,

Σπίτια από άχυρο: Οικονομικά, ανθεκτικά στην φωτιά και με εξαιρετική μόνωση

Θα θυμάστε την ιστορία με τα τρία γουρουνάκια, το ένα από τα οποία γλίτωσε κυριολεκτικά από το στόμα του λύκου όταν το αχυρένιο σπίτι

Θα θυμάστε την ιστορία με τα τρία γουρουνάκια, το ένα από τα οποία γλίτωσε κυριολεκτικά από το στόμα του λύκου όταν το αχυρένιο σπίτι του κατέρρευσε με ένα μόνο φύσημα. Τώρα, στην Αγγλία πωλούνται αχυρένια σπίτια, τα οποία, σύμφωνα με τους κατασκευαστές τους, είναι ασφαλή.

Ο αρχιτέκτονας πίσω από αυτά τα σπίτια είναι ο καθηγητής Pete Walker από το Πανεπιστήμιο του Bath, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το άχυρο ως υλικό για την δημιουργία ενός σπιτιού είναι βιώσιμο, ασφαλέστερο σε σχέση με τα συμβατικά υλικά και είναι ικανό να μειώσει τους λογαριασμούς θέρμανσης. Ο Walker και η ομάδα του συνεργάστηκαν με την εταιρεία ModCell για την δημιουργία των σπιτιών.

Advertisment

Επτά από αυτά τα σπίτια έχουν χτιστεί στα δυτικά του Shirehampton και κοστίζουν όσο θα κόστιζε και ένα ανάλογο σπίτι από τούβλα στην Αγγλία (£220,000 κατά μέσο όρο). Τα σπίτια στην πραγματικότητα είναι «ντυμένα» με κόκκινα τούβλα, όμως το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής τους στηρίζεται σε αχυρένια δεμάτια, τα οποία προσφέρουν τρεις φορές καλύτερη μόνωση από τα συμβατικά σπίτια στην Αγγλία, καθιστώντας δυνατή την πτώση των λογαριασμών θέρμανσης κατά 90%.

Σύμφωνα με τον Walker, για την δημιουργία των σπιτιών θα μπορούσε μάλιστα να χρησιμοποιηθεί το άχυρο που απορρίπτεται κατά την διαδικασία επιλογής σιτηρών για την παρασκευή αλευριού. Ακόμα, το άχυρο απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα, σε αντίθεση με το τσιμέντο και τα τούβλα που το απελευθερώνουν.

Επιπλέον, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, τα αχυρένια πάνελ της εταιρείας ModCell αποδείχτηκαν ανθεκτικά στην φωτιά και μάλιστα για 52 λεπτά, ενώ η προϋπόθεση στην Αγγλία είναι η 30λεπτη ανθεκτικότητα. Ακόμα, όταν τα πάνελ ασβεστώθηκαν έμειναν ανέπαφα για δύο ώρες.

Advertisment

Πηγή: Reuters

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση