Τι χρειάζεται να γνωρίζετε για να είστε ανεξάρτητοι;

Τι γνώριζαν οι γιαγιάδες μας και κατάφεραν να επιβιώσουν σε καιρό πολέμου ή απόλυτης φτώχειας; Τι θα πρέπει να είμαστε ικανοί να κάνουμε μόνοι

Τι γνώριζαν οι γιαγιάδες μας και κατάφεραν να επιβιώσουν σε καιρό πολέμου ή απόλυτης φτώχειας; Τι θα πρέπει να είμαστε ικανοί να κάνουμε μόνοι μας; Πως “έτρεχαν” τα σπίτια τους οι παλιές νοικοκυρές, τότε που δεν υπήρχαν μισθοί, ασφάλιση και συντάξεις και που μόνο η καλή διαχείριση των πόρων έφερνε την ευημερία; Το να γινόμαστε όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητοι είναι ένα σημαντικό εγχείρημα που θα μας κάνει να νιώθουμε πιο ελεύθεροι. Εάν προσθέσουμε και το ότι γλιτώνουμε πολλά χρήματα, τότε αξίζει εις διπλούν να μάθουμε ή μάλλον να θυμηθούμε πως είναι η ανεξάρτητη ζωή.

Εντοπίσαμε ένα ενδιαφέρον κείμενο το οποίο έχει αρχική πηγή τον ανενεργό πλέον ιστότοπο: fugazigr.wordpress.com. Σε αυτό το κείμενο λοιπόν, ο αρθρογράφος προτείνει μια σειρά από γνώσεις και πράγματα που θα έπρεπε να αποκτήσουμε ώστε να αντεπεξέλθουμε σε ένα ενδεχόμενο οικονομικό κραχ και χάος.  Αν και αυτή η πιθανότητα δεν φαίνεται να είναι κοντά μας επί του παρόντος, ωστόσο η λίστα με αυτά που προτείνει είναι πολύ ενδιαφέρουσα και ενδεχομένως να αξίζει να μάθουμε κάποια από αυτά, αν όχι όλα. Εξάλλου, ο σοφός λαός λέει «Μάθε τέχνη κι άστηνε κι αν πεινάσεις πιάστηνε».

Advertisment

Σύμφωνα πάντα με τον αρθρογράφο, για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε ένα οικονομικό κραχ ή μια παρόμοια κρίση θα πρέπει να μπορούμε:

– Να φτιάχνουμε προζύμι και ψωμί.

– Να αναγνωρίζουμε και να μαζεύουμε χόρτα.

Advertisment

– Να ανοίγουμε φύλλο. Σκέτες αλευρόπιτες, χορτόπιτες με κάθε είδους χόρτο που μπορεί να φαγωθεί, μακαρονόπιτες και πίτες με ό,τι να΄ναι, θα χορτάσουν πολλά στόματα.

– Να φτιάχνουμε τραχανά και χυλοπίτες. Σε τέτοιες ποσότητες που να μας βγάζουν ένα έτος. Ο τραχανάς και το σπασμένο σιτάρι μπορούν να αντικαταστήσουν το ρύζι μια χαρά, οι χυλοπίτες τα μακαρόνια.

– Να μαγειρεύουμε με ελάχιστα υλικά και να ανακυκλώνουμε τα περισσεύματα.

– Να ξέρουμε πως να κονσερβοποιούμε κάθε τροφή, να παστώνουμε και να “καπνίζουμε” κρέατα και ψάρια.

Τα παραπάνω, αν συνδυαστούν με ένα μικρό λαχανόκηπο, θα σώσουν την οικογένειά μας από την πείνα.

– Να χρησιμοποιούμε σωστά μια απλή (όχι ενεργειακή που προϋποθέτει ηλεκτρισμό) σόμπα.

– Να ανάβουμε σωστά και να μαγειρεύουμε σε φούρνο με ξύλα.

– Να φτιάχνουμε αλισίβα και τα δικά μας σαπούνια και απορρυπαντικά.

– Να φτιάχνουμε κεριά. Θα μας φωτίσουν τα βράδια και θα χρησιμοποιηθούν σαν προσανάμματα.

– Να ξέρουμε πώς πλένουμε στο χέρι τα ρούχα μας.

– Να είμαστε ικανοί να ράβουμε μόνοι τα ρούχα μας. Κρατήστε έτοιμα πατρόν που βρίσκετε σε περιοδικά από τώρα, για ρούχα που ράβονται απλά, σας ταιριάζουν και φοριούνται όλες τις εποχές. Ένα αμάνικο απλό φόρεμα θα φορεθεί το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα με μια μακρυμάνικη μπλούζα από μέσα.

– Να ξέρουμε να πλέκουμε ζεστά ρούχα.

– Να καθαρίζουμε πουλερικά και κυνήγι.

– Να γνωρίζουμε τα βασικά θεραπευτικά βότανα, πότε και πως συλλέγονται και πως χρησιμοποιούνται για κάθε πάθηση. Καλύτερα, να τα καλλιεργούμε μόνοι μας, ακόμα και σε γλάστρες.

– Να γνωρίζουμε τον κύκλο της βιοδυναμικής καλλιέργειας λαχανικών, από το στάδιο του σπορείου μέχρι τη συγκομιδή και την αποθήκευση νέων σπόρων.

Και συνεχίζει το κείμενο…

Καλό είναι  να προμηθευτούμε συσκευές που δεν απαιτούν ηλεκτρισμό για να λειτουργήσουν καθώς και τις πρώτες ύλες για την παρασκευή των παραπάνω. Σίδερα κάρβουνου, λάμπες λαδιού, εργαλεία χειρός, κερί σε ικανοποιητικές για φωτισμό και φάρμακα, φυτίλια, μπλέντερ χειρός, πλάστες, γουδιά, σκάφες, κόσκινα για αλεύρι και τραχανά καθώς και βασικό εξοπλισμό για κυνήγι και ψάρεμα και ένα πολύ μεγάλο δοχείο για συλλογή βρόχινου νερού.

Μια παλιά ραπτομηχανή ή ένα καλό σετ ραπτικής, μαλλί, φερμουάρ, κουμπιά και προμήθειες υφασμάτων. Με λίγα ευρώ, θα μπορείτε να ράψετε για την οικογένειά σας και για το σπίτι σας ότι θα χρειαστείτε τα επόμενα χρόνια. 

Στην αποθήκη μας, θα πρέπει να έχουμε καυστική ποτάσα ή σόδα, μαγειρική σόδα με το κιλό για άπειρες χρήσεις, βόρακα, αιθέρια έλαια, αλεύρι (ή ακόμα καλύτερα ένα χειροκίνητο μύλο και σιτάρι σε σακιά που λήγει μετά από είκοσι χρόνια), μέλι, ζάχαρη, αλάτι, λάδι, βάζα και καπάκια για κονσέρβες. Και σπόρους για όσους έχουν ένα κομμάτι γης. Κι αν δεν έχετε, μπορείτε να φυτέψετε σχεδόν τα πάντα σε γλάστρες, στο μπαλκόνι ή την ταράτσα. Όρεξη να υπάρχει.

Τα είδη υγιεινής μιας χρήσης των βρεφών και των γυναικών μπορούν να αντικατασταθούν από τώρα με υφασμάτινα που πλένονται και ξαναχρησιμοποιούνται. Στέγη, θέρμανση, τροφή, ρουχισμός και φάρμακα είναι όλα όσα χρειαζόμαστε.

Και καταλήγει ο συγγραφέας…

Άλλωστε, πολλά από τα παραπάνω θα μας ωφελήσουν σε καιρούς που το χρήμα δε θα έχει αξία, η ανταλλαγή και η προσφορά όμως γνώσεων, σπόρων, φαρμάκων και ρούχων θα έχουν αξία ανεκτίμητη.

——

Εντάξει, δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε και να τρέξουμε στα μαγαζιά να κάνουμε προμήθειες. Αλλά η φιλοσοφία του κειμένου θεωρούμε ότι είναι σωστή προς την κατεύθυνση της ανεξαρτητοποίησής μας όσο το δυνατόν περισσότερο από το σύστημα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος που είναι υποχρεωμένος να καλύψει τις ανάγκες μου, είμαι εγώ!
Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση