, ,

Άσκηση συγχώρεσης της Louise Hay με τη δύναμη του Καθρέφτη

Απόσπασμα από το βιβλίο της Louise Hay «Έλκεις αυτό που δηλώνεις» – Εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας Η δουλειά με τον καθρέφτη είναι πολλές

Απόσπασμα από το βιβλίο της Louise Hay «Έλκεις αυτό που δηλώνεις» – Εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Η δουλειά με τον καθρέφτη είναι πολλές φορές άβολη και ίσως να θέλεις να την αποφύγεις. Αν στέκεσαι μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου, είναι πολύ εύκολο να το σκάσεις από την πόρτα. Πιστεύω ότι είναι πολύ καλύτερα να κάθεσαι μπροστά στον καθρέφτη. Εγώ χρησιμοποιώ τον ολόσωμο καθρέφτη στο πίσω μέρος της πόρτας στην κρεβατοκάμαρα μου. Κάθομαι μπροστά του μ’ ένα κουτί χαρτομάντηλα δίπλα μου.

Advertisment

Αφιέρωσε χρόνο γι’ αυτή την άσκηση. Κάν’ τη όσο συχνά θέλεις. Το πιθανότερο είναι ότι είναι αρκετοί αυτοί που χρειάζεται να συγχωρήσεις.

Κάθισε μπροστά στον καθρέφτη. Κλείσε τα μάτια και πάρε μερικές βαθιές αναπνοές. Σκέψου όλους εκείνους που σε έχουν πληγώσει. Άφησε τους να περάσουν μέσα από το νου σου. Τώρα άνοιξε τα μάτια και άρχισε να μιλάς σε έναν απ’ αυτούς. Πες κάτι του είδους: “Με πλήγωσες βαθιά. Όμως δε θα μείνω κολλημένος στο παρελθόν. Είμαι πρόθυμος να σε συγχωρήσω”. Πάρε μια βαθιά αναπνοή και πες: “Σε συγχωρώ και σε απελευθερώνω”. Πάρε άλλη μια βαθιά αναπνοή και πες: “Είσαι ελεύθερος, και είμαι κι εγώ ελεύθερος”.

Παρατήρησε τα συναισθήματα σου. Μπορεί να νιώθεις αντίσταση ή να αισθάνεσαι ήρεμος. Αν νιώθεις αντίσταση, πάρε μια βαθιά αναπνοή και πες: “Είμαι πρόθυμος να απελευθερώσω κάθε αντίσταση”.

Advertisment

Ίσως σήμερα να συγχωρήσεις πολλούς ανθρώπους. Ίσως μόνο έναν. Δεν έχει σημασία. Όπως και να κάνεις αυτή την άσκηση, είναι τέλεια για σένα. Η συγχώρηση είναι σαν να ξεφλουδίζεις ένα κρεμμύδι. Αν τα “φλούδια” είναι πολλά, άφησε το για λίγο. Μπορείς να ξαναγυρίσεις όποτε θέλεις και να προχωρήσεις λίγο ακόμα. Αναγνώρισε στον εαυτό σου το γεγονός ότι ήσουν πρόθυμος ακόμα και να ξεκινήσεις αυτή την άσκηση.

Καθώς συνεχίζεις την άσκηση, είτε σήμερα είτε μια άλλη μέρα, βάλε κι άλλους στη λίστα της συγχώρεσης σου. Αυτοί μπορεί να είναι:

• μέλη της οικογένειας σου
• δάσκαλοι
• συμμαθητές
• ερωτικοί σύντροφοι
• φίλοι
• συνάδελφοι
• κυβερνητικοί φορείς ή πρόσωπα εξουσίας
• μέλη ή προσωπικό της εκκλησίας
• γιατροί
• ο Θεός
• άλλες φιγούρες εξουσίας
• ο εαυτός σου

Πάνω απ’ όλα, συγχώρησε τον εαυτό σου. Πάψε να είσαι τόσο σκληρός μαζί του. Δε χρειάζεσαι αυτοτιμωρία. Έκανες πάντα το καλύτερο που μπορούσες.

Κάθισε πάλι μπροστά στον καθρέφτη με τη λίστα σου. Πες σε κάθε άτομο που είναι γραμμένο εκεί: “Σε συγχωρώ για………………………..”.
Πάρε βαθιά αναπνοή. “Σε συγχωρώ και σε απελευθερώνω”.

Πήγαινε παρακάτω στη λίστα σου. Αν αισθάνεσαι ότι δε νιώθεις πια θυμό ή μνησικακία για κάποιον, διάγραψε τον. Αν δεν έχεις απελευθερωθεί ακόμα από το θυμό σου, άφησε τον γραμμένο στη λίστα και δούλεψε μαζί του αργότερα. Καθώς θα συνεχίζεις αυτή την άσκηση, θα νιώσεις να φεύγει τεράστιο βάρος από τους ώμους σου. Ίσως εκπλαγείς από το πόσο πολλά και άχρηστα βάρη κουβαλούσες. Να είσαι τρυφερός με τον εαυτό σου όταν περνάς από αυτήν τη διαδικασία της κάθαρσης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση