, , ,

Η αγάπη εξαλείφει την επίκριση

Απόσπασμα από το βιβλίο της Ιουλίας Πιτσούλη «Μυστική Οδύσσεια» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα Το εγώ φοβάται την αγάπη και την κενότητα, την

Απόσπασμα από το βιβλίο της Ιουλίας Πιτσούλη «Μυστική Οδύσσεια» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα

Το εγώ φοβάται την αγάπη και την κενότητα, την απουσία οποιασδήποτε κριτικής και ερμηνείας, γι’ αυτό και πάντα η προσοχή του είναι εστιασμένη στην επίκριση. Το πιο ύπουλο επιχείρημα του είναι ότι η ενασχόληση με την ατέλεια και το ελάττωμα του άλλου μπορεί να μας αποκαλύψει ποιος είναι πραγματικά και έτσι να μας προστατεύσει από την κακόβουλη επίθεση του.

Advertisment

Εξίσου ύπουλα επιχειρεί να μας πείσει πως μόνο αν επισημαίνουμε τις δικές μας αδυναμίες, μπορούμε να τις διορθώσουμε. Μας σπρώχνει σε μια συνεχή αυτοεπίκριση με απώτερο στόχο την εξέλιξη μας! Έτσι ο άνθρωπος ταυτίζεται με το εγώ του, γι’ αυτό και έχει αντίληψη της ατέλειας και των αδυναμιών του. Όμως, εκείνος που προσπαθεί να διορθώσει τις ατέλειες του και να εξυγιάνει το εγώ του σίγουρα δεν είναι καλός βοσκός και δεν επιτηρεί σωστά το κοπάδι του, τις σκέψεις του. Εφόσον οι αδυναμίες αφορούν το εγώ, η ενασχόληση μαζί τους είναι ενασχόληση με το εγώ που μας παρουσιάζει πάντα κάτι νέο, ώστε συνεχώς να ψάχνουμε και να μη βρίσκουμε.

Εκείνοι που αποπειρώνται να ελέγξουν τις σκέψεις τους με άλλες σκέψεις αποτυγχάνουν. Στην πραγματικότητα σταματάμε να ελέγχουμε τις σκέψεις μας όχι όταν στη θέση της αρνητικής σκέψης βάλουμε μια θετική, αλλά όταν μεταβούμε στην περιοχή της μη σκέψης. Στην κατάσταση του παρατηρητή. Ο παρατηρητής δεν κριτικάρει, δεν προσδοκεί, δεν επιθυμεί, δεν φοβάται, δεν μπλέκεται στα παιχνίδια του χωροχρόνου. Απλώς παρατηρεί.

Είναι γι’ αυτό σε κατάσταση πλήρους αποδοχής και αυτή είναι βασική ιδιότητα της αγάπης. Όταν ο νους εξασκηθεί να βρίσκεται στην κατάσταση του παρατηρητή, τότε ανοίγεται μια ακόμα δυνατότητα και μεταβαίνει στην κατάσταση του υπερ-παρατηρητή, ο οποίος παρατηρεί τον παρατηρητή που παρατηρεί. Σε αυτό το πεδίο δεν υπάρχει ενασχόληση ούτε με την αδυναμία ούτε με την ατέλεια. Ο υπέρ -παρατηρητής δεν έχει προτιμήσεις ή απέχθειες. Απλώς παρατηρεί το υπάρχον. Γι’ αυτό και δεν φοβάται, επειδή δεν διακρίνει αντίθετα, ούτε διαφορετικά. Και όποιος δεν φοβάται είναι σε επαφή με το αιώνιο και το άπειρο, τότε αγαπά.

Advertisment

Ιουλία ΠιτσούληΗ Ιουλία Πιτσούλη είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και σύμβουλος ψυχικής υγείας, συνθετικής προσέγγισης. Είναι συνιδρύτρια του Κτήματος Νοόσφαιρα. Το Κτήμα Νοόσφαιρα φιλοξενεί σεμινάρια αυτογνωσίας και ψυχολογίας, ομάδες γιόγκα, τάι-τσι, εναλλακτικές διακοπές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις με επίκεντρο την πνευματική ανάπτυξη, τη διεύρυνση της συνειδητότητας και την ευεξία νου και σώματος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος που είναι υποχρεωμένος να καλύψει τις ανάγκες μου, είμαι εγώ!
Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση