, ,

10 τροφές και 2 χυμοί που μειώνουν την οξείδωση της χοληστερίνης

Η επιστήμη έχει προοδεύσει πολύ τα τελευταία 50 χρόνια και μία από αυτές τις εξελίξεις είναι η καλύτερη κατανόηση των αιτιών των καρδιαγγειακών παθήσεων

Η επιστήμη έχει προοδεύσει πολύ τα τελευταία 50 χρόνια και μία από αυτές τις εξελίξεις είναι η καλύτερη κατανόηση των αιτιών των καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς και ένα μεγάλο βήμα για την πρόληψη των καρδιακών προσβολών.

Μέχρι πρόσφατα θεωρούσαν ότι η υψηλή χοληστερίνη ήταν ο λόγος που οι άνθρωποι υπέφεραν από καρδιαγγειακές νόσους, αλλά στη συνέχεια ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα χοληστερίνης δεν έχουν καμία σχέση με την υγεία της καρδιάς. Για να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι η χοληστερίνη. Η χοληστερίνη είναι μία ουσία που παράγει το σώμα και την αποθηκεύει στο εσωτερικό των ιστών και στο πλάσμα του αίματος. Αυτή η κηρώδης ουσία δεν μπορεί να διαλυθεί και θεωρείται λιπίδιο καλυμμένο με μια πρωτεΐνη που ονομάζεται λιποπρωτεΐνη με σκοπό να το προστατεύει ενώ ταξιδεύει μέσω του αίματος.

Advertisment

Διαβάστε: Τέλος Εποχής για τη Χοληστερίνη

Το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν 2 τύποι πρωτεϊνών κάλυψης: η HDL ή υψηλής πυκνότητας πρωτεΐνη και η LDL, μια πρωτεΐνη με χαμηλότερη πυκνότητα. Το πρόβλημα δεν είναι τα επίπεδα της χοληστερίνης, αλλά η φλεγμονή που προκύπτει από την οξείδωση του αίματος. Στην πραγματικότητα, αυτή η φλεγμονή προκαλεί τη συσσώρευση της πλάκας και τη σκλήρυνση των αρτηριών, γεγονός που οδηγεί σε καρδιαγγειακή νόσο καθώς και σε εγκεφαλικά επεισόδια και άλλα προβλήματα υγείας.

Τα προβλήματα δημιουργούνται από τις ελεύθερες ρίζες που οξειδώνουν την LDL πρωτεΐνη δημιουργώντας την κακή χοληστερίνη. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες όμως προκαλούνται από τις δικές μας συνήθειες και πρέπει να τις αλλάξουμε αν θέλουμε να αποφύγουμε την οξείδωση.
Το κάπνισμα είναι μία από τις αιτίες, όπως επίσης το άγχος, ο ανεπαρκής ύπνος, η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα φυτοφάρμακα,τα αντιβιοτικά, οι ορμόνες που βρίσκονται στα ζώα που εκτρέφονται για κατανάλωση, τα φάρμακα κ.α.

Advertisment

Τις ελεύθερες ρίζες δεν μπορείτε να τις αποφύγετε, αλλά πρέπει να τις ελαχιστοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο και αν ζείτε σε αστική περιοχή αυτό είναι πολύ δύσκολο. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές τροφές που μπορούν να σύμμαχοι στη μείωση της οξείδωσης της χοληστερίνης.

Τροφές που εμποδίζουν τη οξείδωση της χοληστερίνης

Οι επιλογές τροφίμων που κάνετε είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την οξείδωση και να εμποδίσετε την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας. Θα πρέπει να ακολουθήσετε μια σωστή διατροφή χωρίς επεξεργασμένες τροφές.

Τα τηγανητά τρόφιμα είναι άλλο ένα πρόβλημα όσον αφορά την οξείδωση, διότι τα τρανς λιπαρά που περιέχουν επιταχύνουν τη διαδικασία. Θυμηθείτε, ο στόχος σας είναι να αποφύγετε οτιδήποτε αυξάνει σημαντικά την LDL και προκαλεί οξείδωση στο αίμα. Όσο για τις τροφές που πρέπει να τρώτε για να αποφύγετε τα παραπάνω, είναι λίγο πολύ οι ίδιες που θα καταναλώνατε αν θέλατε να μείνετε υγιείς όσο το δυνατόν περισσότερο, να χάσετε βάρος ή να εμποδίσετε άλλες ασθένειες.

Ωστόσο, 10 τροφές που βοηθούν στην πρόληψη της οξείδωσης συγκεκριμένα περιλαμβάνουν: σταφίδες, μανιτάρια, φακές, φύκια, φιστίκια, κρεμμύδια, μελιτζάνες, σουσάμι, βατόμουρα και αβοκάντο. Όσο για τους χυμούς που μπορούν να την αποτρέψουν δοκιμάστε ένα μείγμα από καρότα, μήλα, σέλινο και λάχανο Κάλε. Επίσης, ο χυμός από αγγούρι με λεμόνι και γκρέιπφρουτ είναι καλές επιλογές, αν είναι φυσικός.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση