Έξυπνοι τρόποι για να θυμάστε πάντα το όνομα κάποιου

Όλοι μας έχουμε βρεθεί σε αυτή την εξαιρετικά αμήχανη θέση, όταν, για παράδειγμα, δεν θυμόμαστε καν το όνομα του ανθρώπου με τον οποίον μιλάμε-

Όλοι μας έχουμε βρεθεί σε αυτή την εξαιρετικά αμήχανη θέση, όταν, για παράδειγμα, δεν θυμόμαστε καν το όνομα του ανθρώπου με τον οποίον μιλάμε- και ας μας συστήθηκε πριν από λίγα λεπτά. Συμβαίνει συχνά και συμβαίνει σε όλους μας και είναι πολύ δύσκολο, την στιγμή ακριβώς που χρειαζόμαστε το όνομα κάποιου, να μην μπορούμε με τίποτα να το ανακαλέσουμε στο μυαλό μας.

Ο Gregory Brown και ο Mitchell Moffit, του ASAP Science, μάλλον κουράστηκαν να έρχονται σε αμηχανία. Οπότε έφτιαξαν μια μικρή λίστα που περιλαμβάνει 7 έξυπνες και αποδοτικές τακτικές, οι οποίες δίχως ιδιαίτερο κόπο θα μας βοηθήσουν να δώσουμε λύση στο πρόβλημα μας.

Advertisment

1. Απλώς δώστε προσοχή

Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως συχνά, ο λόγος που ισχυριζόμαστε πως έχουμε ξεχάσει ένα όνομα δεν έχει να κάνει τόσο με την κακή ποιότητα της μνήμης μας. Συμβαίνει απλώς, επειδή την στιγμή που έπρεπε να δώσουμε προσοχή, εμείς σκεφτόμασταν κάτι άλλο και, ουσιαστικά, δεν ενδιαφερθήκαμε ποτέ να μάθουμε το όνομα. Χρειάζεται απλώς να δώσετε λίγη προσοχή, για λίγες μόνο στιγμές.

2. Επανάληψη, επανάληψη, επανάληψη

Advertisment

Επαναλάβετε το όνομα τους, μία, δύο, τρεις φορές. Είναι βέβαιο πως θα «κολλήσει» στο μυαλό σας, με τον τρόπο αυτό.

3. Δημιουργήστε συνδέσεις

Μόλις γνωρίσατε, για παράδειγμα, κάποιον που λέγεται Κώστας ή Γιώργος ή Ιάκωβος. Κάντε παραλληλισμούς στο μυαλό σας, μεταξύ του ατόμου αυτού και ενός συνονόματου του που επίσης γνωρίζετε. Εστιάστε στις ομοιότητες και τις διαφορές των δύο προσώπων και θα είναι πιο εύκολο για τον εαυτό σας να ανακαλέσει το όνομα, σαν χρειαστεί.

4. Κάντε σχετικές ασκήσεις

Φτιάξτε κάποια λογοπαίγνια, για παράδειγμα, που να κάνουν ομοιοκαταληξία με το επιθυμητό όνομα. Αυτή είναι, εκτός των άλλων, μια δημιουργική διαδικασία, που θα σας επιτρέψει να θυμάστε καλύτερα το όνομα, με έναν πιο ανάλαφρο και παιχνιδιάρικο τρόπο. Αυτόματα, όμως, σας δίνεται η δυνατότητα να ανακαλέσετε το όνομα που επιθυμείτε, στο άκουσμα της άλλης λέξης, ακόμη κι αν δεν είχατε τέτοια πρόθεση.

5. Συλλαβίστε το όνομα

Ζητήστε από το ίδιο το άτομο να σας συλλαβίσει το όνομα του και, καθώς το κάνει και προφέρει αργά το κάθε γράμμα ή τη κάθε συλλαβή, πλάστε στο μυαλό σας μια εικόνα με το όνομα να σχηματίζεται σταδιακά πάνω από το κεφάλι του- σαν το φωτοστέφανο των Αγίων, για παράδειγμα. Μία ακόμη πολύ διασκεδαστική μέθοδος.

6. Βοηθήστε και εσείς τους άλλους

Όταν συστήνεστε σε κάποιον, προσπαθήστε και εσείς οι ίδιοι να δώσετε κάποια παραπάνω στοιχεία, που θα τους επιτρέψουν να μπορούν να θυμούνται το όνομα σας, δίχως να κοπιάζουν υπερβολικά. Για παράδειγμα, συλλαβίστε το εσείς για εκείνον ή κάντε εσείς κάποιον παραλληλισμό, ένα λογοπαίγνιο, κ.ο.κ.

7. Φερθείτε έξυπνα

Εάν δείτε κάποιον, του οποίου το όνομα δεν θυμάστε, μην πανικοβληθείτε. Φερθείτε έξυπνα και εκμεταλλευτείτε τα υπόλοιπα άτομα που βρίσκονται στον χώρο. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να συστήσετε κάποιον άλλον σε εκείνους, ώστε να εκμαιεύσετε με αυτόν τον τρόπο το όνομα που επιθυμείτε.

www.huffingtonpost.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος που είναι υποχρεωμένος να καλύψει τις ανάγκες μου, είμαι εγώ!
Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση