Πώς να διαχειριστείτε την έμμεση έκθεση στα τρομοκρατικά γεγονότα

Χτίζοντας ψυχική ανθεκτικότητα απέναντι σε έκτακτα γεγονότα όπως τα τρομοκρατικά.

Οι τρομοκρατικές ενέργειες έχουν σχεδιαστεί σκόπιμα για να τρομάζουν τους ανθρώπους και να τους κάνουν να φοβούνται για την ασφάλεια της χώρας και των αγαπημένων τους. Τα τρομοκρατικά γεγονότα είναι τυχαία, απρόβλεπτα, γίνονται εκ προθέσεως και συχνά έχουν στόχο ανυπεράσπιστα άτομα. Όταν συμβαίνουν αυτά τα γεγονότα, είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να αισθάνονται ανήσυχοι και να φοβούνται για το μέλλον τους. Για να γίνουν οι πολίτες πιο ευαισθητοποιημένοι και να μειώσουν την ανησυχία τους, ορισμένες φορές καλούνται να αναφέρουν οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα.

Η λήψη μέτρων για την οικοδόμηση της ψυχικής ανθεκτικότητας, δηλαδή η ικανότητα να προσαρμόζεται κανείς καλά σε απρόβλεπτες αλλαγές και καταστάσεις, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειρίζονται την αγωνία και την αβεβαιότητα. Πολλά από αυτά τα βήματα είναι απαραίτητα για έναν υγιή ψυχικά τρόπο ζωής και η υιοθέτησή τους μπορεί να βελτιώσει τη γενική συναισθηματική και σωματική ευεξία:

Advertisment

1) Μετά από τραυματικά γεγονότα, είναι χρήσιμο να παρέχετε βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη και να αναπτύξετε έτσι την ενσυναίσθησή σας. Αυτή είναι επίσης μία ευκαιρία για να μάθετε περισσότερα, όπως τι σας φοβίζει σε αυτή την ενέργεια και στη συνέχεια να πάρετε πληροφορίες σχετικά με αυτούς τους τύπους καταστάσεων και να δράσετε καλύτερα, δηλαδή να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να προετοιμαστείτε για το μέλλον, να κάνετε σχέδια για το πώς θα αντιμετωπίσετε τέτοιες ενέργειες και να κάνετε τη συμμετοχή σας ενεργή στην κοινότητα.

2) Κάντε ένα διάλειμμα από τις ειδήσεις. Το άγχος σας μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερο, βλέποντας την ατελείωτη ειδησεογραφική κάλυψη της επίθεσης. Αν και θέλετε να παραμείνετε ενημερωμένοι – ειδικά εάν οι αγαπημένοι σας επλήγησαν από τις καταστροφές – κάντε ένα διάλειμμα από τις ειδήσεις. Προσπαθήστε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην έκθεση των παιδιών σας στις ειδήσεις και να είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε ερωτήσεις που μπορεί να έχουν σχέση με το πώς ή γιατί συνέβη αυτό το τραυματικό γεγονός.

3) Κρατήστε τα πράγματα υπό έλεγχο. Ενώ παρόμοια τραγικά γεγονότα μπορεί να συμβούν, είναι σχετικά σπάνια. Να θυμάστε ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες και οι συνεργαζόμενες τους οργανώσεις, έχουν σχέδια για να αποτρέψουν τις επιθέσεις και να διατηρήσουν την εθνική ασφάλεια και προστασία. Είναι καλό να συνειδητοποιήσετε ότι εκπαιδευμένοι υπάλληλοι στη χώρα, έχουν κινητοποιηθεί για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την απάντηση σε τρομοκρατικές πράξεις. Άσχημα πράγματα μπορούν να συμβούν, αλλά είναι σημαντικό να εκτιμήσετε εκείνα τα πράγματα που είναι θετική πηγή ευημερίας και αντοχής.

Advertisment

4) Οργανώστε ένα σχέδιο. Η προετοιμασία ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, θα σας κάνει να αισθάνεσθε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι είστε προετοιμασμένοι για το απροσδόκητο. Καθιερώστε ένα σαφές σχέδιο για το πώς, η οικογένεια και οι φίλοι σας θα ανταποκριθείτε και θα επικοινωνήσετε σε περίπτωση κρίσης. Οργανώστε μια οικογενειακή ή γειτονική συνάντηση για να μιλήσετε για το ποιον θα καλέσετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή να ορίσετε έναν τόπο συνάντησης, αν δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με κάποιον από το τηλέφωνο. Κάντε ένα σχέδιο για τα κατοικίδια ζώα σας και μια λίστα με αντικείμενα που θα πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

5) Βοηθήστε τους άλλους. Ένας αριθμός οργανισμών, όπως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, καθώς και διάφοροι οργανισμοί που υπερασπίζονται την υγεία και τη ψυχική υγεία, έχουν συσταθεί για να προσφέρουν υποστήριξη και βοήθεια προς τους επιζώντες της καταστροφής. Η βοήθεια προς τους συνανθρώπους τη στιγμή της ανάγκης, μπορεί επίσης να βοηθήσει και εκείνους που παρέχουν βοήθεια. Διάφορες εθελοντικές ευκαιρίες είναι συχνά διαθέσιμες στην τοπική κοινότητα, ανεξάρτητα από την εγγύτητα σας στον τόπο της καταστροφής.

6) Μείνετε σε επικοινωνία. Η διατήρηση των κοινωνικών δικτύων και των δραστηριοτήτων, τόσο αυτοπροσώπως όσο και σε ηλεκτρονική μορφή, μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση ομαλότητας και να προσφέρει πολύτιμες διεξόδους για να μοιρασθείτε τα συναισθήματα και να ανακουφιστείτε από το στρες. Η αποδοχή βοήθειας και υποστήριξης από εκείνους που νοιάζονται για εσάς και θα σας ακούσουν, μπορεί να ενισχύσει την ψυχική ανθεκτικότητα.

Η οικοδόμηση της ψυχικής σας ανθεκτικότητας είναι ένα σημαντικό βήμα της προετοιμασίας για το απροσδόκητο. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το άγχος και το φόβο. Εάν αισθάνεστε ανήμποροι ή συγκλονισμένοι και δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κατευθύνσεις που αναγράφονται παραπάνω, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με κάποιον που μπορεί να βοηθήσει, όπως ένα ψυχολόγο ή ένα ψυχίατρο. Εάν στραφείτε σε κάποιον για καθοδήγηση, μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την ψυχική σας ανθεκτικότητα και να ανταποκριθείτε με επιτυχία στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζετε.

www.apa.org   Απόδοση στα ελληνικά:    www.psychologynow.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση