,

Η χρήση κινητών τηλεφώνων προκαλεί βλάβες στο DNA

Πρωτότυπο Κείμενο: Mobile phones: DNA damage discovered (wddty) – Μετάφραση: Γιάννης Δ. Μαρούδας Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνουν τα νέα στοιχεία ερευνών που δείχνουν ότι οι βλάβες

Πρωτότυπο Κείμενο: Mobile phones: DNA damage discovered (wddty) – Μετάφραση: Γιάννης Δ. Μαρούδας

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνουν τα νέα στοιχεία ερευνών που δείχνουν ότι οι βλάβες του DNAστα κύτταρα δημιουργούνται από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων, ακόμα και με όχι συχνή χρήση.

Advertisment

Ακόμα και επίσημοι κυβερνητικοί σύμβουλοι, αναγκάζονται να αναγνωρίσουν το ενδεχόμενο πρόκλησης βλαβών στην υγεία από τη χρήση αυτών των ασύρματων τεχνολογιών. Αυτή η στάση υιοθετείται κυρίως από τον μεγάλο όγκο αναφορών και διεθνών μελετών που καταλήγουν σε δυσμενή συμπεράσματα για την υγεία, αλλά και επειδή έχει αρχίσει να διαφαίνεται ότι υπάρχει ένας μηχανισμός, υπεύθυνος για τις βλάβες αυτές.

25 χρόνια πριν, τα κινητά είχαν το μέγεθος ενός τούβλου και κόστιζαν το βάρος τους σε χρυσό. Σήμερα διαθέτουν κινητό πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτή η ραγδαία αύξηση χρήσης των κινητών καλείται, επίσης, ως “το μεγαλύτερο βιολογικό πείραμα όλων των εποχών” (από τον Σουηδό νευροχειρουργό DrLeifSalford). Η τεχνολογία αυτή διατέθηκε στην αγορά χωρίς να έχει γίνει κανένας έλεγχος στις επιπτώσεις υγείας – μια απίστευτα περίεργη παράλειψη σε μια εποχή που ισχύουν σοβαρές νομοθεσίες για την προστασία της υγείας.

Η μόνη προφανής εξήγηση για αυτή την παράλειψη είναι ότι, οι ειδικοί θεώρησαν αρχικά πως τα κινητά και οι κεραίες βάσης κινητής τηλεφωνίας, θα εξέπεμπαν με πολύ χαμηλή ισχύ, ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Οι ειδικοί πίστευαν πως η μόνη ανησυχία θα μπορούσε να προέλθει μόνο από την αύξηση της θερμοκρασίας στο σώμα. Για να το πούμε απλοϊκά, αν το κινητό δεν σε “ψήνει”, δεν αποτελεί κίνδυνο.

Advertisment

Αποκρυπτογραφώντας την έρευνα

Η επίσημη στάση ακόμα και σήμερα, ότι δεν κυοφορούνται βλάβες στην υγεία, χάνει τη στήριξή της από τα αποτελέσματα νέων ερευνών. Ένας από τους πρώτους επιστήμονες που αμφισβήτησαν αυτή τη συμβατική στάση ήταν ο καθηγητής εμβιομηχανικής DrHenryLai, από το Πανεπιστήμιο της Washingtonστο Seattle. Ο DrLaiαπέδειξε ότι όταν εκτίθενται κύτταρα εγκεφάλου ποντικών σε παρόμοια ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως αυτή που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα, εμφανίζεται σπάσιμο της αλυσίδας του DNAστα κύτταρα. Η έρευνα του DrLaiοδηγεί, επίσης, στο συμπέρασμα ότι προκαλείται βλάβη και στους μηχανισμούς επούλωσης βλαβών του DNA (Int. JRadiantBiol, 1966; 69:513-21).

Παρόμοια έρευνα στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έγινε στον Τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής από τον Καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας και Ραδιοβιολογίας, κ. Λ.Χ. Μαργαρίτη. Η Ελληνική έρευνα έγινε μάλιστα με απευθείας χρήση κινητών τηλεφώνων και παρουσίασε τα ίδια αποτελέσματα, με ολιγόλεπτη χρήση κινητού σε μύγες και ποντίκια. Επίσης, η Ελληνική έρευνα κατέδειξε σημαντική μείωση στην αναπαραγωγική δυνατότητα των εντόμων (Electromagn Biol Med, 2007; 26: 33–44). Αποδείχτηκε, επίσης, ο εκφυλισμός μεγάλου αριθμού ωαρίων μετά τη βλάβη σχάσης του DNA, με έκθεση στην ακτινοβολία κινητού για λίγα λεπτά κάθε μέρα, μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα (Mutat Res, 2007; 626: 69–78).

Τα ίδια ερευνητικά ευρήματα επιβεβαιώθηκαν και από άλλες εργαστηριακές έρευνες, που έγιναν πάνω σε απομονωμένα ανθρώπινα κύτταρα εγκεφάλου, από την ομάδα του ProfessorFranzAdlkoferστο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, όπου ανέφερε αποδείξεις για μη-θερμικές επιδράσεις που κατέδειξαν σχάση του DNAαπό την ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων (MutatRes, 2005; 583: 178–83).

Υπάρχουν, επίσης, και άλλα σημαντικά ευρήματα βιολογικών βλαβών από ερευνητές στο Τμ. Επιστημών Υγείας στο ColumbiaUniversity, στη Νέα Υόρκη. Αυτοί οι ερευνητές εξέθεσαν μύγες φρούτων (Drosophila melanogaster) στην ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου και βρήκαν αύξηση στην παραγωγή πρωτεϊνών – μια σαφής ένδειξη κυτταρικού στρες – που δεν εμφανίζει όμως άμεσα φαινόμενα θερμικής επίδρασης (αύξησης της θερμοκρασίας). Η βλάβη αυτή, όμως, συνέβη μέσα σε μερικά λεπτά (J Cell Biochem, 2003; 89: 48–55).

Το Ινστιτούτο ECOLOGστο Ανόβερο της Γερμανίας έκανε μια μεγάλης κλίμακας ανασκόπηση των ερευνών περί βιολογικών επιπτώσεων. Η ανασκόπηση αυτή παρότι χρηματοδοτήθηκε από δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (τη Γερμανική T-Mobil και τη Deutsche Telekom) επιβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο διαταραχή στην αναπαραγωγή DNA, προκαλούμενη από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων. Η διαταραχή αυτή θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την καρκινογόνο επίδραση των συσκευών αυτών, ακόμα και όταν λειτουργούν σε χαμηλή ισχύ λειτουργίας.

“Η εμφανής διαταραχή στην επικοινωνία των κυττάρων, αποτελεί προαπαιτούμενο για τον ανεμπόδιστο πολλαπλασιασμό που είναι χαρακτηριστικός της ανάπτυξης καρκίνου, εμφανίζεται [με χρήση κινητού] με μόλις μερικά watt ανά μέτρο”, κατέληγε η αναφορά (Hennies K et al. Mobile Telecommunications and Health. Hanover, Germany: ECOLOG-Institut für sozial-ökologische Forschung und Bildung GmbH, 2000).

Είναι εξίσου ανησυχητικό, ότι αυτές οι επιδράσεις μπορεί να συμβαίνουν μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Μια άλλη διάσταση: Το σώμα διαθέτει μηχανισμούς αυτο-προστασίας που αποτρέπουν την είσοδο τοξινών στον εγκέφαλο. Υπάρχουν όμως, πια, ταχέωςαυξανόμενα τεκμήρια ότι, οι εκπεμπόμενες συχνότητες των κινητών τηλεφώνων μπορούν, επίσης, να καταστρέψουν το φυσικό φράγμα εισόδου τοξινών στον εγκέφαλο. Υπάρχουν πολλές μελέτες που αναφέρουν την κατάσταση αυτή.

Οι επιστήμονες τείνουν στην άποψη ότι η ένταση της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από όλες τις ασύρματες και ενσύρματες συσκευές γύρω μας πρέπει να μειωθεί δραματικά, όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε κατά το δυνατόν, να μην προκαλούνται βλάβες στον οργανισμό μας από αυτές. Μέχρι τότε, ίσως είναι μια πάρα πολύ καλή ιδέα, να προφυλαχτούμε από αυτές με χρήση πιστοποιημένων προϊόντων προστασίας από την ακτινοβολία, όπως με τις EMRSHIELDθωρακισμένες πλάτες κινητών και το SUPERBOXΘωρακισμένο κουτί για Wi-Fi Router.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό HOLISTIC LIFE

LOGO-ETRA-PUBLISHING-copyΟ εκδοτικός οίκος ETRA PUBLISHING είναι ένας από τους πιο αξιόλογους εκδοτικούς οίκους στον χώρο της ολιστικής ιατρικής και ολιστικής ζωής. Διαθέτει πληθώρα σπάνιων τίτλων και κάθε βιβλίο είναι μοναδική πηγή γνώσης για κάθε ενδιαφερόμενο και μελετητή της εναλλακτικής και ολιστικής υγείας.

 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Υψηλή χοληστερόλη: Καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά
Αφρικανική σκόνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας | Επιστήμονες εξηγούν
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση