, , ,

Ελαιόλαδο και ξηροί καρποί βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου

Νέες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν κάτι που ήταν λίγο-πολύ γνωστό σε όλους. Η κατανάλωση παρθένου ελαιόλαδου και ξηρών καρπών βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου

Νέες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν κάτι που ήταν λίγο-πολύ γνωστό σε όλους. Η κατανάλωση παρθένου ελαιόλαδου και ξηρών καρπών βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου αλλά και τη εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες, που εξέταζαν τα οφέλη, γενικά, της μεσογειακής διατροφής συγκρίνοντάς την με διατροφές χαμηλές σε λιπαρά, τονίζοντας πως η υιοθέτηση αυτής της διατροφής μπορεί να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα για το μυαλό και την καρδιά ακόμα και σε ηλικιωμένους ανθρώπους.

Advertisment

Στην έρευνα πήραν μέρος 448 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 67 ετών κατά μέσο όρο. Οι συμμετέχοντες ήταν καρδιοπαθείς και στη αρχή της έρευνας κρίθηκαν εγκεφαλικά υγιείς. Οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες. Η πρώτη, έπρεπε να εντάξει στη καθημερινή διατροφή της 1 λίτρο παρθένο ελαιόλαδο, η δεύτερη 30 γραμμάρια ξηρούς καρπούς, ενώ η τρίτη ομάδα ακολούθησε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.

Στο τέλος της τετραετούς έρευνας οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν σε τεστ μνήμης και γνωστικής εξασθένισης. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν, ότι στον πληθυσμό μεγαλύτερης ηλικίας, η μεσογειακή διατροφή με συμπλήρωμα από ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς μπορεί να εξουδετερώσει την εξασθένιση των γνωστικών λειτουργιών που σχετίζονται με την ηλικία» ανέφερε ο by Dr Emilio Ros από το ινστιτούτο Institut d’Investigacions Biomediques August Pi Sunyer στη Βαρκελώνη.

«Η έλλειψη αποτελεσματικών θεραπειών για τη γνωστική εξασθένιση και την άνοια, καταδεικνύει την ανάγκη για προληπτικές στρατηγικές, που θα καθυστερούν την εμφάνιση ή/και ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων αυτών των καταστροφικών καταστάσεων».

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση