, ,

Ξυπόλυτο περπάτημα και μέθοδοι ανάκτησης της υγείας των ποδιών σας

Άρθρο της προσωπικής γυμνάστριας και φυσικοθεραπεύτριας Mary Whaling Εσείς πόσο συχνά βγάζετε τα παπούτσια σας για να νιώσετε το χορτάρι ανάμεσα στα δάχτυλά σας

Άρθρο της προσωπικής γυμνάστριας και φυσικοθεραπεύτριας Mary Whaling

Εσείς πόσο συχνά βγάζετε τα παπούτσια σας για να νιώσετε το χορτάρι ανάμεσα στα δάχτυλά σας ή για να περπατήσετε μέσα στο σπίτι ξυπόλητοι; Φαντάζομαι όχι πολύ συχνά.

Advertisment

Τα πόδια σας έχουν ιδιαίτερη σημασία και έχουν σχεδιαστεί για να κινούνται, αλλιώς δεν θα υπήρχαν 26 οστά σε ένα τόσο μικρό μέρος του σώματος. Τα πόδια όμως που βρίσκονται όλη την ημέρα μέσα στα παπούτσια (ιδιαίτερα με ψηλά τακούνια, μπότες με σίδερο στις μύτες ή οποιαδήποτε βαριά παπούτσια με χοντρή σόλα) σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο, αφού πρέπει να αναπνέουν και να έχουν ελευθερία κινήσεων.

Λόγω του πλήθους των νευρικών απολήξεων που διαθέτουν, τα πόδια (υπολογίστηκε ότι ανά τετραγωνικό εκατοστό υπάρχουν περισσότερες απολήξεις από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος) αποτελούν την πύλη προς την ιδιοδεκτικότητα ή τη συναίσθηση του χώρου που βρίσκεται το σώμα σας.

Φανταστείτε λοιπόν τα πόδια σας κολλημένα μέσα σε χοντρά επίπεδα παπούτσια όλη την ημέρα μη γνωρίζοντας αν υπάρχει ανάγκη για αλλαγές στην κίνησή σας είτε λόγω ακανόνιστου εδάφους, κλίσης, κατηφόρας ή αλλαγές της θερμοκρασίας. Αυτά είναι όλα σημαντικά μηνύματα που θα πρέπει να λαμβάνονται μέσω των ποδιών σας, αλλά όταν βρίσκονται μέσα σε παπούτσια ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει τις πληροφορίες.

Advertisment

Επιπλέον, το θέμα της ακαμψίας στα πόδια μπορεί να επηρεάσει τους μυς και τις αρθρώσεις ψηλότερα, όπως τους αστραγάλους, τα γόνατα, τα ισχία και τη σπονδυλική στήλη. Αν δώσετε προσοχή και ασκήσετε τα πόδια σας, θα σταματήσετε τον πόνο σε άλλες περιοχές του σώματός σας. Ποτέ μην υποτιμήσετε τη σημασία των υγιών ποδιών! Παρακάτω σας παραθέτουμε 3 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακτήσετε την υγεία των ποδιών σας.

1. Κινείστε τα πόδια σας

Χρησιμοποιείστε ένα μπαλάκι του τένις, μπαλάκι του γκολφ ή τον ειδικό κύλινδρο και ασκήστε ήπια πίεση στο κάτω μέρος του ποδιού σας κυλώντας τα κατά μήκος όλης της καμάρας και δίνοντας βάση στις περιοχές που υπάρχει πόνος. Αυτό μπορείτε να το εφαρμόσετε είτε καθιστοί είτε όρθιοι. Αφιερώστε τουλάχιστον 1 λεπτό ή και περισσότερο για το κάθε πόδι.

2. Κάντε ασκήσεις για τα πόδια

Αν και φαίνεται απλό, οι παρακάτω ασκήσεις για τα πόδια μπορούν να προκαλέσουν τεράστια διαφορά. Δοκιμάστε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες:

• Ανοιγοκλείστε τα δάχτυλα των ποδιών σας

• Τεντώστε τα δάχτυλα των ποδιών σας και στη συνέχεια λυγίστε τα

• Τοποθετήστε το πόδι σας πάνω από τον αστράγαλο, σηκώστε το λίγα εκατοστά και μετακινήστε το από τη μία πλευρά στην άλλη κάνοντας μικρούς κύκλους. Επαναλάβετε με το άλλο πόδι. Αν δυσκολεύεστε να κινήσετε τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών σας, βοηθηθείτε χρησιμοποιώντας τα χέρια σας!

3. Βγάλτε τα παπούτσια σας

Αφιερώστε όσο χρόνο μπορείτε για να περπατάτε ξυπόλητοι. Πηγαίνετε τον σκύλο σας βόλτα στο πάρκο, κάντε δουλειές στο σπίτι ή ασκηθείτε ξυπόλητοι στο γυμναστήριο. Κάντε οτιδήποτε αφήνει τα πόδια σας να ακουμπούν στο έδαφος.

Δοκιμάστε τις παραπάνω μεθόδους και τα πόδια σας θα σας ευγνωμονούν. Θα αποκτήσουν περισσότερη κινητικότητα και σταθερότητα και σε περίπτωση που πάσχετε από επαναλαμβανόμενα διαστρέμματα αστραγάλου σίγουρα θα επωφεληθείτε, αφού οι αστράγαλοί σας προσπαθούν ξεκάθαρα να σας περάσουν κάποιο μήνυμα!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση