,

Καλόγριες της Κ. Αφρικανικής Δημοκρατίας καταπολεμούν τον υποσιτισμό καλλιεργώντας Σπιρουλίνα

Στην κατακερματισμένη από τον πόλεμο πόλη Μπανγκί της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας, αποστολή των καθολικών καλογριών είναι η καταπολέμηση του υποσιτισμού με τον πιο καινοτόμο

Στην κατακερματισμένη από τον πόλεμο πόλη Μπανγκί της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας, αποστολή των καθολικών καλογριών είναι η καταπολέμηση του υποσιτισμού με τον πιο καινοτόμο τρόπο: καλλιεργώντας σπιρουλίνα, πλούσια σε βιταμίνες και πρωτεΐνες στην πίσω αυλή του Κέντρου Υγείας.

Οι καλόγριες του Κέντρου Υγείας St. Joseph έχουν έρθει αντιμέτωπες με τις χειρότερες επιπτώσεις του πολέμου μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών στην πρωτεύουσα του Μπανγκί. Από το 2012, χιλιάδες ζωές έχουν χαθεί και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων των θρησκευτικών ομάδων. Σύμφωνα με την Αδερφή Margherita Floris, η οποία διευθύνει το Κέντρο Υγείας για πάνω από 20 χρόνια, μια από τις πιο λυπηρές επιπτώσεις του πολέμου είναι ο υποσιτισμός.

Advertisment

Διαβάστε αναλυτικά

Σπιρουλίνα: Το φύκι με τις χίλιες φαρμακευτικές ιδιότητες

Ο Sebastian Rich είναι ο γενναίος φωτογράφος που τόλμησε να εισχωρήσει στην εμπόλεμη περιοχή της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας για να καταγράψει τις ανάγκες όπως τις διευθετούν οι καλόγριες του Κέντρου Υγείας St. Joseph. Σε συνομιλία με το φωτογράφο η Αδελφή Margherita δήλωσε ότι ο αριθμός των παιδιών που φτάνουν με οξύ υποσιτισμό στο Μπανγκί «είναι πολύ μεγάλος, τόσο μεγάλος που δεν μπορώ να μετρήσω, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε».

Advertisment

Οι Αδελφές που κατοικούν στο Κέντρο Υγείας βοηθούν γυναίκες και παιδιά πριν και μετά τον τοκετό. Κάνουν ότι καλύτερο μπορούν ώστε να ανακουφίσουν τα παιδιά που πάσχουν από οξύ υποσιτισμό εξαιτίας της έλλειψης προμηθειών, παίρνοντας κυριολεκτικά την κατάσταση στα χέρια τους. Αντί να περιμένουν να φτάσουν προμήθειες από τις Μ.Κ.Ο., οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν φτάνουν ποτέ αφού παρακρατούνται για λόγους ασφαλείας, οι καλόγριες καλλιεργούν φύκια πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνες στην αυλή τους.

Αρχικά οι καλόγριες ενημερώθηκαν για τα οφέλη της σπιρουλίνας και πως θα μπορούσε να συνεισφέρει από έναν Γάλλο φαρμακοποιό που πέρασε από εκεί πριν μερικά χρόνια και τους έμαθε πως να φτιάχνουν τη φόρμουλα καθώς και τις τεχνικές δεξιότητες για να καλλιεργήσουν φύκια στην αυλή του Κέντρου Υγείας. Σύμφωνα με τις αναφορές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των Η.Π.Α. που εστιάζουν στη χρήση αυτού του τύπου φύκια για την καταπολέμηση του υποσιτισμού σε βρέφη και παιδιά, συνιστούν ότι η χρήση σπιρουλίνας σε υποσιτισμένα παιδιά σε συνδυασμό με άλλες τροφές τα βοηθάει να κερδίσουν βάρος.

Γι’αυτό το λόγο, όπως και για πολλούς άλλους, οι Αδελφές δεν έμειναν μόνο στα παρακάλια και στο δανεισμό προμηθειών από τις τοπικές κοινότητες. Οι προσπάθειές τους απέδωσαν και είχαν εκπληκτικά αποτελέσματα. Η Αδελφή Margherita μίλησε συγκινημένη στον Rich και δήλωσε ότι «κανένα από τα μωρά μας δεν πέθανε έκτοτε. Αυτό που κάνουμε είναι τεράστια επιτυχία».

Λόγω του ότι η σπιρουλίνα περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και μεταλλικά στοιχεία όπως σίδηρο, αποτελεί μια σπουδαία πηγή πρωτεϊνών που μπορεί να αξιοποιείται από όλους και ειδικά σε αυτούς με μηδαμινές προμήθειες και θρεπτικές τροφές αφού μπορεί να καλλιεργηθεί σε αγροτικές περιοχές. Πολλές κοινότητες των τριτοκοσμικών χωρών θα μπορούσαν να ευδοκιμούν αν μια τέτοια πηγή ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών μπορούσε να διατεθεί από κοινωφελείς οργανισμούς. Διαβάστε περισσότερα για τη θαυματουργή σπιρουλίνα εδώ

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη περισσότερα παιδιά θα χάσουν τη ζωή τους στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία από υποσιτισμό και άλλες σχετικές ασθένειες παρά από σφαίρες. Οι θάνατοι από υποσιτισμό είναι πιο συχνοί την περίοδο των βροχών αφού οι διάρροιες και η ελονοσία θερίζουν αυτή την εποχή. Δυστυχώς, υπολογίζεται ότι 28.000 παιδιά στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία θα υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό μόνο αυτό το έτος.

Οι Αδελφές του Κέντρου Υγείας St. Joseph βοηθούν στη μείωση αυτών των δραματικών στατιστικών με την ελπίδα ότι και άλλα Κέντρα Υγείας σε τοπικές και αγροτικές περιοχές θα ακολουθήσουν το παράδειγμα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση