,

Ο Πάπας Φραγκίσκος τάσσεται ανοιχτά κατά των γενετικά τροποποιημένων

Ο Πάπας Φραγκίσκος τάχθηκε εναντίον των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και των φυτοφαρμάκων και έκανε έκκληση για χρηματοδότηση ανεξάρτητης και διεπιστημονικής έρευνας για τις επιπτώσεις

Ο Πάπας Φραγκίσκος τάχθηκε εναντίον των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και των φυτοφαρμάκων και έκανε έκκληση για χρηματοδότηση ανεξάρτητης και διεπιστημονικής έρευνας για τις επιπτώσεις τους στην υγεία.

Σχετικά με το θέμα των ΓΤΟ ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρει: “Είναι δύσκολο να κρίνουμε συνολικά την ανάπτυξη των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (φυτικών ή ζωικών) για ιατρικούς σκοπούς ή στη γεωργία, δεδομένου ότι μπορεί να διαφέρουν κατά πολύ και να απαιτούν διαφορετικές εκτιμήσεις.”

Advertisment

Και συνεχίζει: “Αν και δεν έχουμε οριστικά στοιχεία για τη ζημιά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στον άνθρωπο τα γενετικά τροποποιημένα σιτηρά, και σε μερικές περιοχές η χρήση τους έχει δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη που έχει βοηθήσει να λυθούν ορισμένα προβλήματα, υπάρχουν σημαντικά μεινονεκτήματα που δεν θα πρέπει να ελαχιστοποιούνται. Σε πολλές περιοχές, μετά την εισαγωγή αυτών των καλλιεργειών, υπήρξε μια συγκέντρωση της παραγωγικής διαδικασίας στα χέρια των λίγων, που οφείλεται στη σταδιακή εξαφάνιση των μικρών παραγωγών, οι οποίοι, ως συνέπεια της απώλειας της καλλιεργήσιμης γης, έχουν αναγκαστεί να υποχωρήσουν από την άμεση παραγωγή.

Η εξάπλωση αυτών των (ΓΤ) καλλιεργειών καταστρέφει τη βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων, μειώνει την ποικιλομορφία της παραγωγής και επηρεάζει το παρόν και το μέλλον των περιφερειακών οικονομιών. Σε πολλές χώρες υπάρχει μια τάση για ανάπτυξη των ολιγοπωλίων στην παραγωγή σπόρων και σε άλλα προϊόντα που είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια. Η εξάρτηση αυτή βαθαίνει αν αναλογιστούμε την παραγωγή στείρων σπόρων, η οποία αναγκάζει τους αγρότες να αγοράζουν σπόρους από τους παραγωγούς. ”

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειάζεται να έχουμε διαρκώς στραμμένη την προσοχή μας σε αυτό το ζήτημα και να εξετάσουμε όλες τις ηθικές πτυχές που εμπλέκονται. Για το σκοπό αυτό, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί μια επιστημονική και κοινωνική συζήτηση που θα είναι σε θέση να εξετάσει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, ώστε να ειπωθούν αλήθειες και τα πράγματα με το όνομά τους”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πάπας Φραγκίσκος.

Advertisment

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο του Πάπα Φραγκίσκου στα ιταλικά

Επιμέλεια: enallaktikos.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3
Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)
Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Το Φως στο Σκοτάδι της Ψυχής
Ιπποκράτης: Ο πρώτος ολιστικός ιατρός και επίτιμος πατέρας της ιατρικής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση