,

8 τρόφιμα που σας χορταίνουν και ταυτόχρονα αδυνατίζουν

Υπάρχουν κάποιες τροφές που είναι χορταστικές, γευστικές και με χαμηλές θερμίδες. Αυτό συμβαίνει διότι περιέχουν και φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Κάποιες από αυτές τις

Υπάρχουν κάποιες τροφές που είναι χορταστικές, γευστικές και με χαμηλές θερμίδες. Αυτό συμβαίνει διότι περιέχουν και φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Κάποιες από αυτές τις τροφές δημοσιεύονται στο  www.in2life.gr και είναι οι παρακάτω:

Ψητή πατάτα

Advertisment

Έχει δαιμονοποιηθεί – αδίκως – ότι παχαίνει όμως είναι από τις νούμερο ένα χορταστικές τροφές. Σε μελέτη που μέτρησε τον δείκτη κορεσμού 38 τροφών, μεταξύ των οποίων και το καστανό ρύζι όπως επίσης και το μαύρο ψωμί, η πατάτα φιγούραρε στην πρώτη θέση με τους συμμετέχοντες να αναφέρουν ότι ένιωσαν πολύ πιο «γεμάτοι» και έφαγαν λιγότερο για μέχρι και δύο ώρες μετά την κατανάλωσή της. Οι πατάτες – βραστές ή ψητές – είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, με αποτέλεσμα να παρέχουν στο σώμα σταθερή ενέργεια και κορεσμό.

Αυγά

Μελέτη στο Saint Louis University βρήκε ότι όσοι έτρωγαν αυγό στο πρωινό, κατανάλωναν 330 θερμίδες λιγότερες μέσα στην ημέρα. Το αυγό είναι από τα λίγα τρόφιμα υψηλής πρωτεϊνικής αξίας, με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα τα οποία αφού χωνευτούν προκαλούν έκκριση ορμονών που περιορίζουν την όρεξη. Σε κάθε περίπτωση, μην αμελείτε να τρώτε και τους κρόκους καθώς η μισή ποσότητα πρωτεΐνης εμπεριέχεται σε αυτούς.

Advertisment

Φασολάδα

Η παραδοσιακή αυτή ελληνική συνταγή πέρα από ζεστασιά τις κρύες νύχτες του χειμώνα, περιορίζει σημαντικά και την όρεξη. Αφ’ ενός ως σούπα «γεμίζει» το στομάχι σας με λίγες θερμίδες, αφ’ ετέρου λόγω φασολιών τα οποία είναι πλούσια σε ίνες και άμυλο μειώνει την απελευθέρωση του σακχάρου στο αίμα και άρα περιορίζει αρκετά την όρεξη.

Γιαούρτι

Έρευνα του Harvard εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 120.000 ατόμων για 20 χρόνια και έδειξε ότι το γιαούρτι ήταν η μοναδική, και καλύτερη τροφή για απώλεια βάρους. Όσοι καταναλώνουν περισσότερο γιαούρτι, φαίνεται να χάνουν κιλά ευκολότερα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνουν τον κορεσμό, μειώνουν την ανάγκη για κατανάλωση έξτρα θερμίδων και κρατούν το σάκχαρο στο αίμα σταθερό.

Μήλα

Είναι από τα λίγα φρούτα που περιέχουν πηκτίνη, μια φυσική ουσία που επιβραδύνει την πέψη και ενισχύει το αίσθημα κορεσμού. Σε συνδυασμό με την χαμηλή θερμιδική τους αξία, αποτελούν εξαιρετικό σύμμαχο στην απώλεια βάρους.

Σύκα

Εξαιρετική επιλογή για τις… λιγούρες μας τα σύκα – φρέσκα ή αποξηραμένα – είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (περί το ένα γραμμάριο ανά κομμάτι 37 θερμίδων), οι οποίες όπως αναφέραμε πιο πάνω επιβραδύνουν την απελευθέρωση σακχάρου στο αίμα και μειώνουν την όρεξη. Για ακόμα περισσότερο κορεσμό, συνδυάστε τα με λίγο τυρί ή με ξηρούς καρπούς.

Smoothies

Αν και τα περισσότερα ροφήματα δεν φαίνεται να μας χορταίνουν ιδιαίτερα, τα smoothies λόγω του ότι περιέχουν αρκετό «αέρα» (δηλαδή αφρό), μας κάνουν να νοιώθουμε πιο «γεμάτοι» και να τρώμε λιγότερο στο επόμενο γεύμα μας. Αρκεί φυσικά να μην τα φτιάχνουμε με θερμιδογόνα συστατικά όπως π.χ. σιρόπια ή χυμούς φρούτων, αλλά με φυσικούς χυμούς από φρούτα, γάλα, ξηρούς καρπούς, φυστικοβούτυρο κ.α.

Μαγειρεμένη Βρώμη (oatmeal)

Η εκπληκτική της ικανότητα να μας χορταίνει προκύπτει από την υψηλή της περιεκτικότητα σε ίνες, αλλά και στην ιδιότητα που έχει να «ρουφάει» τα υγρά του στομαχιού σαν… σφουγγάρι. Όταν μαγειρευτεί με γάλα ή νερό, η βρώμη γίνεται πιο πηχτή και η πέψη της διαρκεί ακόμα περισσότερο, κρατώντας μας χορτάτους για μεγαλύτερο διάστημα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση