, ,

Το εκχύλισμα μπρόκολου βελτιώνει τον αυτισμό

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD) θεωρείται μια κατάσταση για την οποία δεν υπάρχει κάποια συμβατική θεραπεία. Σύμφωνα με τα Κέντρα για τον

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD) θεωρείται μια κατάσταση για την οποία δεν υπάρχει κάποια συμβατική θεραπεία. Σύμφωνα με τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) «Δεν υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να θεραπεύσουν τον αυτισμό (ASD) ή τα βασικά συμπτώματά του» [1]. Με ποσοστό επιπολασμού στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι 1 στα 68 παιδιά έχει αυτισμό [2], ενώ ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός οικογενειών αναζητά μια ασφαλή, οικονομικά προσιτή και αποτελεσματική θεραπεία.

Ευτυχώς, και παρά τις αδυναμίες των φαρμάκων, υπάρχουν φυσικές μέθοδοι που έχουν μελετηθεί και υπόσχονται πολλά. Για παράδειγμα, υπάρχει κατάλογος ερευνών από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιατρικής για πάνω από 30 φυσικές ουσίες που μπορεί να παίζουν ρόλο στη βελτίωση αυτής της κατάστασης. Μπορείτε να δείτε τις περιλήψεις των μελετών στη βάση δεδομένων «Autism Spectrum Disease research».

Advertisment

Το εκχύλισμα μπρόκολου καταφέρνει το αδύνατο: βελτιώνει τον αυτισμό

Από όλες τις φυσικές ουσίες που έχουν εξεταστεί για πιθανά αποτελέσματα όσον αφορά τη θεραπεία του αυτισμού, η σουλφοραφάνη, ένα μόριο που βρίσκεται σε σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, είναι ίσως η πιο πολλά υποσχόμενη.

Σε μια πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2014 στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ με τίτλο «Η σουλφοραφάνη ως θεραπεία της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD)» διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα μπρόκολου βελτίωσε σημαντικά τη συμπεριφορά των αγοριών και των αντρών με αυτισμό. Οι ερευνητές επισήμαναν ότι, προς το παρόν, καμία συμβατική θεραπεία δεν είναι διαθέσιμη.

Advertisment

Η σουλφοραφάνη επιλέχθηκε εν μέρει επειδή οι επιδράσεις της είναι ιδανικές για όσους έχουν αυτισμό: «Η διατροφική σουλφοραφάνη, με αναγνωρισμένα χαμηλή τοξικότητα, επιλέχτηκε για την ικανότητά της να αντιστρέφει διαταραχές που έχουν συσχετιστεί με τον αυτισμό, όπως το οξειδωτικό στρες και η μειωμένη αντιοξειδωτική ικανότητα, η μειωμένη σύνθεση γλουταθειόνης, η μειωμένη μιτοχονδριακή λειτουργία και η οξειδωτική φωσφορυλίωση, η αυξημένη υπεροξείδωση λιπιδίων και η νευρολοίμωξη».

Μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο τυχαιοποιημένη πιλοτική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 44 άνδρες ηλικίας 13-27 ετών έδειξε ότι μετά από 18 εβδομάδες θεραπείας με εκχύλισμα μπρόκολου πλούσιο σε σουλφοραφάνη, το 46% παρουσίασε σημαντικές βελτιώσεις στην κοινωνική αλληλεπίδραση και το 42% είχε σημαντικές βελτιώσεις στη λεκτική επικοινωνία. Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες εμφάνισαν μείωση της ιδιόρρυθμης συμπεριφοράς συμπεριλαμβανομένης της ευερεθιστότητας, της υπερκινητικότητας και των επαναλαμβανόμενων κινήσεων. Είναι αξιοσημείωτο ότι όταν διακόπηκε η θεραπεία, οι περισσότερες από τις παραπάνω συμπεριφορές επέστρεψαν στα επίπεδα προθεραπείας.

Η δοσολογία προσδιορίστηκε ανάλογα με το σωματικό βάρος:

• 45 κιλά ή λιγότερο: 1 κάψουλα που περιείχε 50 μmol (232 mg) εκχύλισμα μπρόκολου πλούσιο σε σουλφοραφάνη καθημερινά

• 45-90 κιλά: 100 μmol (2 κάψουλες των 232 mg έκαστη) με εκχύλισμα μπρόκολου πλούσιο σε σουλφοραφάνη καθημερινά

• πάνω από 90 κιλά: 150 μmol (3 κάψουλες των 232 mg έκαστη) με εκχύλισμα μπρόκολου πλούσιο σε σουλφοραφάνη καθημερινά

Σουλφοραφάνη: μια φυτική πανάκεια που έχει αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό

Πολλοί μπορεί να εκπλαγούν διαβάζοντας ότι μια τόσο απλή και φυσική ουσία όπως το εκχύλισμα μπρόκολου θα μπορούσε να έχει τόσο σημαντική θεραπευτική αξία σε μια κατάσταση η οποία θεωρείται ανθεκτική στη συμβατική θεραπεία.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι η σουλφοραφάνη δεν είναι κάποια καινούρια ουσία στην ιατρική ερευνητική κοινότητα. Συμβαίνει να είναι μία από τις φυσικές ουσίες για την οποία έχουν γίνει εκτεταμένες μελέτες και μάλιστα με πολλές υποσχέσεις αποτελεσματικότητας. Θα βρείτε πάνω από 1200 δημοσιευμένες σχετικές μελέτες στην ιστοσελίδα pubmed.gov καθώς κι ένα αρχείο που περιέχει πάνω από 200 αναφορές στη βάση δεδομένων του Greenmedinfo και το οποίο δείχνει την αποτελεσματικότητά της σε 150 διαφορετικές παθήσεις.

Να έχετε υπόψη ότι η συγκέντρωση σουλφοραφάνης είναι εκατοντάδες φορές υψηλότερη στον βλαστό μπρόκολου σε σύγκριση με το ώριμο μπρόκολο. Υπάρχει πλέον ένα ευρύ φάσμα παραγωγών που παράγουν εκχύλισμα βλαστού μπρόκολου καθιστώντας έτσι πιο βολική την απόκτηση και διαχείριση της θεραπευτικής δοσολογίας.

Πηγές:

www.greenmedinfo.com

[1] https://www.cdc.gov/ncbddd/autism/treatment.html

[2] https://www.cdc.gov/ncbddd/autism/data.html

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση