Το φιλί και τα οφέλη του για την υγεία

Του Δρ. Mercola Το φιλί είναι ένα μοναδικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό το οποίο θεωρείται ότι εφευρέθηκε ως τρόπος μετάδοσης μικροβίων από τον έναν στον άλλον

Του Δρ. Mercola

Το φιλί είναι ένα μοναδικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό το οποίο θεωρείται ότι εφευρέθηκε ως τρόπος μετάδοσης μικροβίων από τον έναν στον άλλον με απώτερο στόχο τη δημιουργία ανοσίας. Καθόλου ρομαντικό έτσι δεν είναι; Παρόλο που φαίνεται εύλογο το φιλί να έχει μια υποβόσκουσα βιολογική λειτουργία, δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι παίζει σημαντικό ρόλο στο δέσιμο ή στη συνολική υγεία.

Advertisment

Τα 8 οφέλη του φιλιού για την υγεία

Δεν είναι μόνο η αίσθηση του φιλιού ωραία, αλλά είναι καλό για εσάς. Ανακουφίζει από το άγχος και απελευθερώνει επινεφρίνη στο αίμα σας διευκολύνοντας έτσι τη διοχέτευση, η οποία δύναται να μειώσει την LDL χοληστερόλη. Το φιλί αποτελεί έναν καινοτόμο τρόπο να εκκρίνονται συγκεκριμένες ορμόνες όπως η τεστοστερόνη:

«Οι βλεννώδεις μεμβράνες του στόματος είναι διαπερατές από ορμόνες όπως η τεστοστερόνη. Με την κίνηση του στόματος κατά το φιλί, οι άντρες μεταβιβάζουν τεστοστερόνη στις γυναίκες η οποία απορροφάται μέσω των βλεννωδών μεμβρανών…αυξάνοντας έτσι την ερωτική διέγερση καθώς και τις πιθανότητες να εμπλακεί μια γυναίκα σε ερωτική συνεύρεση.  Η Andréa Demirjian, συγγραφέας του βιβλίου ‘Kissing: Everything You Ever Wanted to Know about One of Life’s Sweetest Pleasures’, υποστηρίζει ότι «ένα φιλί τη μέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα» και προσφάτως στο CNN αναφέρει τους λόγους:

1. Μειώνει την πίεση του αίματος

Advertisment

Το φιλί βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση του αίματος.

2. Ανακουφίζει από κράμπες και πονοκεφάλους

Η διαστολή των αιμοφόρων αγγείων που προαναφέρθηκε συμβάλει και στην ανακούφιση από πόνους και ειδικότερα από πονοκεφάλους ή κράμπες περιόδου.

3. Καταπολεμά τη φθορά των δοντιών

Κατά τη διάρκεια του φιλιού, αυξάνεται η παραγωγή σάλιου το οποίο απομακρύνει την πλάκα που προκαλεί φθορές. Ωστόσο, οι φθορές που προέρχονται από βακτήρια επίσης μεταδίδονται με το φιλί, ειδικά από άτομα που δεν προσέχουν τη στοματική τους υγιεινή. Έχει αποδειχθεί άλλωστε ότι τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν ακόμα και από τη μητέρα που φιλάει το μωρό της.

4. Απελευθερώνει τις ορμόνες της χαράς

Το φιλί παροτρύνει τον εγκέφαλο να απελευθερώνει ένα ελιξίριο ευτυχίας γεμάτο χημικά όπως η σεροτονίνη, ντοπαμίνη και οξυτοκίνη, το οποίο δεν είναι μόνο σημαντικό για την ευτυχία σας, αλλά συμβάλει και στην ενδυνάμωση των σχέσεών σας. Όπως αναφέρει ο οργανισμός MSN: «Η οξυτοκίνη είναι η ορμόνη της αγάπης, συνεπώς, όσο πιο αυξημένα τα επίπεδα οξυτοκίνης, τόσο μεγαλύτερη η ικανότητα να βιώσετε την αγάπη», εξηγεί ο ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας του βιβλίου «The Biology of Love» και διευθυντής του κέντρου Primal στη Santa Monica, California, Δρ. Arthur Janov. Όπως δηλώνει ο Δρ. Janov, «έχουμε παρατηρήσει ότι όσοι δε μπορούν να δεσμευτούν σε μια σχέση έχουν χαμηλά επίπεδα οξυτοκίνης».

Κατά ένα περίεργο τρόπο, το φιλί ενεργοποιεί τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την επιβράβευση και την εξάρτηση. Σύμφωνα με τους ερευνητές που ανέδειξαν αυτό το συμπέρασμα: «το φιλί δύναται να τονώσει εκείνα τα συστήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την σεξουαλική ορμή, τη ρομαντική αγάπη και το συναισθηματικό δεσμό, ώστε οι άνθρωποι να κινητοποιούνται και να αναζητούν μια ποικιλία πιθανών συντρόφων, στην πορεία να επικεντρώνονται σε έναν για να ζευγαρώσουν και τελικά να είναι ικανοί να υπομένουν έναν σύντροφο για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να αναθρέψουν ένα παιδί μαζί σαν ομάδα».

5. Καίει θερμίδες

Δε θα αντικαταστήσει την καθημερινή σας άσκηση….αλλά ένα δραστήριο φιλί μπορεί να κάψει 8-16 θερμίδες. Διόλου ευκατανόφρητος αριθμός για ένα φιλί.

6. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση σας

Μια μελέτη έδειξε πως οι άντρες που λαμβάνουν ένα παθιασμένο φιλί πριν φύγουν για δουλειά, κερδίζουν περισσότερα χρήματα. Αυτό υποδηλώνει ότι το φιλί (και πιθανόν η ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή) κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους και ενισχύει την αυτοπεποίθηση τους όπως και την παραγωγικότητα στην εργασία.

7. Τονώνει τους μυς του προσώπου

Ένα δραστήριο φιλί γυμνάζει το λαιμό και τη γνάθο αφού γυμνάζονται οι μυς του προσώπου.

8. Ελέγχει τη συμβατότητα των συντρόφων

Το φιλί αποτελεί μια τόσο ισχυρή μονάδα μέτρησης της αρχικής έλξης προς ένα άτομο που η πλειοψηφία των αντρών και γυναικών σχετικής μελέτης δήλωσε ότι και μόνο το πρώτο φιλί μπορεί να τους απωθήσει. Ειδικά οι γυναίκες θεωρούν σημαντικό το φιλί αφού είναι ένα «μέσο αξιολόγησης του συντρόφου» και δείκτης «εκκίνησης, διατήρησης και επιτήρησης της μακροπρόθεσμης σχέσης με ένα σύντροφο».

Το φιλί ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ ανακουφίζει και από το άγχος

Ο μέσος όρος των ανθρώπων ξοδεύει παραπάνω από 20.000 λεπτά της ζωής τους στο φιλί για ένα πολύ καλό λόγο: διότι το φιλί ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τις αλλεργικές αντιδράσεις ανθρώπων με δερματικές ή ρινικές αλλεργίες.

Άλλη έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι που θέτουν ως βασική τους προτεραιότητα το φιλί για έξι βδομάδες, έχουν μειωμένα επίπεδα άγχους. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ανέφεραν αυξημένο το αίσθημα ικανοποίησης στη σχέση τους και βελτίωση της χοληστερίνης. Ενδεχομένως να υπάρχει και μια αρχέγονη ρίζα στην εξέλιξη του φιλιού. Δεδομένου ότι υπάρχουν φυλές που δεν περιλαμβάνουν το φιλί στις τελετουργίες ζευγαρώματος, είναι πιο πιθανό το το πρώτο φιλί να δόθηκε από μητέρα στο παιδί της παρά μεταξύ ζευγαριού.

Οι ψυχολόγοι εικάζουν ότι το τάισμα μέσω του φιλιού (η ανταλλαγή μασημένου φαγητού από στόμα σε στόμα) αποτελούσε τον τρόπο με τον οποίο τα μωρά λάμβαναν τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονταν για να μεγαλώσουν σωστά και υγιεινά, είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά το θηλασμό. Αυτός ο τρόπος πυροδοτεί τη διαδικασία χώνεψης και διευκολύνει την απορρόφηση βιταμινών όπως της Β-12 ενώ προάγει και το συναισθηματικό δέσιμο.

Το επόμενο βήμα του φιλιού: Η σεξουαλική επαφή είναι επίσης υγιεινή

Το φιλί είναι ο προοιωνός της σεξουαλικής επαφής, της οποίας τα οφέλη είναι εξίσου σημαντικά. Άντρες και γυναίκες αξιοποιούν το φιλί κατά τη σεξουαλική επαφή από μια διαφορετική σκοπιά, με τους άντρες να φιλάνε περισσότερο πριν τη σεξουαλική επαφή ενώ οι γυναίκες μετά. Όπως αναφέρεται και στο περιοδικό Psychology Today: «Οι γυναίκες αξιοποιούν την ένταση και τη συχνότητα του φιλιού για να αξιολογήσουν την καταλληλότητα του άντρα για βραχυπρόθεσμες σχέσεις καθώς και ως κριτή μετάβασης σε μακροχρόνια σχέση. Αντιθέτως, οι άντρες το αξιοποιούν κατά βάση σε βραχύχρονες σχέσεις για να αυξήσουν τις πιθανότητες να έρθουν σε σεξουαλική επαφή.

Πρόσφατα παρουσίασα ένα άρθρο με τα 11 οφέλη της σεξουαλικής επαφής στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις λεπτομέρειες. Για τους αρχάριους, σας παραθέτω τα πέντε βασικά:

1. Βελτιωμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Άνθρωποι με συχνές σεξουαλικές επαφές (2-3 φορές τη βδομάδα) έχουν σημαντικά αυξημένα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α (IgA).14 Το IgA αποτελεί τη πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού αφού καταπολεμά τους μικροοργανισμούς στο σημείο που εισβάλλουν, μειώνοντας ή ακόμα και εξαλείφοντας την ανάγκη ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι εξηγείται ο λόγος για τον οποίο όσοι έχουν συχνές σεξουαλικές επαφές δεν αρρωσταίνουν τόσο εύκολα.

2. Υγιής καρδιά

Σύμφωνα με μια μελέτη, οι άντρες που κάνουν έρωτα τακτικά (τουλάχιστον 2 φορές τη βδομάδα) έχουν 45% λιγότερες πιθανότητες να πασχίσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις από όσους κάνουν έρωτα μια φορά το μήνα ή και λιγότερο. Η σεξουαλική δραστηριότητα όχι μόνο παρέχει τα ίδια οφέλη με τις ασκήσεις για την καρδιά, αλλά διατηρεί ισορροπημένα τα επίπεδα της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό για την υγεία.

3. Χαμηλή πίεση του αίματος

Η σεξουαλική δραστηριότητα, και κυρίως η διείσδυση, συνδέεται με μειωμένα επίπεδα άγχους και χαμηλή πίεση αίματος.

4. Αποτελεί είδος γυμναστικής

Η σεξουαλική επαφή αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς, καίει θερμίδες και τονώνει τους μυς, ακριβώς όπως η γυμναστική. Μελέτες αποκάλυψαν ότι κατά τη σεξουαλική επαφή οι άντρες καίνε 4 θερμίδες το λεπτό και οι γυναίκες 3, καθιστώντας την «απαραίτητη» μορφή άσκησης. Επιπλέον, βοηθά στη διατήρηση της ευελιξίας και της ισορροπίας.

5. Ανακούφιση από πόνους

Η σεξουαλική δραστηριότητα απαλύνει από πόνους που οφείλονται σε μειωμένη έκκριση ορμονών καθώς συμβάλει και την μείωση ή εξάλειψη από πόνους μέσης και ποδιών, πόνους περιόδου, αρθρίτιδες και πονοκεφάλους. Μια από τις μελέτες έδειξε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα συμβάλει στη μερική ή ολική ανακούφιση από πονοκέφαλο σε ασθενείς με ημικρανίες και αθροιστική κεφαλαλγία.

Είτε σεξουαλική επαφή, είτε φιλί είτε ακόμα και αγκαλιές, αποτελούν μορφές εκδήλωσης στοργής που έχουν αρχέγονες βιολογικές ρίζες οι οποίες επιδρούν στο σώμα μας με ωφέλιμο τρόπο ακόμα και στη μοντέρνα εποχή που ζούμε. Γι’αυτό αρπάξτε το σύντροφό σας, δώστε του ένα φιλί και αγκαλιάστε το γεγονός ότι το φιλί μπορεί να σας παρέχει μια μακροβιότερη, πιο υγιή και όπως θα ισχυρίζονταν πολλοί, πιο χαρούμενη ζωή.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου
Mικρά τραύματα: Πώς οι μικρές πληγές καθορίζουν τη ζωή σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση