, ,

Φυτική θεραπεία για το γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τα μάτια και εμφανίζεται όταν τα κανάλια αποστράγγισης στο μάτι αποφράσσονται εμποδίζοντας το υγρό να απομακρύνεται σωστά.

Το γλαύκωμα είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τα μάτια και εμφανίζεται όταν τα κανάλια αποστράγγισης στο μάτι αποφράσσονται εμποδίζοντας το υγρό να απομακρύνεται σωστά. Ως αποτέλεσμα, η πίεση στον οφθαλμό αυξάνεται, γεγονός που προκαλεί βλάβη στο οπτικό νεύρο. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης ή ακόμη και σε τύφλωση.

Αν έχετε γλαύκωμα, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να μειωθεί η πίεση στα μάτια σας ή ίσως χρειαστεί να υποβληθείτε σε θεραπεία με λέιζερ. Ορισμένα βότανα μπορούν να ενισχύσουν την υγεία των ματιών, αλλά δεν πρέπει ποτέ να αντικαταστήσετε με αυτά τη συμβατική θεραπεία για το γλαύκωμα. Πριν από τη χρήση φυτικών φαρμάκων, συζητήστε με τον γιατρό σας.

Advertisment

Παραδείγματα

Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ σημειώνει «Πολλά βότανα μπορούν να βοηθήσουν την όραση και την υγεία των ματιών, όπως το τζίνγκο μπιλόμπα και μύρτιλλο. Τα φύλλα του δέντρου Τζίνγκο έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών του οφθαλμού συμπεριλαμβανομένης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που οφείλεται στην ηλικία και του γλαυκώματος, ενώ τα φρούτα και τα φύλλα του φυτού μύρτιλλο μερικές φορές χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της όρασης.»

Χρήση

Advertisment

Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ συνιστά τη λήψη 80 mg εκχυλίσματος μύρτιλλου 3 φορές την ημέρα για να ενισχύσετε την όραση σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να προτιμήσετε τη λήψη 40 mg – 80 mg εκχυλίσματος 3 φορές την ημέρα. Οι δόσεις αυτές προορίζονται μόνο ως κατευθυντήριες γραμμές. Συζητήστε με τον γιατρό σας για τη σωστή δόση και το θεραπευτικό σχήμα που είναι κατάλληλο για σας.

Αποτελεσματικότητα

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Medline Plus, το εκχύλισμα των φύλλων τζίνγκο μπιλόμπα μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των βλαβών της όρασης σε άτομα με μια μορφή γλαυκώματος που είναι γνωστή ως γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο τεύχος «Οφθαλμολογικές Κλινικές της Βόρειας Αμερικής» τον Δεκέμβριο του 2005 σημειώνεται επίσης ότι το τζίνγκο μπιλόμπα διαθέτει διάφορα οφέλη που συνδυαστικά θα μπορούσαν να αποδειχτούν σημαντικά στη θεραπεία του γλαυκώματος. Αντιθέτως, υπάρχουν λίγα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση του μύρτιλλου ως θεραπεία των οφθαλμικών διαταραχών.

Παρενέργειες

Το μύρτιλλο και τα φυτικά εκχυλίσματα είναι μάλλον ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους, όπως σημειώνει η Medline Plus. Ωστόσο, τα φύλλα του μύρτιλλου πιθανόν δεν είναι ασφαλές όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες ή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το εκχύλισμα των φύλλων του είναι επίσης ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως κεφαλαλγία, δυσκοιλιότητα και αλλεργικές αντιδράσεις του δέρματος.

Αντενδείξεις

Μην χρησιμοποιείτε τζίνγκο μπιλόμπα αν λαμβάνετε αντιπηκτικά, διότι ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορραγίας ή μωλώπων. Επίσης, αποφύγετε αυτό το βότανο αν πάσχετε από αιμορραγική διαταραχή, διαβήτη ή αν πρόκειται να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση. Μπορεί επίσης να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις σε ευαίσθητα άτομα, γι’ αυτό αποφύγετέ το αν είχατε ποτέ κρίση.

Το μύρτιλλο μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται παράλληλα με φάρμακα για τον διαβήτη. Η ιστοσελίδα Medline Plus σημειώνει ότι το μύρτιλλο μπορεί επίσης να μειώσει την πήξη του αίματος. Μην λάβετε αυτό το φυτό αν παίρνετε αντιπηκτικά. Συζητήστε με τον γιατρό σας αν πάσχετε από οποιεσδήποτε ιατρικές παθήσεις ή παίρνετε φάρμακα με συνταγή γιατρού πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα παραπάνω βότανα.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16314222

www.nhs.uk/conditions/glaucoma

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση