, ,

Τα μυρμήγκια χρησιμοποιούν υπεροξείδιο του υδρογόνου για να θεραπευτούν

Από τον άνθρωπο μέχρι τα έντομα, η χρήση φυσικών ουσιών για τη θεραπεία των λοιμώξεων είναι τόσο παλιά όσο και ο ίδιος ο χρόνος. Ένα

Από τον άνθρωπο μέχρι τα έντομα, η χρήση φυσικών ουσιών για τη θεραπεία των λοιμώξεων είναι τόσο παλιά όσο και ο ίδιος ο χρόνος. Ένα εντυπωσιακό άρθρο που δημοσιεύτηκε online στην ιστοσελίδα TechTimes με τίτλο «Τα μυρμήγκια αντιμετωπίζουν τις μυκητιασικές λοιμώξεις με φυσικά φάρμακα» δείχνει πόσο καθολική είναι η χρήση φυσικών ουσιών για τη διατήρηση της υγείας στο ζωικό βασίλειο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα μυρμήγκια που έχουν μολυνθεί με έναν θανατηφόρο μύκητα τρώνε ένα φυσικό – αν και προοξειδωτικό – μόριο γνωστό ως υπεροξείδιο του υδρογόνου όταν τους χορηγείται σε συνδυασμό με μέλι προκειμένου να θεραπεύσουν τον εαυτό τους.

Επιστήμονες που μελετούσαν ένα είδος μυρμηγκιού που ονομάζεται Formica fusca άφησαν τα έντομα να επιλέξουν ανάμεσα σε σκέτο μέλι και ένα διάλυμα μελιού εμπλουτισμένου με τοξικό υπεροξείδιο του υδρογόνου. Ανακάλυψαν ότι τα μυρμήγκια που έπασχαν από μυκητιασική λοίμωξη συνήθως επέλεγαν το διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου, ενώ τα υγιή μυρμήγκια είχαν περισσότερες πιθανότητες να το αποφύγουν. Αυτή η αλλαγή της προτίμησης υποδηλώνει ότι τα μυρμήγκια αναγνωρίζουν ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου βοηθά στην αντιμετώπιση της μυκητίασης και ότι αξίζει να ρισκάρουν τις βλαβερές επιπτώσεις του όταν αρρωσταίνουν.

Advertisment

Επιπλέον, τα μολυσμένα μυρμήγκια που κατανάλωσαν το μέλι με το υπεροξείδιο του υδρογόνου είχαν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας (45%) σε σύγκριση με τα μυρμήγκια που κατανάλωσαν σκέτο μέλι (65%). Από την άλλη πλευρά, τα υγιή μυρμήγκια που κατανάλωσαν σκέτο υπεροξείδιο του υδρογόνου εμφάνισαν ποσοστό θνησιμότητας 20%, αποκαλύπτοντας ότι εκτός του πλαισίου της λοίμωξης όπου το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ευεργετικό, μια περιττή θεραπεία μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα μυρμήγκια ήταν σε θέση να καθορίσουν μόνα τους τη σωστή δοσολογία

Όταν τους δόθηκε ένα διάλυμα με χαμηλή συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου, τα μολυσμένα μυρμήγκια επέλεξαν να φάνε ίσες ποσότητες από την τοξική και την καθαρή τροφή. Όταν τους δόθηκε ένα ισχυρότερο διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου, τα μολυσμένα μυρμήγκια άλλαξαν την ισορροπία τρώγοντας μόνο το μισό τοξικό διάλυμα σε σύγκριση με το καθαρό διάλυμα. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το μέλι περιέχει ούτως ή άλλως υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο είναι γνωστό ότι συμβάλλει στις αντιμικροβιακές του ιδιότητες.

Advertisment

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου αποτελεί φυσική θεραπεία;

Η ανακάλυψη ότι τα μυρμήγκια είναι σε θέση να χρησιμοποιούν το υπεροξείδιο του υδρογόνου ως «φυσικό φάρμακο» προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού είναι μία από τις πιο συνηθισμένες θεραπείες που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή για τοπικές λοιμώξεις. Όπως είναι γνωστό, το υπεροξείδιο του υδρογόνου (ή αλλιώς οξυζενέ) πωλείται από τα φαρμακεία σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου δεν είναι απλώς ένα φυσικό αντισηπτικό. Πιστεύεται ότι θεραπεύει και εσωτερικά. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο μέσω της άμεσης κατάποσης (σημείωση: χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο) όσο και με τη δημιουργία ενός φυσικού μεταβολικού υποπροϊόντος στη θεραπεία με υψηλές δόσεις βιταμίνης C. Πράγματι, το υπεροξείδιο του υδρογόνου που παράγεται μέσω της θεραπείας με βιταμίνη C ή χορηγείται απευθείας έχει μελετηθεί ως μια πιθανή εναλλακτική λύση για ασθένειες τόσο σοβαρές όσο ο καρκίνος. [1], [2], [3], [4]

Οι υποστηρικτές της χρήσης του υπεροξειδίου του υδρογόνου εσωτερικά πιστεύουν ότι είναι ασφαλές επειδή το σώμα μας το παράγει φυσικά στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι γνωστά ως φαγοκύτταρα και καταπολεμούν τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Ωστόσο, μια σημαντική διαφορά είναι το γεγονός ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι σε θέση να παράγουν και να χρησιμοποιούν πολύ μικρές και συγκεκριμένες ποσότητες στον χρόνο και το μέρος που χρειάζεται, πράγμα που μειώνει τις παράπλευρες απώλειες.

Η από του στόματος λήψη υπεροξειδίου του υδρογόνου δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη θα υπάρξει το απαιτούμενο αποτέλεσμα που θα εξασφαλίσει ότι η υψηλή δραστικότητα των μορίων αυτών δεν θα βλάψει μη στοχευόμενους ιστούς. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα υποστηρικτών αυτής της προσέγγισης που δικαιώνονται λίγο περισσότερο με τη διαπίστωση ότι ακόμη και τα άρρωστα μυρμήγκια το καταναλώνουν έχοντας σημαντικά οφέλη.

Στο παρελθόν η Εναλλακτική Δράση είχε δημοσιεύσει απόσπασμα από το βιβλίο «Η Θεραπεία του Ενός Λεπτού – Το μυστικό που Θεραπεύει σχεδόν κάθε ασθένεια» όπου η συγγραφέας ισχυρίζεται ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί να θεραπεύσει πολλές σοβαρές παθήσεις. Μπορείτε να βρείτε το κείμενο εδώ

Σε άλλο παλιότερο άρθρο μας με τίτλο Εναλλακτικές Απαγορευμένες Θεραπείες που Θάφτηκαν από τις Φαρμακοβιομηχανίες δημοσιεύονται επίσης παλιότερα στοιχεία για τα θεραπευτικά οφέλη του υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Διαβάστε επίσης: Γιατί αξίζει να έχετε οξυζενέ στο σπίτι σας και 21 τρόποι χρήσης του

Σίγουρα όμως χρειάζονται αρκετές έρευνες και μελέτες για να βεβαιωθούμε εάν η εσωτερική του χρήση είναι ασφαλής ή όχι. Ανεξαρτήτως από αυτές τις διαμάχες, το θέμα είναι ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου αποτελεί ένα φυσικό μέσο για την καταπολέμηση της λοίμωξης και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ακόμα και τα μυρμήγκια είναι σε θέση να αναγνωρίζουν την αξία του και να το χρησιμοποιούν με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο που μοιάζει πολύ με αυτοθεραπεία.

Δεν θα μπορούσε κάποιος να κατηγορήσει τα μυρμήγκια γι’ αυτή την πρακτική όταν το αποτέλεσμά της είναι η μειωμένη θνησιμότητα. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα γίνουν περισσότερες έρευνες για τις χιλιάδες φυσικές θεραπείες που υπάρχουν και που είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις συμβατικές ενώ είναι επίσης σχεδόν πάντα πιο ασφαλείς και πιο προσιτές.

[1]. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16157892

[2]. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12500663

[3]. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19951073

[4]. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12054510

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Υψηλή χοληστερόλη: Καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά
Αφρικανική σκόνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας | Επιστήμονες εξηγούν
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση