, , ,

5 τρόποι για να καταπολεμήσετε την καούρα χωρίς φάρμακα

Άρθρο του δρος Jack Wolfson Γνωρίζετε ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της καούρας στην πραγματικότητα αυξάνουν τα γαστρεντερικά προβλήματα; Ευτυχώς

Άρθρο του δρος Jack Wolfson

Γνωρίζετε ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της καούρας στην πραγματικότητα αυξάνουν τα γαστρεντερικά προβλήματα; Ευτυχώς όμως, υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να καταπολεμήσετε τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Advertisment

Μήπως υποφέρετε από καούρες; Αν ναι, είστε κι εσείς ένας από τα εκατομμύρια ανθρώπων που νιώθουν μια δυσφορία στο στήθος η οποία εμφανίζεται μετά από κάποιο γεύμα. Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύετε ακούγοντας όσα λέγονται στην τηλεόραση, αυτό δεν είναι κάτι φυσιολογικό. Είναι συνηθισμένο, αλλά όχι φυσιολογικό. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει αιτία και υπάρχει και θεραπεία.

Η κακή διατροφή είναι ο βασικός παράγοντας πρόκλησης καούρας. Δυστυχώς, αυτό ξεκινά από την παιδική ηλικία, ακόμα και τη νηπιακή. Παρατηρούμε έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό μωρών με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα οποία χορηγούνται φαρμακευτικά προϊόντα. Το πρόβλημα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ένα βρέφος που δεν ανέχεται ή παρουσιάζει αντίδραση στις τοξίνες του μητρικού γάλακτος. Έχω δει μωρό με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση επειδή η μαμά του ακολουθούσε αυστηρή Παλαιολιθική δίαιτα. Είναι θέμα κοινής λογικής.

Ως καρδιολόγος έχω διαγνώσει 1000 ασθενείς με καούρα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπως είναι ο ιατρικός όρος. Είναι μια πολύ συνηθισμένη αιτία πόνου στο στήθος. Αν ο πόνος δεν προέρχεται από την καρδιά, είναι συνήθως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή μυοσκελετικός. Και τα 2 αυτά προβλήματα είναι πολύ πιο διαδεδομένα από τον καρδιακό πόνο. Τα καλά νέα είναι ότι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί εύκολα να προληφθεί με την καλή διατροφή και φυσικά συμπληρώματα. Παρακάτω θα περιγράψω μερικές φυσικές θεραπείες.

Advertisment

Δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν αναζητά την αιτία της πιστεύοντας ότι τα φάρμακα είναι η μόνη επιλογή. Βλέπετε, ο γιατρός σας συνήθως σας διώχνει γρήγορα από το γραφείο του γράφοντάς σας μια συνταγή για το πιο πρόσφατο φάρμακο που κυκλοφορεί για την καούρα. Μάλιστα, συνήθως η συνταγή σχετίζεται με την εταιρεία που χρηματοδοτεί τον γιατρό. Πιστέψτε με, το βλέπω αυτό σε καθημερινή βάση. Πρόκειται για μια επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα WebMD.com, το Nexium κατά της καούρας ήταν το τρίτο συχνότερα συνταγογραφούμενο φάρμακο το 2013 με πάνω από 18 εκατομμύρια συνταγές τον μήνα!

Όσοι παίρνετε χάπια προσοχή, διότι υπάρχουν καινούρια δεδομένα σχετικά με τα φάρμακα κατά της καούρας που ονομάζονται αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPI). Δυστυχώς, διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό PLOS One (1).

Αυτή η κατηγορία φαρμάκων πωλείται χωρίς συνταγή γιατρού αλλά και από τους γιατρούς ως ομεπραζόλη (γενική κατηγορία του Prilosec), Prevacid, Protonix και, όπως ήδη αναφέρθηκε, ως Nexium. Τα φάρμακα PPI έχουν αποφέρει κέρδη δισεκατομμυρίων εμποδίζοντας τα συμπτώματα της καούρας. Έχουν αποτέλεσμα; Και βέβαια έχουν. Εμποδίζοντας την έκκριση οξέων στο στομάχι, τα συμπτώματα υποχωρούν. Το πρόβλημα λοιπόν λύθηκε, σωστά; Λάθος!

Οι άνθρωποι έχουν οξέα στο στομάχι τους για κάποιο λόγο. Βοηθούν στην πέψη των τροφών και σκοτώνουν τα βλαβερά βακτήρια. Στην πραγματικότητα, τα γαστρικά οξέα ξεκινούν ολόκληρη τη διαδικασία της πέψης. Το όξινο στομάχι αδειάζει στο δωδεκαδάκτυλο, το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου. Εκεί αλληλεπιδρά με αλκαλικούς πεπτικούς παράγοντες από το ήπαρ και το πάγκρεας. Διαθέτουμε ένα τέλειο σύστημα.

Οι διαφημιστές προωθούν τα φάρμακά τους κάνοντάς μας να πιστέψουμε ότι έχουμε μεγάλη ποσότητα οξέων στο στομάχι. Ποτέ δεν το λένε ευθέως, αλλά σίγουρα υπονοούν ότι το πρόβλημα είναι τα υπερβολικά γαστρικά υγρά. Στην πραγματικότητα η μόνη ιατρική διάγνωση που σχετίζεται με υπερβολικά οξέα στο στομάχι είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου γνωστή ως σύνδρομο Zollinger-Ellison. Δεν έχω δει ούτε ένα περιστατικό μέσα στα περισσότερα από 18 χρόνια που είμαι γιατρός. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλείται από πολύ μικρή ποσότητα οξέος του στομάχου, όχι από υπερβολική.

Εκτός από τα προβλήματα στην καρδιά, η μακροχρόνια χρήση των φαρμάκων ΡΡΙ συνδέεται με κίνδυνο κατάγματος οστών (2), εντερικές βακτηριακές μολύνσεις (3) και χαμηλά επίπεδα μαγνησίου (3). Οι βακτηριακές λοιμώξεις από κλωστηρίδιο είναι συνηθισμένες από τη χρήση των φαρμάκων PPI και συχνά απαιτούνται μεγάλες δόσεις αντιβιοτικών για την καταπολέμησή τους.

Μια ακόμα πιο τρομακτική είδηση είναι ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και υποτίθεται για την πρόληψη του καρκίνου του οισοφάγου στην πραγματικότητα αυξάνουν τον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου (4)! Θέλετε να το διαβάσετε ξανά; Τα φάρμακα PPI αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου κατά 340%. Οι γιατροί δεν έχουν ιδέα για το γεγονός αυτό και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ απλώς επιτρέπει την πώλησή τους χωρίς συνταγή γιατρού. Κατά τη γνώμη μου, κάθε ασθένεια μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από την κακή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Η λύση δεν είναι τα φάρμακα, αλλά η θεραπεία του γαστρεντερικού σας συστήματος. Στην αιτία βρίσκεται η θεραπεία. O dr Jonathan Wright έγραψε ένα βιβλίο πριν από μερικά χρόνια με τίτλο «Why Stomach Acid is Good for You». Είναι ένα από τα πρώτα βιβλία που διάβασα κατά τη μετάβασή μου στην ολιστική ιατρική. Είναι απολύτως λογικό ότι το γαστρικό οξύ είναι απαραίτητο, αλλά οι γιατροί υπόκεινται σε πλύση εγκεφάλου όπως και το υπόλοιπο αμερικανικό κοινό με σκοπό να θεωρήσουν ότι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποτελεί πραγματική ασθένεια.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι πιο συχνή σε παχύσαρκα άτομα. Το ενδοκοιλιακό λίπος πιθανώς αυξάνει την πίεση στο στομάχι και αποτελεί αιτία διαφραγματοκήλης. Ορισμένα τρόφιμα όπως ο καφές, η ζάχαρη, τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά μπορεί να είναι άλλη μια αιτία. Τέλος, όσο μεγαλώνουμε η παραγωγή πεπτικών ενζύμων μειώνεται (11). Ευτυχώς, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να θεραπευτεί εύκολα. Παρακάτω περιγράφω 5 απλά βήματα:

1) Ακολουθήστε την Παλαιολιθική δίαιτα

Τρόφιμα που είναι αλλεργιογόνα, όπως τα γαλακτοκομικά και το σιτάρι σχετίζονται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (5). Προσφάτως, ανακαλύφθηκε ότι η Μεσογειακή Διατροφή μειώνει τα συμπτώματα της καούρας (6). Η Παλαιολιθική δίαιτα είναι παρόμοια με τη Μεσογειακή χωρίς τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά. Επιπλέον, τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση φαίνεται ότι ενισχύουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος. Η αλόη βέρα έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για αιώνες σε περιπτώσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

2) Πάρτε 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο πριν από κάθε γεύμα και όποτε έχετε καούρα

Αυτή η «σπιτική θεραπεία» είχε για χρόνια επιτυχία στους ασθενείς μου. Πλέον υπάρχουν και κάποια στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση της (7).

3) Μην πίνετε υγρά όταν πλησιάζει η ώρα για να φάτε, διότι αραιώνουν τα πεπτικά ένζυμα

Είναι λογικό και υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις γι’ αυτό (8).

4) Πάρτε συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων στην αρχή κάθε γεύματος

Η λακτάση είναι ένα πεπτικό ένζυμο που προστίθεται σε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Υπάρχουν επίσης αποδείξεις ότι κι άλλα πεπτικά ένζυμα είναι εξίσου ωφέλιμα (10). Σε αρκετές δοκιμές που έγιναν σε εργαστήρια αξιολογήθηκε η εξωκρινής παγκρεατική λειτουργία. Όταν λαμβάνουν αυτά τα συμπληρώματα, οι ασθενείς αισθάνονται ότι είναι σε θέση να διακόψουν τα φάρμακα.

5) Πάρτε το συμπλήρωμα διατροφής βεταΐνη HCL στην αρχή κάθε γεύματος

Η κλινική εμπειρία εκατοντάδων ασθενών οι οποίοι κατάφεραν να διακόψουν τα φάρμακα που λάμβαναν για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά του. Δεκάδες εταιρείες πωλούν προϊόντα βεταΐνης. Γιατί; Φυσικά επειδή έχουν αποτελέσματα. Προσφάτως, ένα συνδυαστικό προϊόν που περιέχει βεταΐνη HCL και μελατονίνη έδειξε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων. Οι ασθενείς μου λατρεύουν αυτό το προϊόν (9).

(Σχόλιο Εν. Δράσης: Ο δρ. Wolfson προτείνει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Στην Ελλάδα όμως έχουμε τη Μαστίχα Χίου, η οποία έχει εξαιρετικές ιδιότητες.)

Μην διακόψετε απότομα τη φαρμακευτική αγωγή σας. Τα βαριά φάρμακα PPI θα πρέπει να μειώνονται σταδιακά διότι η επανεμφάνιση έκκρισης γαστρικού οξέος είναι κάτι συνηθισμένο. Είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ολιστικής προσέγγισης προκειμένου να σας βάλει στο σωστό πρόγραμμα προσαρμογής του γαστρεντερικού σας συστήματος. Θα ανακτήσετε την υγεία σας σε χρόνο μηδέν, αφού η γενική υγεία του σώματος ξεκινά από εκεί.

Πηγές:

1) https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0124653

2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25209137

3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3090427

4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4288325/

5) Pediatr Int. 2015 Aug 8.

6) Dis Esophagus. 2015 Jul 14.

7) J Diet Suppl. 2015 Jun;12(2):138-45.

8) Pak J Pharm Sci. 2015 Sep;28(5):1583-6.

9) Altern Ther Health Med. 2008 Jul-Aug;14(4):54-8.

10) Altern Med Rev. 2008 Dec;13(4):307-14.

11) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8612992

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση