,

Θέλετε να χωρίσετε; Εφαρμόστε τα παρακάτω 3 βήματα πριν κάνετε οτιδήποτε

Άρθρο της θεραπεύτριας ζευγαριών και συγγραφέως Linda Carroll Είστε απογοητευμένοι από τη σχέση σας για κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ ο μεγάλος ενθουσιασμός και η

Άρθρο της θεραπεύτριας ζευγαριών και συγγραφέως Linda Carroll

Είστε απογοητευμένοι από τη σχέση σας για κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ ο μεγάλος ενθουσιασμός και η χαρά έχουν φύγει. Νιώθετε αγχωμένοι κι ο πόνος είναι βαθύς. Η φθορά έχει κάνει την εμφάνισή της και νιώθετε ότι τα πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ. Έχετε φτάσει σε σημείο να λέτε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Advertisment

Μπορεί λοιπόν να αναρωτιέστε αν πρέπει να χωρίσετε κι αν αυτό είναι το τέλος μιας αγάπης που κάποτε φαινόταν ιδανική. Η συμβουλή μου; Μην πάρετε αυτή την απόφαση, τουλάχιστον όχι ακόμα. Η ειρωνεία είναι ότι οι στιγμές που νιώθετε έντονη αβεβαιότητα και πόνο ή δυστυχία δεν είναι κατάλληλες για να πάρετε μια σημαντική απόφαση.

Αντί να αντιδράτε στον πόνο, εφαρμόστε τα παρακάτω 3 βασικά βήματα που προέρχονται από μια θεραπεύτρια ζευγαριών με πολύχρονη πείρα:

1. Ηρεμήστε και μην αφήνετε τις σπασμωδικές αντιδράσεις σας να έχουν τον έλεγχο

Advertisment

Όταν αισθάνεστε μια έντονη επιθυμία να αντιδράσετε τη στιγμή που πονάτε, είναι σημαντικό να καθίσετε και να ξεκουραστείτε για λίγο. Αν ηρεμήσετε και ακολουθήσετε αργούς ρυθμούς, οι ανάγκες και οι επιθυμίες σας θα έχουν χρόνο να καταλαγιάσουν μέσα σας και θα μπορέσετε να τις αναγνωρίσετε και να τις κατανοήσετε ευκολότερα. Για παράδειγμα, μερικές φορές νομίζουμε ότι θέλουμε να χωρίσουμε από έναν άνθρωπο όταν αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι να ξεφύγουμε από μια κολλημένη σχέση.

Αν καταφέρουμε να παρηγορήσουμε τον εαυτό μας για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να ανακτήσουμε την ηρεμία μας με τους δικούς μας όρους, θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να περισώσουμε από τα συντρίμμια όσων χτίσαμε μαζί με τον/την σύντροφό μας.

Μερικές φορές γνωρίζουμε ότι πάνω απ’ όλα θέλουμε να απελευθερωθούμε από το συναίσθημα του να είμαστε κολλημένοι. Και από αυτό το σημείο βέβαια είναι εύκολο να αποδώσουμε τη δυστυχία μας στη σχέση μας, αν και το πρόβλημα ίσως οφείλεται σε εμάς τους ίδιους. Όταν διαθέσουμε χρόνο για να αποκτήσουμε διαύγεια και να απομακρύνουμε τα ασταθή συναισθήματά μας θα καταλάβουμε τι πραγματικά μας κάνει δυστυχισμένους.

2. Ενημερωθείτε

Μην ζητήσετε συμβουλές (και σίγουρα μην τις ακολουθήσετε) από τους φίλους και την οικογένειά σας. Συχνά, οι άνθρωποι που σας αγαπούν βλέπουν μόνο τη δική σας πλευρά, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε καλά, αλλά δεν θα σας διαφωτίσει για το πού βρίσκεστε τώρα στη ζωή σας και για το τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια.

Βρείτε ένα άτομο που εμπιστεύεστε πχ έναν θεραπευτή ή προπονητή ζωής, έναν ιερέα ή φωτισμένο δάσκαλο και μιλήστε του για το δίλημμα και την απόφαση που προσπαθείτε να πάρετε. Αν ο/η σύντροφός σας είναι πρόθυμος/η να πάτε μαζί σε μια συμβουλευτική συνεδρία, θα πρέπει να βρείτε κάποιον που να εμπιστεύεστε και οι δύο. Μερικές φορές οι σχέσεις που φαίνονται τελειωμένες μπορεί να μετατραπούν σε κάτι υπέροχο, αρκεί να υπάρξει υποστήριξη και κατανόηση από την σωστή πηγή.

Ιδιαίτερα αν είστε παντρεμένοι ή αν με τον/τη σύντροφό σας έχετε σοβαρό δεσμό, προσπαθήστε να βρείτε έναν οικονομικό σύμβουλο, έναν σύμβουλο ζευγαριών ή κάποιο άλλο έμπιστο άτομο που να μπορεί να σας ενημερώσει για τις νομικές και οικονομικές επιπτώσεις των επιλογών σας: χωρισμός, διαζύγιο ή ακόμη και μια σαββατική άδεια από τον γάμο σας.

Μερικές φορές μαθαίνουμε περισσότερα από ένα καταρτισμένο άτομο το οποίο δεν μας δίνει συμβουλές, αλλά αντανακλά τα λόγια μας. Αυτά που ακούμε ίσως μας εκπλήσσουν σαν να ακούγαμε τις λέξεις για πρώτη φορά. Ίσως αισθανθούμε ότι ο πιο ευάλωτος εαυτός μας βγαίνει στην επιφάνεια όπου έμενε κρυμμένος πίσω από αμυντικές συμπεριφορές. Τότε όμως θα αρχίσουμε να βλέπουμε ποιοι πραγματικά είμαστε, πού βρισκόμαστε και τι πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια.

3. Μην προσπαθείτε να αποφύγετε τα δυσάρεστα συναισθήματα

Αν αποφασίσετε να διακόψετε τη σχέση σας, λάβετε υπόψη ότι θα πρέπει να παλέψετε με δυσάρεστα συναισθήματα. Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τον χωρισμό θαρραλέα, δηλαδή κατά πρόσωπο και φυσικά δεν θα νιώθετε άνετα. Μην στείλετε μήνυμα στο κινητό ή μέιλ (ή ακόμη χειρότερα μην χρησιμοποιήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!) προκειμένου να ανακοινώσετε την απόφασή σας στον/στην σύντροφό σας.

Ακόμα κι αν μια συζήτηση είναι δύσκολη και δυσάρεστη, θα αισθανθείτε ένα κύμα αυτοσεβασμού τη στιγμή που αυτό που ήρθατε να πείτε τελειώσει, διότι βρήκατε το θάρρος να μιλήσετε κατ’ ιδίαν. Όταν μιλάτε, αναγνωρίζετε ότι έχετε κάνει αποτίμηση της σχέσης σας ακόμη και όταν λέτε ότι δεν προχωρά πλέον. Αφιερώστε χρόνο για να γίνετε απολύτως σαφείς. Μην δίνετε στον/στην σύντροφό σας ψεύτικες ελπίδες με φράσεις όπως, «Προς το παρόν αισθάνομαι έτσι» ή «Ίσως με τον καιρό τα πράγματα αλλάξουν».

Στη συνέχεια, πάρτε όσο χρόνο θέλετε για να κλάψετε, αλλά μην κοιτάξετε πίσω. Μην βασανίζετε ο ένας τον άλλον με παρατεταμένους αποχαιρετισμούς και ψεύτικες ελπίδες. Μην πάρετε τηλέφωνο, μην στείλετε μήνυμα και μην επικοινωνείτε μεταξύ σας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και φυσικά μην περάσετε από το σπίτι του/της πρώην σας για να ελέγξετε αν είναι με κάποιον άλλο. Αυτού του είδους η συμπεριφορά τροφοδοτεί την άσχημη κατάσταση και καταλήγει σε περισσότερα αρνητικά συναισθήματα. Αν ο/η πρώην σας είναι με κάποιον άλλο, θα νιώσετε άσχημα. Αν είναι μόνος/η, θα νιώσετε ένοχοι.

Αφήστε το παρελθόν πίσω σας και αρχίστε να ξαναφτιάχνετε τη ζωή σας με καινούριους ανθρώπους, μέρη και πράγματα. Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να νιώσετε σαν «ξανά όπως παλιά» ως εργένης. Οι επιλογές σας πρέπει να κάνουν τον χωρισμό σας πιο εύκολο για εσάς, όχι πιο δύσκολο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση