Πρέπει να πω όχι;

Γράφει η Νίκη Ορφανουδάκη Πόσες φορές νιώθεις συναισθηματικά αποστραγγισμένος/η; Πόσες φορές βάζεις τον εαυτό σου τελευταίο εξυπηρετώντας τις ανάγκες των άλλων; Νιώθεις υποχρεωμένος να

Γράφει η Νίκη Ορφανουδάκη

Πόσες φορές νιώθεις συναισθηματικά αποστραγγισμένος/η; Πόσες φορές βάζεις τον εαυτό σου τελευταίο εξυπηρετώντας τις ανάγκες των άλλων; Νιώθεις υποχρεωμένος να κάνεις πράγματα που δεν θέλεις ή που μπορεί και να σε βλάπτουν, γιατί δεν θέλεις να συγκρουστείς και να «χαλάσεις» τη σχέση σου; Νιώθεις ενοχές, όταν λες όχι; Πόσο συχνά προσπαθείς να ευχαριστήσεις τους άλλους, με συνέπεια να κάνεις κακό στον εαυτό σου; Πόσο συχνά εκφράζεις τις σκέψεις σου και τα συναισθήματά σου, όταν ο άλλος σε θυμώνει; Αν η απάντηση στις περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις είναι καταφατική, ίσως έχει έρθει η στιγμή να βάλεις υγιή προσωπικά όρια στις σχέσεις σου!

Advertisment

Τι είναι τα υγιή προσωπικά όρια;

Τα υγιή προσωπικά όρια είναι τα φυσικά, συναισθηματικά και πνευματικά όρια που θέτουμε, για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι αναπτύσσουμε σχέσεις σύγκρουσης με τους άλλους, απλώς δεν ανεχόμαστε ανθρώπους ή καταστάσεις που μας οδηγούν στο συμβιβασμό και την παραβίαση των προσωπικών μας αξιών.

Το «όχι» θα καταστρέψει τη ζωή μου;

Advertisment

Το να πει κάποιος όχι, όταν νιώθει ότι το ναι θα τον βλάψει ή όταν κινδυνεύει να χειραγωγηθεί ή να χρησιμοποιηθεί, μπορεί να τον οδηγήσει σε μια ζωή ικανοποιητική και ολοκληρωμένη! Κάθε φορά που οι προσωπικές μας αξίες συμπιέζονται κινδυνεύουμε από σωματική ασθένεια, από άγχος ή ακόμη και από κατάθλιψη, γιατί παύουμε να είμαστε ο εαυτός μας και ζούμε σύμφωνα με τις προσδοκίες των άλλων.

Το «όχι» θα καταστρέψει τις σχέσεις μου;

Το να λέμε συνέχεια «ναι» μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις μας ανεπανόρθωτα, γιατί μας αφήνει ευάλωτους, θεωρούμαστε δεδομένοι, δίνουμε το δικαίωμα ακόμη και να μας υποτιμήσουν, να μας καταστρέψουν ή να μας διαλύσουν συναισθηματικά. Αντίθετα τα υγιή προσωπικά όρια φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, γιατί επιτρέπουμε στους άλλους να μας καταλάβουν καλύτερα, να γνωρίσουν τις ανάγκες μας και να ανταποκριθούν σε αυτές. Ποιος θέλει να έχει σχέση με ένα εξαρτημένο άτομο; Ποιος θα σεβαστεί έναν άνθρωπο που δεν έχει προσωπική άποψη; Ποιος θέλει κοντά του κάποιον που δε σέβεται και δεν εκτιμά τον εαυτό του; Μόνο ο εγωιστής, ο ιδιοτελής, ο εκμεταλλευτής και ο ναρκισσιστής.

Τους αγαπάω, για αυτό λέω «όχι»!

Όταν συμφωνούμε συνέχεια με τους άλλους, τους κάνουμε όλα τα χατίρια και κάνουμε τα πάντα για να τους ευχαριστήσουμε, στην ουσία δε βλάπτουμε μόνο τον εαυτό μας, αλλά καταστρέφουμε και αυτούς που αγαπάμε. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των παιδιών μας, στην οποία όλοι θα συμφωνήσουμε ότι η αγάπη που νιώθουμε για αυτά είναι αγάπη άνευ όρων. Πλήθος ερευνών και μελετών όμως έχουν αποδείξει πως, όταν ανατρέφουμε τα παιδιά χωρίς να θέτουμε όρια, τις περισσότερες φορές γίνονται ανεύθυνα, δεν τρέφουν σεβασμό απέναντι στους γονείς τους, οδηγούνται στην αποτυχία, είναι ανασφαλή ή μπορεί να εκδηλώσουν αντικοινωνική και παραβατική συμπεριφορά.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για όλες τις σχέσεις, αφού μπορεί να φτάσουμε να ωθήσουμε τους άλλους να «βγάλουν το χειρότερό τους εαυτό». Είναι γνωστό άλλωστε ότι όλων των ειδών οι σχέσεις διαμορφώνονται με βάση ένα «άγραφο συμβόλαιο», οπότε εμείς συχνά προσπαθώντας σκληρά να τους ευχαριστήσουμε προκαλούμε και διδάσκουμε στους άλλους τον τρόπο με τον οποίο μας συμπεριφέρονται!

Επιλέγουμε υγιείς, ισορροπημένες σχέσεις που βασίζονται στην αγάπη!

Όταν ο φόβος και η ενοχή μας κατακλύζουν και επομένως δεν αντιδρούμε, νιώθουμε απογοητευμένοι, δυστυχισμένοι και χρησιμοποιημένοι. Αυτό όμως δεν μας αξίζει! Σε κάθε άνθρωπο αξίζει να ζει μια χαρούμενη, δημιουργική και ολοκληρωμένη ζωή οικοδομώντας σχέσεις αρμονίας και αγάπης. Τα υγιή προσωπικά όρια δεν είναι μόνο σημάδι υγιών σχέσεων είναι και δείγμα αυτοσεβασμού, για αυτό έχουμε και το δικαίωμα και το καθήκον να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση