόκειται για συναισθήματα γενναιοδωρίας, θετικότητας και αγάπης ή μήπως όχι ιδιαίτερα; Μήπως θέλετε απλώς να δείξετε στον/στην πρώην σας ότι έχετε προχωρήσει παρακάτω (άρα πρόκειται για μια σχέση «εκδίκησης») ή να αποσπάσετε την προσοχή σας από τον πόνο (άρα πρόκειται για μια σχέση «αυτοθεραπείας»); Τα κίνητρα αυτά δεν μπορούν να γίνουν θεμέλια για μια μόνιμη σχέση. Υποβάλλετε τον εαυτό σας και το άλλο άτομο σε μεγάλο και περιττό πόνο.

4. Μήπως απλώς προσπαθώ να αποδείξω ότι είμαι επιθυμητός/ή κι ότι αξίζω αγάπη και προσοχή;

Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο (ειδικά μετά από έναν οδυνηρό χωρισμό) να θέλετε να αποκτήσετε έναν νέο σύντροφο πολύ γρήγορα προκειμένου να «αποδείξετε» στον εαυτό σας ότι είστε ακόμα επιθυμητοί. Οι φίλοι σας είναι πιθανό να συμβάλλουν σε αυτό – ίσως αρχίσουν να σας κανονίζουν ένα σωρό ραντεβού τώρα που είστε και πάλι ελεύθεροι. Το γεγονός ότι είστε μόνοι είναι πράγματι συναρπαστικό, αλλά είναι επίσης και κάτι για το οποίο πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Συγκεκριμένα, δεν χρειάζεται να έχετε σχέση με κάποιον για να ξέρετε ότι αξίζετε να αγαπηθείτε. Στην πραγματικότητα, η πιο σωστή επιλογή αυτή τη στιγμή θα ήταν να επικεντρωθείτε στο να δώσετε στον εαυτό σας άφθονη αγάπη και φροντίδα αντί να επιδιώκετε να τη βρείτε από κάποιον άλλο.

5. Αισθάνομαι άβολα (ακόμα και πανικό) όταν σκέφτομαι το μέλλον μου με έναν καινούριο σύντροφο;

Αυτό αποτελεί σημαντική ένδειξη για το ότι δεν είστε απόλυτα έτοιμοι για κανενός είδους δέσμευση. Πηγαίνοντάς το ένα βήμα παραπέρα, μπορεί επίσης να σημαίνει ότι ελπίζετε πως ο/η πρώην σας θα επιστρέψει.

6. Καταλαβαίνω γιατί τελείωσε η προηγούμενη σχέση μου;

Με άλλα λόγια, πήρατε το «μάθημά» σας από αυτόν τον χωρισμό; (το μάθημα μπορεί να είναι «Δεν θα ξαναεπιτρέψω σε κανέναν να ελέγχει εμένα ή τη ζωή μου» ή «Δεν θα ξαναβάλω τη δουλειά πάνω από τους ανθρώπους που αγαπώ»). Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Όποιο κι αν είναι το μάθημά σας, αυτή η γνώση και η συνειδητοποίηση είναι σημαντική. Χωρίς αυτά, οτιδήποτε προκάλεσε τον προηγούμενο χωρισμό σας είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί και στην επόμενη σχέση σας ανεξαρτήτως από το πόσο σωστή φαίνεται στην αρχή.

7. Πότε απαγκιστρώθηκα συναισθηματικά τον/την προηγούμενο/η σύντροφό μου;

Με τον/την πρώην σας μπορεί να έχετε «επισήμως» χωρίσει μόνο πριν από 6 εβδομάδες, αλλά ίσως η καρδιά σας να είχε εγκαταλείψει αυτή τη σχέση και έκανε σχέδια για ένα διαφορετικό μέλλον χρόνια πριν. Σε αυτή την περίπτωση τα νέα είναι καλά για την επόμενη σχέση σας, αφού είναι πιθανό να είστε συναισθηματικά έτοιμοι για μια καινούρια σχέση εδώ και αρκετό καιρό. Εξάλλου, ποτέ δεν ξέρετε πότε η πραγματικός και παντοτινός έρωτας θα έρθει στη ζωή σας. Είναι δυνατόν να συναντήσετε τον ένα και μοναδικό ακόμα και μόλις λίγες εβδομάδες αφού έχετε χωρίσει.

Ωστόσο, μην ξεχάσετε να προχωράτε προσεκτικά. Συμπεριφερθείτε στον εαυτό σας και τους άλλους με προσοχή και σεβασμό. Αν μπορέσετε με ειλικρίνεια να πείτε ότι είστε ευτυχισμένοι, ολοκληρωμένοι και δεν έχετε πλέον κανένα αρνητικό συναίσθημα από την τελευταία σχέση σας, τότε προχωρήστε!

Αν νιώθετε ότι υπάρχουν ακόμα θέματα που πρέπει να δουλέψετε και πληγές που πρέπει να επουλώσετε, καλύτερα να περιμένετε. Φροντίστε τον εαυτό σας. Κλάψτε, ξεκαθαρίστε και πάτε παρακάτω. Βρείτε το μάθημα που πήρατε από την τελευταία σχέση σας και λάβετέ το υπόψη σας. Όταν συμβούν αυτά, θα αισθάνεστε πραγματικά έτοιμοι να κάνετε μια καινούρια σχέση, κι όχι επειδή είστε μόνοι, φοβισμένοι, θυμωμένοι ή βαριέστε. Το κίνητρό σας θα είναι ότι είστε πραγματικά έτοιμοι να αγαπήσετε και να αγαπηθείτε πιο πολύ παρά ποτέ.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση